HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Miért van az, hogy sok ember mókuskerékben éli az életét, akaratától függetlenül újra és újra hasonló helyzetbe kerül, míg mások tanulnak a tapasztalataikból, és képesek továbblépni? Hogy lehet, hogy egyesek elakadnak, míg mások a kezükbe veszik sorsuk irányítását?

A válasz elsőre egyszerűnek tűnik: azok az emberek, akik elakadnak, nem töltenek elég időt azzal, hogy önmaguk elemzésével tanuljanak a hibáikból. Viselkedésük mögött legtöbbször tudattalan tényezők állnak, amelyek számos módon hatnak kapcsolataikra és életeseményeikre. Ilyenek például a személyiségben gyökerező szégyen- vagy bűntudati érzések, amelyek önmaguk előtt is rejtve, a külvilágra kivetítve jelennek meg.

Ennek formája változatos lehet, például kritikus hangnem, mások hibáztatása vagy akár az áldozati szerepvállalás. Talán találkoztunk már életmódjukon nem változtató túlsúlyosokkal, akik szerint a sportoló, karcsú emberek csupán szerencsés alkatok. A külvilágra kivetítés ilyen formái az elakadó embereket meggátolják, hogy képesek legyenek szembenézni saját felelősségükkel, vagyis azzal, hogy maguk is alakító tényezői sorsuknak. Így léteznek mókuskerékben, anélkül hogy felismernék, csak saját maguk tudnának ezen változtatni.

Tapasztalatból iránytű
©

Ahhoz, hogy a tapasztalatainkból tanulni tudjunk, nélkülözhetetlen az önismeret, illetve az általa nyert tudás, ami a tapasztalatot iránytűvé alakítva képes sorsunkat befolyásolni. Az önismeret nem más, mint önmagunk mélyebb megismerése, tudatos törekvés, hogy megértsük és összefüggéseiben lássuk a viselkedésünket irányító mozgatórugókat, érzéseinket, gondolatainkat és motivációinkat.

Akik képesek a kezükbe venni sorsuk irányítását, és tanulnak a hibáikból, rengeteg időt és energiát áldoznak arra, hogy elemzik önmagukat, illetve az önmaguk és az élethelyzeteik közötti kapcsolatot – írja Porkoláb-Minarik Annamária pszichológus a HVG Extra Pszichológia legújabb, május 26-án megjelent számának cikkében. Mint az a Sorsfordító tapasztalat, A mókuskerék kéziféke című írásában olvasható, az önismeret mélyítése tulajdonképpen eszköz, hogy múltbeli tapasztalatainkra lehetőségként tekintsünk, és ezáltal optimalizálhassuk képességeinket és erőforrásainkat. Minél mélyebb az önismeretünk, annál jobban felismerjük a személyiségünkben rejlő akadályokat is, így egyre inkább képessé válunk elérni céljainkat.

Érdekli, hogyan, milyen eszközökkel mélyítheti el önismeretét? Olvassa tovább Porkoláb-Minarik Annamária pszichológus cikkét a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában, mely az időhöz: múltunkhoz, jelenünkhöz és jövőnkhöz való viszonyunkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Mindfulness-kalauz című könyvvel. Aktuális lapszámunkat külön is megrendelheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

Kiléptetné Németországot az unióból az AfD

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A kormánynak tanácsokat adó epidemiológus szerint a tanároknak maszkban kellene tanítaniuk, amíg nem telik el két hét a második oltásuk után

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen

A Moszad kibertámadást követhetett el az iráni urándúsító ellen