HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A kiemelkedően sikeres emberek szinte kivétel nélkül elbuktak a hírnév és a gazdagság felé vezető úton. A többségük többször is.

Az egyik legtehetségesebb és legsikeresebb amerikai színésznőt azzal küldték haza a King Kong szereplőválogatásáról 1976-ban, hogy nem elég szép ahhoz, hogy ő játssza a főszerepet.

A nem túl tapintatos elutasítást követően készült az akkor 27 éves színésznőről egy fotó, amit Streep másfél éve kitett a Facebook-oldalára ezzel a szöveggel: „Ez én vagyok a King Kong meghallgatásáról hazafelé menet, ahol azt mondták, hogy ’túl csúnya’ vagyok a szerephez. Ez életem meghatározó pillanata volt. Ez a durva megjegyzés kétféle irányba vihette volna az életemet, és döntenem kellett: vagy egyszer és mindenkorra feladom az álmaimat, vagy talpra állok, és csak azért is hiszek magamban. Nagy levegőt vettem, és azt mondtam: ’Sajnálom, ha úgy látjátok, hogy túl csúnya vagyok, de a véleményetek csupán egy csepp a tengerben, úgyhogy én keresek magamnak más, barátságosabb vizeket.’ (...) Azóta tizennyolcszor jelöltek Oscar-díjra.”

Véleményetek csupán egy csepp a tengerben
©

A történethez tartozik, hogy a poszt megjelenése óta a színésznő újabb két Oscar-jelölést kapott, így ő az abszolút csúcstartó ebben a kategóriában. Húsz jelöléséből három alkalommal meg is kapta az aranyszobrocskát: a Kramer kontra Kramerben nyújtott alakításért 1980-ban, a Sophie választásáért 1982-ben, és a Vasladyért 2012-ben. Emellett harmincszor jelölték Golden Globe-ra, amit nyolcszor el is nyert – ezzel is csak ő dicsekedhet az összes valaha élt színész közül.

Érdekli, hogyan tanult a kudarcból Meryl Streep mellett Stephen King vagy Walt Disney? Olvassa el Iványi Zsófia coach Talpra állt hírességek című cikkét a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában, mely a sikerrel, az önérvényesítéssel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk a 13 dolog, amit a mentálisan erős emberek elkerülnek című könyvvel. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti.

 

 


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!