szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legveszélyesebb lavina is túlélhető egy speciális, hátizsákba épített légzsákrendszer segítségével – írja a BBC.

2012-ben egy washingtoni síelő, Elyse Saugstad társai közül egyedüliként élt túl egy hatalmas lavinát, mivel egyedül ő viselt egy hátizsákba épített biztonsági légzsákot, melynek kibiztosításával nem merült el a hózuhatagban. A tömeggyártásban először, az amerikai ABS által piacradobott, télisportolókat védő légzsákrendszerek azon elv alapján működnek, miszerint minél könnyebb és minél nagyobb felületű egy test, annál nagyobb az esély arra, hogy fenn marad a lavina felszínén, vagy csak szerény hóréteg rakódik rá.
©
Egy 2010-es tanulmány szerint 262 lavina által elsodort, ám légzsákot viselő síelők esetében a túlélési ráta 97 százalékos, míg a hagyományos felszerelésben lesiklók esetében ez a szám mindössze 75. Érdekesség, hogy hátizsáknyi biztonsági rendszert egyetlen légitársaság sem hajlandó még feladott csomagként sem szállítani, mivel a légzsákok többsége a töltőgáz mellett a felfújódás miatt kisebb robbanószerkezettel is el van látva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Pártot alapított Bencsik János Polgári Válasz néven

Felcsuti Péter: Lehet illiberálisnak lenni, de nem egy liberális közösségben

Felcsuti Péter: Lehet illiberálisnak lenni, de nem egy liberális közösségben

"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései

"Elérhető közelségbe" kerültek a párizsi klímaegyezmény célkitűzései