HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Testrészek, amelyek túlélték a testet, s a test halála után még képviselték gazdájukat. Utaztak, eltűntek, felbukkantak vagy csak álltak csendben és formalinban. Cserna-Szabó András író elsőként Rózsa Sándor fejének ered a nyomába.

Az alföldi betyárról szóló történetekben nagyon nehéz elválasztani a valóságot a pletykától, a (népi vagy írói) fikciót a történelmi tényektől. De azért csak nyomoljunk előre! Szentesi Zöldi László Rózsa Sándor-monográfiájából is tudható, hogy miután a betyárkirály 1878. november 22-én, 65 éves korában gümőkórban meghal a szamosújvári börtönben, a bécsi udvar elrendeli a boncolását, melyet Dr. Zachariás József végez el.

A doktor levágja a fejet, és a szívet is kiveszi. A fej ezután szeszbe kerül, és Pestre viszik dr. Lenhossék József anatómushoz. Rózsa Sándor ezúttal – kivételesen – kitűnő társaságba keveredik, hiszen a doktor úr előzőleg például a halott Deák Ferenc fejét is hosszasan vizsgálta, még tudós értekezést is írt róla: Deák Ferencz koponyáján tett mérések és ezekből vont következtetések (1876). A Rózsa-koponya azonban kifog a tudományos embereken: se Lenhossék, se Herman Ottó nem talál rajta olyan antropológiai jegyeket, melyek gonosztevőre vallanának. A betyárfőt sokáig őrizték még, végül a Kórbonctani Intézetből tűnt el a második világháború alatt. Úgyhogy simán lehet, hogy ma is megvan valahol.

De van egy másik Rózsa Sándor-koponya is, vagyis csak egy részlet. Ez a koponyatető a budapesti Rendőrség-történeti Múzeumban van kiállítva és a Gazda koponyájaként mutogatják. Hogy tényleg a Kegyelmes Paraszt fejének alkatrésze volt-e valaha, azt csak a Jóisten tudná bizonyosan megmondani vagy egy DNS-vizsgálat.

Gonosztevő antropológiai jegyek?

 

 

 

 

 

 

 

És ha már itt tartunk: idézzünk fel egy másik hosszú „magánéletet” élő fejet is. Ez is egy gonosztevőről lett leválasztva. 1898. szeptember 10-én Genfben egy olasz anarchista, bizonyos Luigi Lucheni szíven szúrta Erzsébetet, az Osztrák-Magyar Monarchia császárának és királyának feleségét. Sisi kirándulni indult a Genfi-tóra, de még a sétahajókázás előtt meglepte őt a talján egy élesre fent reszelővel. A tettes életfogytig tartó büntetése 12 év múlva ért véget: cellájában nadrágszíjával kötötte fel magát.

Az ő koponyáját is sokáig vizsgálta a tudomány kívül-belül. Fejét levágták, és egy befőttesüvegnyi formaldehidben tették el. Így várt a fő 75 évet a Genfi Egyetem Kriminalisztikai Intézetében – mert Svájc békés ország, és békéjét nem dúlja fel háború, világháború, polgárháború, forradalom, ellenforradalom stb., és így aztán nem vesznek el a káoszban, bombázásban, ostromban stb. befőttnek eltett koponyák sem (ellenpélda: Budapest). 1985-ben a svájciak úgy gondolták, eleget őrizték a békétlen olasz fejét, és nekiadták a bécsieknek, mégiscsak az ő császárnéjukat gyilkolta meg. Bécs 15 évig tartotta még a Patológiai és Anatómiai Múzeumban, aztán eltemette a Központi Temetőben. Ha egy rossz tréfával akarnám befejezni, biztosan azt írnám: azóta teljes a fejetlenség.

Ha további híres testrészek magánéletére kíváncsi, olvassa el a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számát, mely test és lélek egymásra hatásával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál! Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!