HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Mielőtt lelépnénk, még megtehetünk mindent, ami rajtunk múlik.

Korábban részletesen áttekintettük, hogyan és miért alakulhat ki mérgező légkör egy munkahelyen.

Most nézzünk néhány praktikus tanácsot!


1. Előzzük meg a felmerülő konfliktusokat: adjuk át a munkavégzéshez szükséges információkat, feladatokat pontosan, részletesen, és fogalmazzunk hiánytalanul. Ne hozzunk másokat kellemetlen helyzetbe a munkahelyen.

2. Konfliktus esetén uralkodjunk magunkon, a hangulatunkon, ne az érzelmek vezéreljenek minket, hanem cselekedjünk higgadt fejjel. Ha szükséges, lépjünk hátra két lépést, szellőztessük ki a fejünket, vagy akár számoljunk el húszig.

3. Próbáljuk meg a másik felet is megérteni, az ő fejével gondolkozni. Kompromisszumra törekedjünk, ami mindkét félnek megfelel.

4. Alkalmazkodjunk a munkahelyi szabályokhoz, szokásokhoz, ne lógjunk ki feltétlenül és mindenáron a kollektívából.

Az ő fejével gondolkozni
©

5. A munkára fókuszáljunk, ne a kollégára, és a problémára.

6. Szükség esetén forduljunk a felettesünkhöz, kérjük az ő támogató segítségét a helyzet rendezéséhez.

7. Ha szükséges, gondoskodjunk arról, hogy legyenek tanúink, bizonyítékaink.

8. Mi magunk is tartózkodjunk a pletykálástól: ami nekünk nem esik jól, mi se tegyük mással.

9. Ha nincs már megoldás, merjünk váltani, új állást keresni.


Repka Ágnes HR-szakértő, munkajogi tanácsadó


Hasonló írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely a szeretet, szerelem, szex és vágy témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A boldogság… 500 pillanat, amit jó átélni című könyvvel. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!