HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Az újév közeledtével fontos magunkat arra figyelmeztetni, hogy ne a megváltozhatatlan múltba révedjünk.

Az emberek egy része a jövőre koncentrál, mások hosszan leragadnak a múlt eseményeinél.

Wayne Hochwarter, a Floridai Állami Egyetem közgazdászprofesszora annak eredt nyomába, hogyan befolyásolja a dolgozók munkahelyi teljesítményét, stresszük szintjét és kapcsolatait ez a két szemléletmód.

A vizsgált 600 kétkezi és szellemi dolgozó 40 százaléka bizonyult jövőbe tekintőnek, 20 százalékuk a múlton rágódónak, a többieknél a kettő kombinációit találták.

A vizsgálat eredménye szerint a múlt feletti tépelődés kedvezőtlen munkahelyi kimenetekkel jár: jóval nagyobb, munkával összefüggő stresszel és lehangoltsággal, feszültebb munkatársi kapcsolatokkal, gyakoribb alvásproblémákkal és csökkent kezdeményezőkészséggel társul.

A múltban történtek átgondolása hasznos, mert a múlt hibáiból és eredményeiből tanulunk, ám a szerzők szerint bizonyos ponton túl el kell engednünk mind a negatív, mind a pozitív élményeket, és a jövőre kell koncentrálnunk, máskülönben az egészségünket kockáztatjuk.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a testvérekkel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Tesztkönyv – 64 önismereti teszt című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!