szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Autisták Országos Szövetsége a newtowni iskolai vérengzéssel kapcsolatban fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy nem igaz, hogy az asperger szindrómával élő emberekben bármilyen hajlam lenne a brutális tettek elkövetésére.

Az egész világot megrázta az Egyesült Államokban, a connecticuti Newtown Sandy Hook általános iskolában elkövetett vérengzés híre. A tragédiának 27 halálos áldozata van, köztük 20 elsős kisgyermek. A kegyetlen gyilkosságsorozatot elkövető Adam Lanza, 20 éves fiú arcképe hamar bejárta a világsajtót. "Sajnálatos módon a fiú feltételezett autizmusa is több tudósításban elhangzott, sőt néhány cikk tényként kezeli, hogy Lanza Asperger szindrómában szenvedett" - olvasható az Autisták Országos Szövetségének hétfői közleményében.

Dénesné Spitzer Éva, a szövetség elnöke azt írja: "nem mehetünk el a média azon túlkapása mellett, hogy az elkövető feltételezett autizmusát teszi felelőssé a történtekért". "Nem igaz, hogy az asperger szindrómával élő emberekben bármilyen hajlam lenne a brutális tettek elkövetésére. Nincs alapja annak, hogy félnünk kellene a fogyatékkal élő embertársainktól" - szögezi le. "Az viszont mindennapos, hogy rendszeres bántalmazásban, megalázásban részesülnek a környezet tudatlansága, kirekesztése, kegyetlensége miatt" - teszi hozzá.

Arra kérik a az újságírókat, hogy tartsák tiszteletben az Aspreger szindrómával élők emberi jogait, és ne tegyenek közzé olyan cikkeket, mely "feleslegesen és méltatlanul rossz fényt vet az autizmussal élőkre".

A szövetség célja tudatosítani, hogy minden megbélyegző hozzáállás, nyilatkozat tovább növeli az asperger szindrómások kirekesztését, holott az autizmussal élőknek joga, a többségi társadalomnak kötelessége a teljes társadalmi befogadás.

"Célunk megismertetni a társadalmat az autizmussal kapcsolatos tudományos tényekkel, és erre alapozva szeretnénk úgy formálni az emberek attitűdjét, hogy befogadóak legyenek azzal a honfitársukkal, szomszéddal, iskolatárssal, rokonukkal, akik autizmussal élnek" - olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Duma Aktuál: A honvédségi stewardess ordítva mutatja meg a helyed a gépen

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe