HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Szülőként jót akarunk a gyerekünknek, mindenekelőtt fantasztikus anyát és apát akarunk adni neki. A hónapok, évek során azonban egyre inkább kirajzolódik a tökéletlenségünk. És ha mégsem, akkor még nagyobb a gond.

A babavárás előtt és során a szülőknek számtalan elképzelésük van arról, mit szeretnének megadni a gyereküknek, és hogyan fogják kezelni a nehéz helyzeteket. Szeretnének neki felhőtlenül boldog gyerekkort. Szeretnék megvédeni az olyan fájdalmaktól, amilyenekben nekik volt részük gyerekként. Csodás érzés harmonikus családot elképzelni egy boldog copfos kislánnyal, vagy egy csibész kisfiúval, végtelenül türelmes szülőkkel.

Mikor azonban a realitás lényegesen nehezebbnek bizonyul az álmoknál, viszonylag nagy érzelmi káoszt okozhat a szülőkben. Széttöredezik a tökéletes szülő képe, a tökéletes gyerek-szülő kapcsolatról alkotott idealisztikus elképzelés. Mit tehetünk ilyenkor? Mi a teendő, ha azt érezzük, mi is fogunk csalódást, frusztrációt okozni a gyerekeinknek, akármennyire nem szeretnénk?

A legjobb, ha nem teszünk semmit, csak elfogadjuk a realitást. A szülő-gyerek viszonynak nem tökéletesnek kell lennie, hanem szorosnak, melegnek és szeretetteljesnek. Az anyának nem tökéletesnek kell lennie, hanem hús-vér embernek, aki hibázik, aki mellett a gyerek olykor frusztrálódik, de aki mindig ott van, amikor kell, védi, szereti és támogatja a gyerekét, gyerekeit.

„A gyerekednek rád van szüksége, úgy, ahogy vagy. Nem egy jó anyára. Azért, hogy te jó anya legyél, te szerepben leszel, és eljátszod a jó anyát. És akkor a gyereked nem tud hozzád férni” – fejtette ki Feldmár András pszichológus egy 2014-es interjúban.

Érdekli, hogyan válhat hozzáférhető szülővé? Olvassa tovább Sebestyén Eszter pszichológus írását a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel, az asszertív kommunikációval foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ismeri a Varta ceruzaelemeit? Most belépnek az elektromos autók piacára is

Ismeri a Varta ceruzaelemeit? Most belépnek az elektromos autók piacára is

Kémvideón az akár hangtalanul is suhanni képes új Ferrari sportkocsi

Kémvideón az akár hangtalanul is suhanni képes új Ferrari sportkocsi

A tehenekről fognak népszavazást tartani Svájcban

A tehenekről fognak népszavazást tartani Svájcban

Gyönyörű karácsonyfát állított Eger – hajnalban a szél ledöntötte (videó)

Gyönyörű karácsonyfát állított Eger – hajnalban a szél ledöntötte (videó)

Így kapcsolnak le egy korrupt roszatomost tízmillió forintnyi kenőpénz átadása közben – videó

Így kapcsolnak le egy korrupt roszatomost tízmillió forintnyi kenőpénz átadása közben – videó

Ezekre a dalokra a legjobb elválni

Ezekre a dalokra a legjobb elválni