HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A hatodik hét a vízválasztó.

A legtöbb kismama a szülés után legalább hat hétig nem vállalkozik hüvelyi aktusra, és nagyobb szünetet tartanak azok, akik vákuumos szülésen, császármetszésen vagy gátmetszésen estek át – olvasható a BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology című folyóiratban közölt ausztrál felmérésben.

A kérdőíves kutatás során – amely az anyai egészség kérdéseivel foglalkozó nagyobb vizsgálat része volt – a terhesség elején, majd a szülés után három, hat és 12 hónappal gyűjtöttek adatokat 1507 elsőgyermekes anyától.

Kiderült, hogy a válaszadók 41 százaléka próbálkozik vaginális szexszel a szülés utáni hatodik héten vagy előtte, a nyolcadik hétre az arányuk 65 százalékra, fél év elteltével pedig 94 százalékra nő. Az is a felmérésből vált világossá, hogy a nemi érdeklődés előbb tér vissza, mint a hüvelyi szex iránti igény: a hatodik hétig a nők fele újrakezdte szexuális életét.

„Jó, ha a párok a szülés előtt tisztában vannak ezekkel a számokkal, mert segítheti őket a szexuális aktivitás szüneteltetése miatti szorongás és bűntudat leküzdésében” – mondta Stephanie Brown, kutatásvezető.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely test és lélek egymásra hatásával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – kiadónál! Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!