szerző:
TA
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A chips és a hamburger is lehet egészséges, és fasírtot is csinálhatunk anélkül, hogy a végén le kelljen itatni róla a tocsogó olajat. Lehet élni hús, sajt, túró, cukor, tojás és liszt nélkül? Budapest legújabb éttermében azt mondják: igen. Elég, ha gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban gondolkodunk. Mindezt kizárólag nyersen. Közép-Európa egyetlen nyers éttermében, az Élet Éttermében jártunk.

Milyen a palacsinta, ha a tésztája lisztet és tojást nem, csak aszalt gyümölcsöket látott? Milyen a székelykáposzta, ha a tejföl hozzá valójában napraforgómagból van? Milyen a körözött, ha túró helyett napraforgómag-csírából készül? És milyen a fasírt, ha nincs benne hús? A válaszban semmi sokkoló nincs: finom és tápláló.

Amíg a nagyszüleinktől a spórolás jegyében tanultuk meg, mi is az a hamis túró, a hamis gulyás, vagy a hamis marcipán, addig az Élet Éttermében az egészséges táplálkozás jegyében találnak ki alternatív megoldásokat csak és kizárólag nyers zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból. A természet törvényeit tiszteletben tartják ugyan, azon belül viszont minden a kreativitáson múlik.

Stiller Ákos

Az átlagos nyers vegán ételeken túl itt annyi pluszt kapunk, hogy igyekeznek a magyaros szájíz szerint megalkotni az ételeket, emellett pedig a nemzetközi konyha ízvilágából is behoznak egy-egy ételt. Így találunk az étlapon tandori vegyes zöldséget keleti fűszerekkel, orosz céklaételt, a paella algából és curryből készül, a tészta cukkiniből, a hamburger kelkáposztából, a sajtlevesben pedig nincs sajt.

Minden 100 százalékos

Azok, akik hisznek a nyers vegán táplálkozásban, azt mondják: az általuk elkészített ételek hasonlítanak a megszokott formákhoz és ízekhez, azzal a különbséggel, hogy a tápanyagtartalmuk 100 százalékos marad. Ezzel nem is vitatkozunk, sokszor valóban meglepő a hasonlóság, egy-egy fogás esetében azonban a csalódásra is fel kell készülnünk: a kókuszgolyó például alulteljesített.

Takács Ákos, a nyers vegán étterem tulajdonosa viszont épp a 100 százalékosság miatt mondja, hogy a Magyarország legolcsóbb éttermét nyitották meg hétfőn Budán. Legalábbis ha a kapott minőséget és a szervezet számára hasznosítható tápanyag mennyiségét nézzük. Az ételek itt nagyon tömények, sokan nem is tudnak egyszerre megenni egy adagot, mégsem kapunk tőle kaja-kómát.

Stiller Ákos

Sőt, a hely vezetője szerint az ételek energetizálnak (ezt egy kóstoló után még nem tudjuk igazolni), az italoktól (máktej, diótej, mandulatej, nyers kakaó, fekete szezámtej, hagymatea) pedig, amelyek helyettesítik a kávét, szinte rögtön kipattan a szemünk. (Ezt az élményt elvitte a front.)

Egy főétel náluk 1200 forint, egy vegyestál, ahol az idényzöldségektől és gyümölcsöktől függően 15-20 fajta íz jelenik meg, 1900 forint, egy sütemény és egy saláta pedig 5-600 forintba kerül.

Ha egy diéta sem jött eddig be

Takács akkor találkozott a nyers ételek jótékony hatásával, amikor évekkel ezelőtt átment egy teherautó a lábán, és kórházba került. "Ennek köszönhetően gyorsabban hegedtek a sebek, és hamarabb lábra tudtam állni" – ennek a gasztroszubkultúrának a hívei ugyanis azt mondják: a nyers vegán táplálkozás nem csak egészséges, de gyógyító hatása is van. A glutén érzékenyektől a cukorbetegeken át a rákos betegekig mindenkinek ajánlják, de életünk x+n-edik diétájának sem utolsó.

Stiller Ákos

Az itt árult édességeket állítólag úgy is megehetjük, hogy közben nem számolgatjuk a kalóriákat. Az ételek elkészítése során sok kifejezetten zsírégető gyümölcsöt is használnak, például ribizlit, görögdinnyét, nektarint, sárgabarackot és cseresznyét. A kiinduló elv annyi: a természetben nincs kövér állat, mert a természetes ételekben nincs olyan, amitől elhíznának. Ezt a diétát követve tehát az emberek is elfelejthetik a kövérséget.

Darabológéptől a franchise-ig

A frissen nyílt étterem múltja is Takács kórházi ágyáig nyúlik vissza. Az étterem vezetője gyógyulása után döntötte el, hogy vállalkozásba kezd: kölcsönkért 50 ezer forintot, hogy megvehessen egy turmixgépet és egy darabológépet, és megalapította a Mannatural Ételmanufaktúrát, ami akkor még csak házhoz szállítással foglalkozott.

Azóta nyitottak egy éttermet Pesten a Garibaldi utcában, most pedig a XII. kerületi Kiss János altábornagy utcában, de van franchise üzletük Szombathelyen és Budapesten a Krisztina téren is, és terveik szerint külföldön is terjeszkednek majd.

Itt láthatóan inkább az ételeken van a hangsúly, a design nem fontos, és a hely mérete sem alkalmas hatalmas vegán bulikra.

Stiller Ákos

Ha viszont szeretnénk tippeket ahhoz, hogyan vihetnénk bele az életünkbe ezt az étkezési formát, részt vehetünk valamelyik tanfolyamukon. Nem utolsó sorban egy-két afrodiziákum kikeveréséért.

Mi is az, hogy vegán?

A veganizmus az állati termékek használatának mellőzése, különösen a táplálkozás terén, és a hozzá kapcsolódó filozófia, amely elutasítja az érezni képes állatok árucikkstátuszát. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik.

Néha különbséget tesznek a vegánok és a veganizmus különböző típusai között. Az étrendi vegán (vagy szigorú vegetáriánus) az, aki kihagyja az étrendjéből az állati termékeket (nemcsak a húst és halat, hanem a tejtermékeket, tojást, és gyakran a mézet is, továbbá egyéb állati eredetű anyagokat).

(Forrás: Wikipédia)

XII. Ker. Kiss János altábornagy utca 21.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!