szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy veszettségben elhunyt vesedonor átültetett veséje azt is megfertőzte, aki a szervet kapta, és az ő fertőzése is végzetesnek bizonyult - erősítették meg amerikai kutatók. A donor annak idején egy mosómedvétől kapta meg a végzetes kórt.

A donort 2011-ben szállították egy floridai kórházba, ahol nem sokkal később meghalt. Orvosai ételmérgezésre gondoltak, nem ismerték fel a halál valódi okát - olvasható a Journal of the American Medical Association friss számában megjelent tanulmányban.

Az elhunyt férfi veséit, szívét és máját négy különböző személybe ültették át. Közülük három betegnél nem jelentkeztek a vírusfertőzés tünetei. A negyedik, aki a bal vesét kapta, másfél év múlva, 2013 februárjában veszettségben elhunyt.

A kutatók nyomozni kezdtek a rendkívül ritka eset körülményei után, és az orvosi dokumentációban nemleges választ találtak arra a kérdésre, ki volt-e téve állati eredetű fertőzésnek a donor. Ezután ellátogattak a családjához, akik elmesélték, az elhunyt rendszeresen járt vadászni, főként mosómedvéknek állított csapdákat. "Élő csalinak használta őket vadászkutyái idomításához" - mondták a hozzátartozók.

Legalább kétszer harapták meg mosómedvék, körülbelül 7-18 hónappal a kórházba szállítása előtt. A tudósok kiderítették: tünetei megegyeztek a veszettség tüneteivel, és a beteg boncoláskor félretett agyszövetében meg is találták a vírus DNS-ét.

A kutatók hangsúlyozták, ez volt az első alkalom, hogy donorszerv veszettséget közvetített. A transzplantáció óta eltelt 18 hónap pedig az eddig feljegyzett leghosszabb lappangási ideje a veszettségnek. A korábbi rekord 39 nap volt.

Az utóbbi évtizedben a veszett mosómedvék száma megsokszorozódott az Egyesült Államokban. Az azonban rendkívül ritka, hogy mosómedve fertőzne meg embert a vírussal, általában kutyák és denevérek közvetítik a fertőzést. A vírus 2000 és 2010 között évente átlagosan két ember halálát okozta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Optimális étrend: fiatalon inkább zsírt, idősebben szénhidrátot érdemesebb bevinni

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben

Havazásveszélyre figyelmeztet az OMSZ, 5 centinél is több hó hullhat az északkeleti megyékben