szerző:
R.A.
Tetszett a cikk?

Nem kell mindig wellness, nem kell mindig London. 50 000 forint alatt is lehet családi hosszú hétvégére menni.

Legyünk őszinték, négy napra négy családtagnak a szállás, utazás, étkezés egy kisebb vagyon. Wellnessbe biztos nem jutunk el mindannyian. Ugyanakkor a wellness sem más, mint divat – a divat nagyot tud ígérni – a nagy ígéret gyakran illúziót kelt, jelen esetben azt, hogy ha nincs wellness, akkor nincs igazi hosszú hétvége.

©

Ez persze szamárság.

Tudunk olyan belföldi hosszú hétvégét tervezni-szervezni, ami jóval olcsóbb, mint egy fürdőszálló mégsem alkuszik, mégsem enged a pihenésből vagy a kényelemből. Mi a trükk?

Egészen pontosan két trükkről van szó. Az első, aminek örök prófétái vagyunk: a tervezés ezreket spórol.

A másik trükk a csillagtúra. Azaz kiválasztjuk a szálláshelyet, és minden nap kirándulunk a környékén. A feladat tehát az, hogy a térképen izgalmas helyre bökjünk, olyan pontra, aminek a szomszédságban gyalog, biciklivel, busszal vagy kisvasúttal bőven találunk látnivalót.

Az alább feltüntett árak becslések 4 főre és 4 napra (=3 éjszaka).

Szállás 16 000 - 40 000 forint

Szállás vendégházban, bungalóban - Vendégházat százával találunk Magyarország szerte. Derék vidéki vendéglátók néhány ezer forintért kiadnak szobákat, néha egy teljes házat.

Az utóbbi a kényelmesebb megoldás, hiszen ilyenkor még egy saját konyhát is használhatunk. Ez az egyik legjobb megtakarítás: házon kívüli étkezés helyett magunkra főzünk, vagyis amit az otthoni háztartásban be tudunk vetni mint takarékosság, azt magunkkal hozhatjuk. Arról nem is beszélve, hogy időben is teljes szabadságot ad: annyi szendvicset és termoszos teát készítünk, amennyihez kedvünk van, nap közben ott és akkor esszük meg ahol és amikor úri kedvünk tartja. Meleg étkezéshez nem kell éttermet keresni, nincs szükségünk rá, hogy köré szervezzük a napot. A szállás akár 16 000 forintból megoldható.

Hol találjuk ezeket? Minden nagyobb hegyvidékünk völgyeiben. Úgy érdemes ezért a böngészéshez hozzáfogni, hogy a google keresőjébe beütjük a hegyvidék nevét, mellé a „vendégház” kulcsszót: Badacsony, Mátra, Mecsek, Börzsöny.

Szállás panzióban - Ha az önkiszolgálást és a belőle fakadó minden szabadságot feladva mégis vendéglátóhelyet keresünk, azt is találunk alacsonytól magasabb költségig. Az utóbbit javasoljuk, hiszen egy panzióban a kompromisszum bizonyos szintje alatt már kifejezetten kényelmetlen a pihenés: kevés a reggeli, hűvös a szoba, sőt, talán közös fürdőszobába járunk.

Hol találjuk e legjobb panziókat? Minden népszerű vidéken, aminek a neve ismerősen cseng de nem a wellness turizmushoz kötődik. Amikor leülünk a webet böngészni, akkor előtte néhány meditatív másodpercet töltsünk el azzal, hogy felidézzük ezeket a helyeket. Néhány példa: Királyháza, Lillafüred, Orfű, Kőszeg, Szilvásvárad, Tihany. A négy éjszakát félpanzióval 40 000 forintért megkaphatjuk. Az étkezés költsége a négy napra szerényebb lesz, hiszen napi két további étkezést kell megoldani.

Így utazzunk 6 100 forint – 22 140 forint

A kocsit zárjuk ki. Sehogy sem éri meg, hiszen nem csak két utat tennénk meg vele első és utolsó nap, hanem a csillagtúra minden ágán is benzint fröcskölnénk. Arról nem is ejtve egyetlen vak hangot, hogy mennyi bajlódást jelent a parkolás.

Marad a vonat, a busz és a kerékpár.

A vonat alapjáraton drágább, viszont nagyobbak és rugalmasabbak a MÁV kedvezmények. 18 év alatt kamaszok és nappali tagozatos diákok igen magas, akár 90%-os kedvezményt is kapnak, akárcsak a nyugdíjasok. 6 év alatt ingyenes az utazás, de arra is figyel a vasúttársaság, hogy az amúgy teljesárú jegyre kötelezett felnőttek közül a családosok mind kapjanak kedvezményt.

