szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Semmelweis Egyetem az édesanya kérésére elmondta: a törökszentmiklósi dizájner drogügyben érintett, 35. héten világra hozott csecsemő állapota jelentősen javult, sőt, a szakemberek feltételezik az újszülött teljes gyógyulását, és arra is látnak esélyt, hogy hosszú távon csak minimális károsodások maradnak vissza.

Ahogy korábban írtuk, január 28-án csütörtök éjszaka és 29-én péntek délelőtt Törökszentmiklósról több embert súlyos állapotban vittek kórházba, miután egy veszélyes pszichoaktív anyagot fogyasztottak. A drogmérgezés végül tragédiába torkollott, mert a súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintett: a szolnoki Hetényi-kórházban császármetszést kellett végrehajtani rajtuk, majd Budapestre szállították őket a SOTE I. szám Gyermekklinikájára.

Zacher Gábor toxikológus szerint a fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek", és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen – mondta.

 

©

Január 31-én a Semmelweis Egyetem közleményében azt írta, hogy az intézmény orvosai és munkatársai nem adhatnak ki információt a törökszentmiklósi dizájnerdrog-ügyben érintett újszülöttek állapotáról. A szolnoki kórház ugyancsak elzárkózott a nyilatkozattól, és a mentőszolgálat sem kapott hivatalos tájékoztatást a babák állapotáról. Hétfőn a az RTL Klub és a Szoljon.hu úgy tudta, hogy a két baba meghalt, és ezt hétfőn a családok egyik ismerőse is megerősítette az MTI-nek. Hétfőn délután azonban az egyik nő nagymamája azt mondta az MTI-nek, hogy mégis él a két baba. Az újszülöttek állapotáról a Semmelweis Egyetem tájékoztatta őket, miután a sajtóban a kisbabák halálhírét keltették.

A SOTE péntek délután újabb közleményben arról tájékoztatott, hogy a komplex intenzív kezelésnek köszönhetően az újszülött állapota jelentősen javult, ezért – hogy közelebb legyen szüleihez –, február 4-én visszakerült Szolnokra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház gyermekosztályára. A felsőoktatási intézmény közleményében azt is leírta, hogy az újszülöttnek arra is van esélye, hogy hosszú távon csak minimális károsodások maradjanak vissza, de akár a teljes gyógyulás is elképzelhető.

A 38. héten világra hozott csecsemőt továbbra is a Semmelweis Egyetemen ápolják, állapota súlyos, de stabil. A Semmelweis Egyetem a gyermekek személyiségi jogainak elsődlegességét előtérbe helyezve egyelőre nem adott további tájékoztatást a drogmérgezéssel kórházba szállított édesanyák, és idő előtt világra jött gyermekeik állapotáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rátámadt a pultosnőre, mert nem hagyták szundikálni a kocsmában

Rátámadt a pultosnőre, mert nem hagyták szundikálni a kocsmában

Jeff Gedmin: Amerika bajainak felmérése nélkül nem lehet megszabadulni a trumpizmustól

Jeff Gedmin: Amerika bajainak felmérése nélkül nem lehet megszabadulni a trumpizmustól

5 százalékkal esett vissza 2020-ban a német GDP

5 százalékkal esett vissza 2020-ban a német GDP