szerző:
hvg.hu

A hét első napján még sokak számára megterhelő kettősfronti hatás érvényesül. A frontérzékenyek panaszai csak hétfő estétől kezdenek mérséklődni, keddtől viszont több napig tartó frontmentes időszak kezdődik. A parlagfű pollenkoncentrációja csak keleten kezd emelkedni számottevően. Humánmeteorológia.

Hétfőn még folytatódik a lassan egy hete tartó, sokak számára megtehelő és kimerítő kettősfronti hatás. A hideg-, illetve a melegfrontokra érzékenyek is tapasztlhatnak tehát még panaszokat. Amennyiben Ön is az érintettek közé tartozik, akkor elsősorban – esetenként erős – fejfájást, migrént tapasztalhat. Az élettani helyzet csak északkeleten javul kissé, másutt továbbra is alacsony hő- és komfortérzetre számíthat, illetve főként délen és délnyugaton a reggeli órákban még jelentkezhetnek ízületi bántalmak is. Utóbbi enyhíthető a fájós tagok reggeli átmozgató, de kíméletes tornáztatásával – jelenti a Meteoklinika.

A hét első napján sem szűnnek meg a vérnyomáspanaszok, a változékonyság csak északon és északkeleten csökken kissé. Amennyiben Ön az idősebbek vagy a szívbetegek csoportjába tartozik, akkor még gyakrabban jelentkezhet Önnél vérnyomás-ingadozás, illetve esetenként légszomjat, rosszullétet is tapasztalhat. Továbbra se végezzen megterhelő tevékenységeket, a nagybevásárlást halassza inkább a hét közepére.

Ebben a típusú humánmeteorológiai helyzetben érdemes fokozni a magnézium- és kalciumbevitelt. Fogyasszon több halat, brokkolit, burgonyát, illetve teljes kiőrlésű lisztből készített pékarukat, a nagyobb, zsírosabb fogásokat pedig lehetőség szerint mellőzze!

A kettősfronthoz köthető panaszok csk hétfő estétől kezdenek mérséklődni, keddtől viszont várhatóan több napig tartó frontmentes időszak kezdődik, melyben országszerte javulni fog a komfortérzet, a kimerült szervezet tehát keddtől végre felfrissülhet, megpihenhet.

A változékony, az ország nagy részén csapadékos időnek köszönhetően a légszennyezettség továbbra is alacsony lesz, tiszta marad a levegő. A parlagfű pollenkoncnetrációja is csak az ország északkeleti harmadában kezdhet növekedni, de ott is csak legfeljebb helyenként érheti el a magas szintet – az allergiások tünetei másutt mérsékeltek maradnak. Az UV-sugárzás a naposabb északkeleti tájakon is mérsékelt marad, másutt gyenge lesz.

Az utakon továbbra is magas lesz a balesetveszély, sokfelé számíthat nedves, csúszós útfelületekre. Az érintett útszakaszokon kerülje a hirtelen irányváltoztatásokat és mérsékelje a sebességét. A hajnali, reggeli órákban főként a tartósan csapadékos tájakon párássá, ködössé válhat a levegő, helyenként lecsökkenhet a látástávolság – ilyenkor tartson jóval nagyobb követési távolságot! Az utakon több lesz a kialvatlan, fáradékony sofőr, tompábbak lesznek a reflexek, vezessen nagyon óvatosan!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

Asus laptopja van? Komoly bajra derült fény, hackerek vették célba a gépeket

III/III: A Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni!

III/III: A Soros Alapítvány "demokratikus, alternatív mozgalmakat" akar támogatni!

Távozik a Ringier Axel Springert vezető Bayer József

Távozik a Ringier Axel Springert vezető Bayer József

Így lőttek ki az albérletárak az Airbnb miatt

Így lőttek ki az albérletárak az Airbnb miatt

Brutális számokat hozott Michelle Obama

Brutális számokat hozott Michelle Obama

Magyarországra jön Rick Astley

Magyarországra jön Rick Astley