szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordszintű volt a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának mértéke tavaly - derült ki a Meteorológiai Világszervezet éves jelentéséből.

A szén-dioxid az emberi tevékenység során felszabaduló elsődleges üvegházhatású gáz. Légköri koncentrációja az előző évtizedben tapasztalt ütemben nőtt 2011-ben is, elérve a 390,9 ppm (milliomod térfogatrész) szintet, amely 40 százalékkal magasabb az iparosodás előtti állapotnál. A légköri szén-dioxid-koncentráció értéke átlagosan 2 ppm-mel növekedett az utóbbi tíz évben.

A jelentés szerint a fosszilis alapú tüzelőanyagok az elsődleges forrásai annak a hozzávetőlegesen 375 milliárd tonna szénnek, amely az 1750-ben kezdődött iparosodás óta a légkörbe került. A világszervezet főtitkára, Michel Jarraud szerint a szén-dioxid évszázadokon keresztül a légkörben marad, tovább erősítve a bolygó felmelegedését.

"Már most szemtanúi lehetünk, ahogy a légkörben lévő szén-dioxid feloldása révén az óceánok egyre savasabbá válnak, komoly fenyegetést jelentve ezzel a víz alatti táplálékláncra és a korallzátonyokra nézve" - írta a közleményben.

A második legfontosabb, hosszan ható káros gáznak számító metán légköri koncentrációja folyamatosan emelkedett az elmúlt három évben, elérve a rekordot jelentő, nagyjából 1813 ppb (milliárdod térfogatrész) értéket, vagyis az iparosodás előtti szint 259 százalékát. A 2007 előtti hét évben a légköri metán-koncentráció értéke - eddig ismeretlen okokból - stagnált.

A hétköznapi nyelvben kéjgázként emlegetett dinitrogén-oxid légköri koncentrációjának növekedése szintén felgyorsult: a 2011-ben mért 324,2 ppb érték az iparosodás előtti szint 120 százaléka. Százéves időintervallumot tekintve a kéjgáz globális éghajlatra gyakorolt hosszú távú hatása mintegy 298-szor nagyobb a szén-dioxidénál.

Az ENSZ meteorológiai szervezeteként működő Meteorológiai Világszervezet szerint a fosszilis alapú tüzelőanyag-használathoz, az erdőirtáshoz, az intenzív mezőgazdasági termeléshez és hasonló emberi tevékenységekhez köthető három gáz kibocsátása 30 százalékkal növelte a globális éghajlatot sújtó melegedési hatást 1990 és 2011 között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

Újabb ingyenes online ármeghatározó segít megbecsülni a lakás értékét

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót