szerző:
Lukács Andrea
Tetszett a cikk?

Más szempontok érvényesülnek a fesztiválozók öltözöködésében, mint a hétköznapi dress code-ban. Legyen szexi és feltűnő, peregjen tapadjon rá a por, és tükrözze a belső, szabados világunkat, mely a fesztiválszezonban kitör a keretek közül. Körbenéztünk idén, milyen holmikkal lehet előcsalogatni a bennünk rejlő virággyereket. Már csak azért is, mert hétfőn nyit a Sziget.

Két évvel ezelőtt számba vettük a fesztiválozók archetípusait, és ez még mindig aktuális, legfeljebb kiegészül néhány új emberfajtával: a médiamajmok például MOME-s arcokkal, és lehetőséget kereső gitárosokkal vegyülnek, a rejtőzködő vállalati guruk mellett pedig a jófejkedő politikusok és takaros nejük is egyre gyakrabban bukkan fel a VIP-részek biztonságot, és kulturáltabb mellékhelyiséget nyújtó közelségében.

Ellenőrizze, hogy Ön, mint lelkes fesztiválozó melyik kategóriájához áll a legközelebb: önmagából kivetkőző? Esetleg médiamajom, vagy Anyutól elkéredzkedő?

Mindig van új a Nap alatt, ezt külföldi fesztiválok mustráiból tudjuk. Az idei elsőn, a kaliforniai Couchella fesztiválon áprilisban már kiderült, hogy mi lesz a legfontosabb kiegészítő a hippik 44 éves leszármazottain: a virágból font koszorú. Ezt az örök hippiken kívül már minden nő, sőt férfi is hordhatja.

Kattintson galériánkért!
©

Nézzük, mit érdemes beszerezni még az egyes karakterek képviselőinek, hogy jól érezzék magukat bőrükben:

1. Az övtáska – az önmagukból kivetkőzőknek

Ők amint megérzik a poros fű átható szagát, elkezdenek vetkőzni, ezért érdemes beszerezniük az újra trendi övtáskát indulás előtt, esélyes ugyanis, hogy a nagy szabadosság közepette értékes holmik is kárba vesznek. Arról nem is beszélve, hogy könnyű prédái a fesztiválok szarkáinak. Az övtáska viszont a szütyők között a leghasznosabb és még akkor is szem előtt van, ha a pohár fenekére néz a fesztiválozó.

2. Valami statement – a rejtőzködő vállalati guruknak

A statement divatholmik újabban kerültek bele a divat terminusz technikuszába, bár a mai definíció szerint már nem kell, hogy tényleges politikai, világnézeti állásfoglalás legyen mögötte, elég, ha elég nagyok ahhoz, hogy feltűnést keltsenek. Ezért a VIP-részlegben kotlóknak tökéletes kiegészítő, ha beszereznek valami nagyon statementet: egy batár órát, vagy egy mellkast elfedő nyakláncot, hogy jelezzék: ők annyira ismerik a divatot, mint a huzat.

3. Valami horgolt, valami rojtos – a fecsegő tipegők gardróbja

A fentiek további kelléke a fecsegő tipegők, akiknek azonban egynél sokkal több holmira van szükségük ahhoz, hogy up-to-date-nek érezzék magukat. Nekik kedvez az idei cipődivat, mert már nem kell magassarkúban tipegniük, hanem csizmát is húzhatnak, méghozzá horgolt fehér anyagból, avagy lukacsos velúrból. Felülre ugyanabból az anyagból – főleg szilikon melleken mutatós – horgolt fehér top dukál és egy rojtos, cowboyokat idéző – avagy bevonzó – táska.

Kattintson galériánkért!
©

4. Gaucho-kalap – anyutól elszabadultak és elkéredzkedtek

Ha már cowboy: az idei kalapdivatot az argentin szarvasmarha- és juhpásztorok ihlették, a keskeny karimájú gaucho váltja fel a tavalyi fedora-trendet. Az anyutól elszabadultak ezzel a viselettel tudnak leggyorsabban beilleszkedni a számukra még új közegbe, az anyutól elkéredzkedtek pedig újra kúlnak érezhetik magukat, megmenekülve egy estére (hajnali 2-ig) a pelenkaszagtól. Mivel a napszúrástól is véd a fejfedő, így a mama nyugodtabb, a feleségnek meg nem kell másnap egész nap az urának nyűgjeivel is foglalkoznia.

5. Neon-bármi – a maskarásoknak

A neon villogók már évek óta meghatározzák a fesztiválok esti látképét. Most viszont már nappal is minden neonba borul, hisz az idei divatszínek rikítanak. A maskarások viszont egyre kreatívabbak és minden téren, formában és anyagban villantanak majd.

Kattintson galériánkért!
©

6. Forrófarmer, lifegő zsebbel – a céges macáknak

Az ereszdelahajam netovábbja ez a kisnadrág a céges macáknak, akiknek a munkahelye a hétköznapokban nem engedi, hogy virgácsaikat mutogassák. A forrónadrág idén leginkább famreranyagból készül, és annyira rövidre van vágva –gyárilag csálén, hogy kilóg alul a zsebbélés. Ezt valamiért most nagyon szexinek találják, de azért ne tömjünk bele   - kötelező! - óvszeren kívül mást.

7. Okosszemüveg – a babráló médiamajmoknak

Régen a hipszterszakáll, a nagyon szűk farmer és persze a nagy feketekeretes szemüveg jellemezte ezt a kategóriát, és nagyon nehéz volt velük szemezni, mert okostelefonjuk képernyője visszatükrözödött üveges tekintetükön. A fejlesztők akarva-akaratlanul erre is kitaláltak egy flörtbarát megoldást, a Google-szemüveget. amely szóbeli parancsra is reagál. Így a partiarcokkal sokkal könnyebb lesz ismerkedni, hiszen az eddig elfoglalt kezek felszabadulnak: a nyomogatást és tapizást így lehet végre máson alkalmazni. Kár hogy másfél millába kerül az okuláré, Aki nem kíván ennyit kipengetni, annak ígérnek olcsóbb alternatívát is, nemsokára megjelenik az Oculon Optoelectronics hasonló fejlesztése. A feleannyiért pozicionált kütyü talán még a Google Glassen is túltesz. A formájában a keresőóriás modelljére emlékeztető szemüvegnek jobb minőségű a megjelenítője, hosszabb ideig bírja egy feltöltéssel, könnyebb és kényelmesebb is viselni, mint a Google Glasst.

8. Virágos bakancs - örökpunkoknak és sleppjüknek

Az örökpunkok beskatulyázásánál kifejtettük, hogy a bakancs, bár átforrósódása miatt nem éppen higiénikus, mégis örök darab marad a fesztiválokon. Ez továbbra sem változik, csak megújul, most már a fekete, lógó nyelvű bőrsurranók mellett helyet kapnak a virágos, citromsárga és egyéb színes, mintás darabok, és bár lehet, hogy csorbát szenved a dark, nagymamarémisztő imázs, lehet kompenzálni a jól beált punk frizurával,a  KISS-t idéző sminkkel, és szanaszét lyuggatott bőrrel.

9. Ami tavaly, tavalyelőtt és azelőtt - az örökifjak

Ők komolyan gondolják, hogy amíg a föld kerek, mindig lesznek rockerek, itt vannak például ők maguk 50+ évesen. Amúgy már 40-nél kezdődik az örökifjak kategóriája, ők azok, akik már nem bírják a sok mászkálást, tömeget, port, de már húsz éve járnak az ilyen bulikra, és szentül hiszik, hogy nincs nélkülük nagyszínpad. Nem is ismerik a fellépőket, csak egyet, akiért megveszik a napijegyet. Ők az igazi stílusikonjai a fesztiválszezonnak, hasonló a divatfelfogásuk mint annak a texasi tanárbácsinak, aki negyven éven át ugyanazt húzta fel az évkönyvfotózáshoz. Ragaszkodnak szokásos fesztiválos outfitjükhöz, és idén is megfogadják azt, amit tavaly: hogy ez volt az utolsó, hogy kimennek egy ilyen zajos, poros, zsúfolt rendezvényre. 

Kattintson galériánkért!
©

Nézzék meg, hogyan néznek ki a magyar fesztiválozók a Voltról készült Nagyítás-fotógalériában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!