Az Intercity járatokat, és minden olyan utazást, ahol pótdíjat, önálló helyjegyet kell venni, most hagyjuk, ezek komoly összeget jelentenek. Minden más esetben egy 2 gyerekes család 37-38%-os áron tud utazni, de ez akár 33%-ra is le tud menni, ha van a srácok között 6 éven aluli.

Hosszú vonatút (max 200 km): 11 000 forint / 4 fős család, oda-vissza

Rövid vonatút (max 50 km): 2 900 forint / 4 fős család, oda-vissza

A kisvasutakat csapjuk még e kategóriához, ezek önmagukban is programot jelentenek. A 4 gyerekes család, ahol két felnőtt és két gyerek/diákjegyet váltunk pár ezer forintért tesz meg egy oda-vissza utat a leutazás és hazautazás napján.

Kisvasút: 1 600 forint (4 fős család, oda-vissza)

Széljegyzet: lehet, hogy a kisvasutazás a csillagtúra része, vagyis nem csak az oda-vissza úton vesszük igénybe. A legrosszabb esetben a 4 napos kirándulás minden egyes napján, ebből az első és utolsó napon egyszer-egyszer, a köztes 2 napon kétszer. Összesen tehát 6 út / fő, szemben a fenti 2 út / fővel – de erre a programok alatt visszatérünk.

A buszozás olcsóbb, de rosszabbul alakulnak a kedvezmények. Itt a legvalószínűbb egy 75%-os ár.

Hosszú út (max 200 km): 22 140 forint / 4 fős család, oda-vissza

Rövid út (max 50 km): 5 580 forint / 4 fős család, oda-vissza

A bicikli óriási szabadságot ad, és anélkül, hogy sportos csúcsteljesítményt kellene nyújtani , a teljes csillagtúránk gyorsan bekerekezhető. Ez pénzben is sokat számít, ezért kiemelt helyet érdemel a tervezésben.

Egyetlen nehézséget az jelentheti, hogy valahogy le kell jutnia biciklinek is a célállomásra. Erre csak a MÁV alkalmas.

Bicikli pótjegy (oda-vissza): 3 200 forint / 4 fős család, oda-vissza

Kombinálva A legtöbb célhoz vonat+busz, vonat+kisvasút kombinációval juthatunk el.

140 km vonat+30 km busz: 12 000 forint / 4fős család, oda-vissza

140 km vonat+kisvasút: 11 000 forint / 4fős család, oda-vissza

Ha a vonat+bicikli párosítást választjuk, amivel például Királyrét vagy Szilvásvárad is elérhető, így alakulnak a költségek:

200 km vonat+bicikli: 14 200 forint / 4 fős család, oda-vissza

50 km vonat+bicikli: 6 100 forint / 4 fős család, oda-vissza

Programok: 7 000 forint – 12 000 forint

Ide tartozik minden olyan költség, amit nem szállásra, utazásra, és a szükséges étkezésre költünk. Ez lehet egy kávézás-sütizés az egri Dobó cukrászdában, kisvasutazás, busszal elérhető helyszínek, vagy esetleg egy-egy belépőjegy, mondjuk a miskolctapolcai barlangfürdőbe.

Ha biciklivel mentünk vagy csak gyaloglunk, és hiányzik a csillagtúrák utazási költsége: 7000 forint

Ha buszt és kisvasutat használunk: 12 000 forint

Étkezés: 14 000 forint – 24 000 forint

Ha van konyhánk, olcsóbb, ha nincs konyhánk drágább – és kényelmetlenebb. Nem csupán arra kényszerülünk, hogy házon kívül költsünk, de minden alkalommal az étteremkeresés köré szervezzük a napot.

Biztonsági tartalék: 4 300 forint - 9 814 forint

Utazzunk bárhová, bármikor, belföldön vagy külföldön, mindig legyen nálunk tartalék. A legjobb, ha készpénzben visszóük magunkkal. Hátha el kell szaladni egy patikába, kitérőt tennénk és az plusz útiköltséget jelent, vagy taxit kell fogni. Általában a teljes költségvetés 10%-val számolunk.

Összesen:

Minimum: 47 300 forint

Maximum: 107 954 forint

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

A dohányboltok is nyitva maradhatnak

A dohányboltok is nyitva maradhatnak