szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A H7N9 vírus valóban a szárnyasoktól származik, és egyelőre nem képes emberről emberre terjedni – állapították meg a The Lancet brit orvosi folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányban. Kínai tudósok most először erősítették meg, hogy a H7N9 influenzavírus madarakról, jelen esetben baromfipiacon árult csirkékről terjed az emberre – írták a szerzők.

Az egyik beteg szervezetében talált H7N9 vírus genetikai elemzése és egy baromfipiacon árult csirkéből vett vírussal való összehasonlítása után "a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az izolált vírusok közötti hasonlóság alapján megállapítható: a vírus szárnyasról terjed szórványosan emberre" – olvasható a folyóiratban.

A betegek által látogatott piacokról származó öt galamb közül kettőben és 20 megvizsgált csirke közül négyben találtak H7N9 vírust.

A vírussal fertőzött 108 beteggel kapcsolatba került embereknél nem mutatták ki a vírust. A megfigyelés kezdete után két héttel az utóbbiaknál semmilyen tünet sem jelentkezett, ami "arra enged következtetni, hogy a vírus jelenleg nem képes emberről emberre terjedni" – hangsúlyozták a szerzők.

A genetikai elemzésből viszont kiderült, hogy a vírusnak "olyan tulajdonságai" jelentek meg, amelyek azt jelzik: alaposabb alkalmazkodással a jövőben képessé válhat arra, hogy emberről emberre terjedjen.

Ennek megelőzésére a Hongkongi Egyetem, valamint a hangcsoui Csöcsiang Egyetem által elvégzett tanulmány szerzői határozott fellépést sürgetnek: a különböző baromfifajták külön tartását és esetleges baromfivédőoltás-programok indítását javasolják.

A H7N9 vírus az egyik leghalálosabb influenzavírus – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azon csapatának egyik tagja, amely Kínában tanulmányozta az emberre először néhány hete átterjedt betegséget.

Hivatalos adatok szerint eddig összesen 108 embert fertőzött meg ez a madárinfluenza-vírus, közülük 22 halt meg, többségükben idős emberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak

Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot

Bill Gates megkapta a védőoltást, és elmondta, miért viseli továbbra is a maszkot