szerző:
hvg.hu

A Semmelweis Egyetem az édesanya kérésére elmondta: a törökszentmiklósi dizájner drogügyben érintett, 35. héten világra hozott csecsemő állapota jelentősen javult, sőt, a szakemberek feltételezik az újszülött teljes gyógyulását, és arra is látnak esélyt, hogy hosszú távon csak minimális károsodások maradnak vissza.

Ahogy korábban írtuk, január 28-án csütörtök éjszaka és 29-én péntek délelőtt Törökszentmiklósról több embert súlyos állapotban vittek kórházba, miután egy veszélyes pszichoaktív anyagot fogyasztottak. A drogmérgezés végül tragédiába torkollott, mert a súlyos, tömeges túladagolás két várandós nőt is érintett: a szolnoki Hetényi-kórházban császármetszést kellett végrehajtani rajtuk, majd Budapestre szállították őket a SOTE I. szám Gyermekklinikájára.

Zacher Gábor toxikológus szerint a fiatalok ismert szereket, úgynevezett alfa-PVP-t, illetve pentedront fogyasztottak, amelyek két-három éve jelentek meg a piacon, nagyon "népszerűek", és sokat is foglalnak le belőlük a rendőrök. Mindkét szer önmagában is alkalmas arra, hogy életveszélyes állapotot okozzon, de együtt különösen – mondta.

 

©

Január 31-én a Semmelweis Egyetem közleményében azt írta, hogy az intézmény orvosai és munkatársai nem adhatnak ki információt a törökszentmiklósi dizájnerdrog-ügyben érintett újszülöttek állapotáról. A szolnoki kórház ugyancsak elzárkózott a nyilatkozattól, és a mentőszolgálat sem kapott hivatalos tájékoztatást a babák állapotáról. Hétfőn a az RTL Klub és a Szoljon.hu úgy tudta, hogy a két baba meghalt, és ezt hétfőn a családok egyik ismerőse is megerősítette az MTI-nek. Hétfőn délután azonban az egyik nő nagymamája azt mondta az MTI-nek, hogy mégis él a két baba. Az újszülöttek állapotáról a Semmelweis Egyetem tájékoztatta őket, miután a sajtóban a kisbabák halálhírét keltették.

A SOTE péntek délután újabb közleményben arról tájékoztatott, hogy a komplex intenzív kezelésnek köszönhetően az újszülött állapota jelentősen javult, ezért – hogy közelebb legyen szüleihez –, február 4-én visszakerült Szolnokra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház gyermekosztályára. A felsőoktatási intézmény közleményében azt is leírta, hogy az újszülöttnek arra is van esélye, hogy hosszú távon csak minimális károsodások maradjanak vissza, de akár a teljes gyógyulás is elképzelhető.

A 38. héten világra hozott csecsemőt továbbra is a Semmelweis Egyetemen ápolják, állapota súlyos, de stabil. A Semmelweis Egyetem a gyermekek személyiségi jogainak elsődlegességét előtérbe helyezve egyelőre nem adott további tájékoztatást a drogmérgezéssel kórházba szállított édesanyák, és idő előtt világra jött gyermekeik állapotáról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az úszóverseny győztese, aki medencébe fulladt

Az úszóverseny győztese, aki medencébe fulladt

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Újabb átverés terjed a leégett Notre-Dame-ról, ne dőljön be neki

Újabb átverés terjed a leégett Notre-Dame-ról, ne dőljön be neki

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Gomperz: Kupolaszaggató álszentség

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

Négymilliárd forintból fejlesztik a tatabányai autóüveggyárat, de új dolgozókat nem vesznek fel

A tenger közepéről mentettek ki egy kutyát

A tenger közepéről mentettek ki egy kutyát