szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szamárköhögés elleni, orrspray-ben beadható vakcinát teszteltek francia kutatók, sikerrel. Egyetlen adag elég lehet ahhoz, hogy a hat hónaposnál fiatalabb babákat megóvják a betegségtől – derült ki egy kutatásból.

A szamárköhögés bakteriális eredetű, fertőző légzőszervi betegség, amely a világon továbbra is több tízmillió embert érint, és évente körülbelül 300 ezer beteg, főként csecsemők halálát okozza. A kór néhány éve újra megjelent több fejlett országban, köztük az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Nagy-Britanniában és Franciaországban is.

A genetikailag módosított és orron át beadható formában elkészített kísérleti vakcinát egy európai kutatócsoport fejlesztette, és az Inserm francia állami kutatóintézet tudósai tesztelték. Camille Locht, a projekt koordinátora azt mondta: az első fázisban 48 felnőttön tesztelték a vakcinát, és főként a szer biztonságát vizsgálták.

A résztvevőket négy csoportra osztották, az egyik hatóanyag nélküli szert, a másik három a vakcina különböző nagyságú adagjait kapta. A hat hónappal későbbi vizsgálati eredmények azt mutatták, egyetlen, orrspray-ben beadott dózis elég volt gyors immunválasz kiváltásához, és mellékhatások a legerősebb adagot kapó csoportnál sem jelentkeztek – közölte Locht.

A fejlesztés következő lépése az oltóanyag adagjának optimalizálása lesz. A vakcina előnyei között a koordinátor a beadás egyszerűségét és a jelenleg elérhető oltóanyagokhoz viszonyított alacsonyabb költségeit említette. A kutatók tanulmánya a Plos One című internetes tudományos folyóirat legfrissebb számában jelent meg.

Magyarországon 2012-ben és 2011-ben 4-5 szamárköhögéses esetet regisztráltak, de ezek elszórtan fordultak elő, így nem jelentettek járványt. 2013 tavaszán egy pilisszentlászlói iskolában történt megbetegedések idején az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője elmondta, hogy az országos átoltottság most 99 százalék körüli. 1954 óta kötelező ellene a csecsemőkori védőoltás, ám mivel a vakcina nyújtotta immunitás évről évre gyengül, ezért 2009 óta a serdülők védelmében bevezették az emlékeztető oltást is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Szegedi egyetemi modellváltás: Ombudsmanhoz fordul a szegedi Momentum a hétfői szenátusi ülés miatt

Szegedi egyetemi modellváltás: Ombudsmanhoz fordul a szegedi Momentum a hétfői szenátusi ülés miatt

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott