szerző:
hvg.hu

A világ eddigi legnagyobb, egyben legátfogóbb csecsemőkutatásából kiderült, a babák zseniális öniróniával rendelkeznek, és legkevésbé sem rajtunk, inkább velünk, de legfőképpen saját magukon nevetnek. A kutatás komoly áttörést jelenthet, mert megcáfol minden korábbi elképzelést a nevetésről, melyek a humort leginkább az illetlenséggel, a szexualitással és fölénnyel hozták összefüggésbe.

Nagyjából hathetes kor körül tapasztalható az első mosoly a babák arcán, majd az első felejthetetlen nevetés általában három és fél hónapos korban jelentkezik. A babák többségét csiklandozással vagy a bújócskázós, „kukucs”-játékkal lehet megnevettetni. – Ez derült ki a minden idők legátfogóbb és legnagyobb csecsemő viselkedéskutatásából. Caspar Addyman, a kognitív tudományok professzora, a londoni Birkbeck egyetem kutatója és csapata azt vizsgálta, hogy mi készteti nevetésre a babákat.

©

A pszichológusok kérdőívét szerte a világon ezer szülő töltötte ki, akik többek között arra a kérdésre válaszoltak, hogy gyermekük mikor, hogyan és miért nevet. Ezen túl a kutatók számtalan csecsemő interakcióit vizsgálták laboratóriumi körülmények között. A vizsgálat eredményeként arra a következtetésre jutottak, hogy a babák az első kuncogástól, az első nevetésre emlékeztető reakciójuktól kezdve nem rajtunk, hanem velünk nevetnek.

Megállapították, hogy a csikizésnél nem a puszta érintés, a fizikai reakció váltja ki a nevetést, ahogy a megnevettetéshez önmagában az sem elég, hogy a kezünk hirtelen megjelenik az arcunk előtt, vagy eltűnik onnan. Ezek csak akkor viccesek a babának, ha ezt a szülő csinálja. A babák a nevetésen keresztül leginkább a szocializációt, a beilleszkedést, a kommunikációt, a társas interakciókat tanulják.

Caspar Addymannék új nevetéselmélete azt is kimondja, hogy a babák a szülők bohóckodásain túl leginkább saját magukon nevetnek. Amikor „kukucs”-játékot játszunk velük, elsősorban nem azon nevetnek, hogy eltűnünk, hanem azon, hogy ők maguk tűnnek el. A nevetés tehát egy önmagunkra irányuló, önreflexív folyamat.

Ez pedig forradalmasíthatja mindazt, amit a pszichológusok eddig a nevetés, a humor és a vicc eredetéről és funkciójáról gondoltak. A közismert Sigmund Freud-féle megközelítés szerint a humor részben az illetlenség forrása. 1905-ben napvilágot látott elmélete azt állítja, a viccekben a tudattalanba szorított, jellemzően a szexualitással kapcsolatos tartalmak jelennek meg. A vicc hallgatójában feszültség keletkezik, és ez a feszültség oldódik fel a csattanóval, amikor az elfojtott tartalom a tudattalanból ismét a tudatba kerül.

Freud ugyanakkor arról is ír, hogy a humor a fölény mozgatórugója. A legújabb amerikai kutatások szerint a humor a világ normális működésének ártatlan megsértéséből fakad. Bergson egyik tanulmányában kifejti: a nevetés mindig büntetés, és mindig másokra irányul. Feladata elsősorban az, hogy megalázza, és ezzel megfélemlítse az embereket. – A brit tudósok pont ezeket az elképzeléseket cáfolják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

Szinte még bejáratósan új ez a 28 éves budapesti Kispolszki

Magyarország-Finnország - 2-0 - Nézze meg a gólokat!

Magyarország-Finnország - 2-0 - Nézze meg a gólokat!

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hosszú Katinka Szingapúrban: vegyesen első, összetettben második

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Hatalmasat hajrázott, de győzni nem tudott a Szeged

Fülke: Budapest még akár nyerhet is

Fülke: Budapest még akár nyerhet is

Földrengés volt Olaszországban

Földrengés volt Olaszországban