szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Az Andrássy út Budapest büszkesége, nem hiába épült a Champs Élysées mintájára 1896-ban, a belőle nyíló mellékutcák azonban egészen más képet festenek: a Hajós utca korzóstátuszát bontogatja 2002 óta. A magyar dizájnereket is megihlette a környék, az üzletek bérlői az Operaház árnyékában szellemi energiákat mozgósítanának és lefölöznék a belvárosi bohémia auráját.

Németh Anikó 2010-ben nyitotta meg az üzletét a Hajós utca 12.-ben, miután ráunt az ötödik kerületben az ezerforintos szuvenírek turistasztrádájára. A Váci utcában még egy kis butikba zsúfolta élénk színeiről, fodrairól és aszimmetrikus szabásairól híres ruháit, innen váltott az Operaház mögé egy 150 négyzetméteres showroomra, melynek utcafronti kirakataiban Manier-mesebeli kreatúrái kokettálnak a járókelőkkel. „A magyarok nincsenek hozzászokva a reprezentatív dizájnerüzletekre, ezért nehezebben jönnek be” – nyilatkozta a hvg.hu kérdésére a divattervező.

No fashion street, please

Ha mégis betérnek magyar vevők, akkor is másképpen vásárolnak, mint a vevőkör 95 százalékát kitevő külföldiek. „Egy francia vagy egy angol, ha bejön, vásárol egy-két ruhát. Ha pedig öt darabot, akkor rákérdez, hogy kaphat-e kedvezményt. Adok 5 százalékot, és boldog. A magyaroknak még nem jelent értéket egy magyar dizájner termék megvásárlása, a minőség helyett az ár befolyásolja őket a döntéseikben, hajlamosak azonnal alkudozni” – ecseteli Németh, de ennek ellenére a forgalomra nincs panasza, idén 70 százalékos növekedést könyvelhet el, hiába százezer alsóhangon egy Manier-tétel. Az öt éves periódusra számolt megtérülést akkor tudják majd tartani, ha a gyarapodás a következő két évben is teljesül. A 800 ezres havi bérleti díj kitermelése mellett profitot termelni: egyelőre még délibáb.

©

Némethet két és fél éve a Hajós utca kulturális energiái fogták meg, az Andrássy út közelsége és az Operaház aurája. „A külföldi vendégeink mindig kérdezték, hogy hol van a magyar divattervezők utcája, és bíztam abban, hogy az a szellemi erőforrás, ami a hazai dizájnerek együttes megjelenéséből következik, vonzza az érdeklődőket”. Szinte minden külföldi nagyvárosban az Operaház egyik sarkában ott van a Louis Vuitton, a másikban a Prada, a merőleges és párhuzamos mellékutcákban pedig a helyi, egyedi tervezők showroomjai. Az aranymetszés szabályai szerint a Manier tehát éppen jó helyen van.

Vele és szemben Náray Tamással kezdődne a magyar divattervezők Mekkája? Első látásra valóban ezt gondolja az ember, lefordulva a budapesti sugárútról. Aztán megtorpan, ahogy a 2002-ben korzóvá nyilvánított Hajós utcán a fejlődés. Közvetlen a két nagy név mellett a Hajós utca 17. szám alatti Varga Éva cipőkészítő egy cetlin értesítette az arra járókat, hogy a 13. kerület Újlipótvárosi részén folytatja a kereskedést és Tóth Bori, aki 2011-ben költözött be a Hajós utca - Ó utca sarkára, alig egy év után ki is vonult. A helyén nyíló Art’z Modellsben lehet kapni egy-egy kreációját, de a fényes kiskosztümökre specializálódott plázamárka a bohém negyedben kilóg a sorból.

©

Hajós örök

Ám vannak ikonjai a Pesti Broadway alsó felének. A terézvárosi Hajós utca 19-es és 20-as szám között található a piroscégéres húsbolt Pálinkás István bácsival. Több mint harminc éve az első melegebb naptól a könyöklőnél fogyasztják a hurkát a környéket belakó és fehér gallérjukat feltűrő expatrióták.

Mellette kettővel a híres trafik 1957 óta főszereplője a dohányzók Hajós utcai életének. A Balettcipő 11 éve nyitott ki újra, a szemben lévő Sandokan Lisboával együtt legendás nyarak szemtanúi. Vad-Horváth Zoltán a két hely üzemeltetője mégsem olyan pozitív, ha az utcáról kérdezzük. „Azért jöttünk ide, mert kétezer elején a Liszt Ferenc tér és Ráday utca után úgy tűnt, ez lesz a harmadik legfontosabb sétálóutca Budapesten. De csak a flasztert rakták le, azóta semmi sem történt”.

Pedig a kezdetekben még lelkes bártulajdonos egy egyesületet is létrehozott az utcáért. „2004-től 2008-ig működött, próbáltunk párbeszédet folytatni az önkormányzattal, a lakókkal, de végül annyi történt, hogy önerőből felszereltük az utcát virágos ládákkal és padokkal, és egy évig az őrzést is megoldottuk” – ecseteli Vad-Horváth. Azért volt rá szükség, mert elmondása szerint évente 4-5 biciklit is ellopnak az utcából, de a térfigyelő kamera felvételeit nem használhatták az elkövetők felderítésére.

