szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A növényi ösztrogénekben gazdag szója nagyobb mennyiségben való fogyasztása sem enyhíti a változókori tüneteket a nőknél - állapították meg követéses tanulmányukban amerikai kutatók.

Az ösztrogénre és más hormonokra alapozott hormonpótló terápiák hatékonyan csökkentik a változókorban jelentkező hőhullámokat és más tüneteket, ám alkalmazásuk kockázatokkal is jár. A Kaliforniai Egyetem davisi orvosi karának kutatói azt vizsgálták, hogy a növényi ösztrogének fogyasztása is kínálja-e ezeket az előnyöket.

Ellen Gold és munkatársai 1651 nőt követtek nyomon tíz éven keresztül, a tanulmány kezdetekor még egyik nő sem esett át a menopauzán. A kutatók évente kérdezték ki a résztvevőket pillanatnyi tüneteikről, és a részfelmérésekben feljegyezték az esetleges hőhullámok, éjszakai izzadás és a többi változókori panasz súlyosságát, valamint gyakoriságát is.

Az eredményeket értékelve Gold és csapata nem talált következetes mintát a nők által elfogyasztott fitoösztrogének mennyisége és a változókori tünetek súlyossága, illetve előfordulási gyakorisága között. Ugyanez volt érvényes az elemzésekbe szintén bevont rostfogyasztásra is.

Mint Gold elmondta, elképzelhető, hogy a nők egyes alcsoportjai számára előnyös a növényi ösztrogének fogyasztása a változókorban, de tanulmányukban ezt nem tudták kiszűrni. A tanulmányt a Menopause című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!