szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Háromszázmillió forintot nyert a szigligeti önkormányzat a működtetésében lévő vár felújítására az Új Széchenyi Terv pályázatán - tájékoztatta az MTI-t a település polgármestere csütörtökön.

Balassa Balázs elmondta: a pályázatnál fontos szempont volt, hogy a fejlesztések segítségével növeljék a turisztikai attrakciók számát, a bővülő látnivalók, szolgáltatások segítségével növeljék a vendégek várban eltöltött idejét. 

A projektben jelentős építési munkával járó fejlesztés valósul meg, mint például a várba vezető út felújítása, az alsóvárban az udvar burkolása, kovácsműhely és új falépcső kialakítása az alsóvárból a felsővárba - tette hozzá. A projektben szerepel még a felsővári kapu rekonstrukciója a környező falak magasításával, a tömlöctoronyban pince és kilátó kialakítása is. 

Az alsóvárban fejlesztik például a kőtárat, a palotához vezető kettős lépcső északi oldalát újjáépítik és a kemencét is restaurálják. Sort kerítenek a felsővár keleti falain kívül lévő ágyúállás környezetének régészeti feltárására, több helyen információs pontokat alakítanak ki, információs táblákat helyeznek el, a színpadhoz fény- és hangtechnikát vásárolnak, kiépítik a felsővár elektromos hálózatát és a várudvar díszvilágítását - sorolta a polgármester. Tájékoztatása szerint 3D-s filmeket készíttetnek, amelyeket a várban kültéri nézőkéken lehet megtekinteni. 

A Kézműves udvarban bővítik a várkiállítást, akadálymentesítik, az egész éves nyitva tartás érdekében pedig cserépkályhát építenek; itt lesz elhelyezve az a monitor is, amelyen a mozgáskorlátozottak a kamerák segítségével kaphatnak képet az alsó- és a felsővárról - ismertette a részleteket Balassa Balázs. 

Az udvarban a környező várak makettjeit is elhelyezik. A polgármester szerint áprilisban elkezdődhet a munka és jövő év tavaszára be is tudják fejezni. A fejlesztések alatt a vár folyamatosan látogatható lesz; a beruházások, fejlesztések eredményeképpen nyolc új munkahely létesül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Jövőre „nyílhatnak meg” az Eurovíziós Dalfesztivál résztvevői

Járvány idején magánszigeten bulizni? Van, akinek összejön

Járvány idején magánszigeten bulizni? Van, akinek összejön

Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac

Már a koronavírus-járvány előtt megroppant a fővárosi lakáspiac