Egyébiránt sincs túl jó viszony a helytartósággal. „Rendezvényeket nem engednek szervezni, de ha 3-4 napra egy filmforgatás miatt leáll az utca, nem kapunk engedményt a teraszbérleti díjakból” – mondja az üzemeltető, aki azt is elárulja, hogy a teraszra kiszabott 8800 forintos négyzetméter ár a legdrágább a városban. Az Andrássyn 4500 forintba, az ötödik kerületben pedig 3900 forintba kerül ugyanez havonta, de Berlinben évente hat eurót kell fizetni azért, hogy a szabad ég alatti sörözhessenek a vendégek.

©

A lakók sem szeretik, ha van élet az utcában, előszeretettel jelentik fel a helyeket csendháborításért. Ha éjfél után egy perccel nem zár be a terasz, súlyos bírsággal számolhatnak a vendéglátósok, akik tavasszal és ősszel tudnak bevételt termelni, de a sok kiadás miatt pénzt keresni nem.

Hogy a Fordova Galéria idestova 21 éve kipakolhatja próbababáját ajtajához, annak köszönhető, hogy nem kell bérleti díjat fizetni. Régiségekkel telezsúfolt vitrinek, szorosan egymás mellett hatalmas üveggyöngy-csillárok tündökölnek az ódon boltban, melyet a tulajdonos árverezés útján vett még 1991-ben. Ha bérelne, ő sem élne túl, szerinte ugyanis hibádzik a sétálóutca-érzet: nincs díszkivilágítás, még kandelábereket sem szereltek fel, és egyre elhanyagoltabb az utcakép. A sétálóutca fogalmát kimerítő sétálókkal nemigen találkozni a Hajós utcán.

©

Az egykor Öltözőként ismert La Masni üzlet sem az átmenő forgalomból tartja fenn magát. A Hajós utca számtani közepén, a 26/A alatt Szilas Rita 18 négyzetméteres boltocskájának kirakatában egy New York Times-mintás szövegkabát hirdette sokáig, hogy mi a magyar dizájn. Visszajárnak hozzá a vevők, vagy célirányosan jönnek Szilashoz, aki Karafiáth Orsolyát, Vass Virágot, Kemény Lili költőnőt is öltöztette már.

Szilas attól tart, hogy pont az a réteg szűnik meg Magyarországon, mely igényelte az eredetiséget, de a felsőbb kategóriás magyar tervezők ruháit nem tudja megfizetni. A fiatal dizájner most Franciaországban is szerencsét próbál, Marseilles-ben épp egy olyan utcán viszi sikerre a tacskós táskát és a buborékkabátot, ami lehetne a Hajós utca. „A Malév bedőlése is érezhető, már nyáron sem hallottam a gurulós bőröndöket az utcán, a turisták régebben itt költötték el az utolsó forintjaikat”.

A kongó utcaképhez társul némi retrofíling, a dizájnerbolt mellett szovjet típusú centrifugák, és Hassay Viktória választási plakátja néz vissza a tévelygőkre, mielőtt kifogy a macskakő.

©

A pop-up a válasz?

A Bajcsy-Zsilinszky négysávos útjának torkolatánál, ahol már az autók is helyet kapnak, a Hajós utca 41-es szám alatt más szelek fújnak, mint az Opera árnyékában. A homlokzaton krétafirkás, mosolygófigurás tábla a cégér, de az ablaküvegen keresztül egy üres, kivilágított üzlethelyiség látható csupán. A karácsonyi pop-up vásár nagy népszerűségnek örvendett, de az december 21-én bezárt.

Két hónapos szünet után februárban egy másik koncepcióval, egy 2.0 régiségkereskedéssel rukkol elő Csikós Krisztina, de megint csupán időszakosan. A nő a felbukkanó boltok meghonosítója Magyarországon (az alternatív kereskedelmi egységekről részletesen a HVG január 12-i számában írtunk), és rövid ideig tart kiárusítást a saját üzletében, sajtótájékoztatóvaal, koktélpartikkal egybekötve, melyet Facebookon és saját ismeretségi körében híresztel. A rendezvények formájában üzletelő nőnek nincs panasza a kihaló Hajós utcai életre. Amikor kinyit, nála áll a bál.

Sorozatunk további részeit itt olvashatják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lukas Bay Plázs

Luxus szegénység az Andrássy úton

Az Andrássy út első fele, az Oktogonig elvileg a luxus otthona. A Champs Elysées mintájára épült pompázatos sugárút azonban korántsem úgy működik, mint amit Párizsból, Berlinből, Milánóból, vagy akár Düsseldorfból ismerünk. Elküldtünk egy német újságírót az Andrássyra.

TA Plázs

Cingár fallosz és gulyáskrém - sokkol a Váci utca

A Terminátor, a Káma-szútrás dobókocka, a flip-flop papucsos hűtőmágnes, és Oszama bin Laden is beküzdötte magát a hungarikumok világába. Legalábbis ezt tükrözi a Váci utca nagyrészt hátborzongató szuvenír kínálata. Téli mustra Magyarország sétálóutcáján.

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

A járvány kezdete óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb koronavírusos beteg

Négy fontos kérdés a jogtiszta szoftverhasználatról

Négy fontos kérdés a jogtiszta szoftverhasználatról