szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Családja szerint a kórház hibájából halt meg gerincsérvműtétje után egy 65 éves férfi. A vérhígító gyógyszer szedését nem hagyatták abba vele, sőt állítólag a műtét előtt is kapott egy adagot.

Elvérzett egy miskolci kórház intenzív osztályán az a 65 éves férfi, akin egy rutineljárásnak számító gerincsérvműtétet hajtottak végre – adta hírül a Blikk szombaton. Hiába kapott több egység vért, már nem tudták megmenteni.

A család igyekszik peren kívül megegyezni a kórházzal, ám az intézmény egyelőre semmi együttműködési készséget nem mutat – mondta az ügyvédjük.

A férfinek 15 éve szívinfarktusa volt, ezért vérhígító gyógyszert szedett. Egy másik intézményben a műtét előtt kivizsgáltatta magát, hogy biztos lehessen benne: szervezete bírni fogja a műtétet. Az özvegy szerint a gyógyszer szedését a hasonló műtétek előtt legalább egy héttel abba szokták hagyatni a beteggel, férje viszont még a műtét előtt is kapott egy adagot.

A család szerint emellett a kórház nem készült fel megfelelően az operációra: 3 órásra tervezték a műtétet, ami ehelyett 6 órán át tartott.

A lap idézte egy sebész véleményét, aki szerint a vérhígítóval kezelt betegek fokozott figyelmet igényelnek a műtétek előtt. "Ha létfontosságú a szer szedése, akkor operáció előtt át kell állítani a pácienst egy másikra" – fogalmazott.

Az előzetes orvosszakértői vélemény szerint a betegnél el kellett volna hagyni a gyógyszert, és ha megfelelő mennyiségű vérkészítményt kap, túlélte volna a műtétet – ismertette az ügyvéd.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgatósága az orvosi titoktartásra hivatkozva nem fűzött kommentárt a cikkhez. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!