HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Indítsa tudatosan 2018-at! Pálinkás-Panyi Anna pszichológus hat tippje.

Ahhoz, hogy a mámorban fogant újévi fogadalmak ne szálljanak el, mint a győzelmi zászló, és 2017 le nem zárt konfliktusai, problémái ne folyjanak át 2018-ra, érdemes rászánni egy délutánt a mérföldkövek átgondolására, értékelésére. Ez kiváló lehetőség, hogy lezárjunk egy szakaszt az életünkben, számot vessünk veszteségeinkkel és sikereinkkel, majd tiszta lappal, nagy lendülettel forduljunk rá az új esztendőre.

1. Búcsúztassa el az óévet annak minden kudarcával, sikereiből pedig merítsen erőt az újévhez! Először határozza meg legfontosabb életterületeit (például család, párkapcsolat, karrier, egészség, szabadidő, pénzügyek stb.). Majd gondolja végig, hogy az egyes területeken milyen tervekkel állt neki 2017-nek, és ezekben milyen eredményeket ért el. Mely tényezők segítették, hogy sikerre vigye céljait? Mik hátráltatták, bizonytalanították, vagy lehetetlenítették el a megvalósítást?

Csak a legfontosabb célok
©

2. Töltse fel az Ön előtt álló 12 hónapot célokkal, inspirációval, tervekkel, hogy letisztult elképzeléssel fogjon neki az új évnek! Jelölje ki saját maga számára, milyen irányvonalak mentén szeretne haladni 2018-ban a már körülhatárolt életterületein. A jövőjével kapcsolatos céljait kovácsolja megvalósítható tervekké, majd bontsa következetes, apró feladatokra elhatározásait. Vigyázzon, aki sokat markol, keveset fog! A rostán végül a legfontosabb célok maradjanak fenn, ezek kapjanak kitüntetett figyelmet, különben elaprózódik a figyelme és az energiája.

3. Kalkuláljon jól az időfaktorral! A feladataink elvégzésére szánt időt hajlamosak vagyunk alulkalkulálni. Ideális körülményeket feltételezünk, nem számolunk azokkal a lassító, hátráltató, akadályozó tényezőkkel, amelyek előre nem láthatók, vagy csak nem tudatosulnak bennünk. A feszített tempójú terv már az elején csúszásba kerül, ami vagy teljes újragondolást igényel, vagy – ami valószínűbb – egyből dugába dől.

4. Szánjon időt a töltekezésre is! A kitartáshoz energiára van szükségünk. Tudatosan gondolja végig, milyen időtöltést élvez önmagáért, mikor tud kikapcsolódni, feloldódni. Ezek a látszólag haszontalan elfoglaltságok aranyat érnek, mégis könnyen lemondunk róluk időszűkében. Ragaszkodjon ezekhez az alkalmakhoz! Lemerült energiatankkal nem jutunk messzire.

Szavaink nem szállnak el
©

5. Vizsgálja felül elhatározását! Valóban hisz benne, hogy képes elérni a kitűzött célt? Nem csupán délibábot kerget, amelyről titkon meg van győződve, hogy elérhetetlen? Netán külső elvárások nyomába eredne látszólagos saját céljaival? A „bárcsak…” hozzáállás és a másoknak való megfelelés motivációja kevés a fogadalom beváltásához. Konkrétan meg kell tudnia fogalmazni, Önnek személyesen miért fontos a kitűzött cél, miért tartja megvalósíthatónak, és mit vár attól, ha sikerül beteljesítenie.

6. Ne feledkezzen meg legfőbb útitársai megválasztásáról sem! Nézzen vissza, 2017-ben melyek voltak támogató, s melyek inkább hátráltató kapcsolatok az Ön számára. A visszahúzó csápokat fejtse le magáról, a pozitív, támogató, értékes emberi kötelékeit pedig fűzze szorosabbra és becsülje meg 2018-ban is.

Mindezt, legjobb, ha írásban foglalja össze magának. Ehhez nyújt segítséget az ingyenesen letölthető Éviránytű munkafüzet, de használhat egy üres füzetet, amelyben az év során további jegyzetekkel követheti végig tervei alakulását. Leírt gondolatait legkésőbb 2018 végén vegye elő újra, és szembesítse magát egy évvel korábbi önmaga jövőterveivel. A tudat, hogy fogadalmaink nem szállnak el szavak vagy gondolatok formájában, hanem írott betűkként megmaradnak, erősen aláhúzza igyekezetünket az évben.

 

A szerző blogját itt találja.


Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel.

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
20 évre börtönbe küldhetik a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

20 évre börtönbe küldhetik a salvadori nőt, akit teherbe ejtett a megerőszakolója

A City nyerte a manchesteri derbit

A City nyerte a manchesteri derbit

Újraszámlálják a szavazatokat Floridában

Újraszámlálják a szavazatokat Floridában

Felfüggesztettet kapott egy férfi, aki csak úgy fellökött egy idős nőt

Felfüggesztettet kapott egy férfi, aki csak úgy fellökött egy idős nőt

Helyi fiókkal használja a Windowst a gépén? Akkor erről tudjon

Helyi fiókkal használja a Windowst a gépén? Akkor erről tudjon

20 ezer elektromos kerékpár lesz a párizsi e-Bubiban

20 ezer elektromos kerékpár lesz a párizsi e-Bubiban