HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Bár sokáig nem így gondoltuk, ma már tudjuk, hogy az érzelmek jelentős hatást gyakorolnak a gondolkodásra, a döntéshozatalra és a viselkedésre is. Ebből következik, hogy az a mód, ahogyan az érzelmeinket kezeljük, meghatározó lehet egészségi állapotunk szempontjából is.

Az érzelmi intelligencia (EI) és az egészség közötti kapcsolatra az utóbbi évtizedben nagyon sok pszichológiai kutatás rámutatott, amelyeket különböző országokban végeztek. A legtöbbször egyetemistákat vizsgáltak, de az izraeli védelmi erőknél szolgáló férfiak, autoimmun betegek, szívinfarktusban vagy rákban szenvedő személyek körében is készítettek felméréseket.

Ezeknek a vizsgálatoknak az alapját azok az orvostudományi kutatások képezték, amelyek rámutattak, hogy az érzelmek átélésében szerepet játszó agyi központok hatást gyakorolhatnak az immunrendszer működésére. A krónikus stressz például csökkenti az immunrendszer működésének hatékonyságát, ami komoly szerepet játszhat a betegségek tüneteinek felerősödésében.

Mi az összefüggés oka?

Annak hátterében, hogy miért egészségesebbek az érzelmileg intelligens személyek, több okot is feltételezhetünk. Ilyen, hogy nagyobb mértékű öngondoskodás jellemzi őket, hatékonyabb az önszabályozásuk, illetve kevés egészségtelen szokásuk van.

Öngondoskodás és önszabályozás
©

Úgy tűnik, az érzelmeit hatékonyan kifejezni, felismerni, megérteni és szabályozni képes emberek több időt szánnak a pihenésre és a testedzésre. Az olyan káros szokások, mint a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás nem jellemző rájuk – feltehetőleg azért, mert nincs szükségük ezek hangulatjavító és szorongásoldó hatásaira.

Önkárosító serdülők

Ezeknek az egészségre káros magatartásformáknak az összefüggései az EI-val egyébként már nagyon korán megmutatkoznak. Dennis Trinidad amerikai pszichológus több kutatásban is foglalkozott az érzelmi intelligencia, valamint a serdülők dohányzási és alkoholfogyasztási szokásainak összefüggéseivel.

Kortársnyomás
©

Egy 2002-es vizsgálatban dél-kaliforniai középiskolások érzelmi intelligenciájának és dohányzási-alkoholfogyasztási szokásainak összefüggéseit elemezték. Azt találták, hogy a magas érzelmi intelligenciájú serdülők nagyobb mértékben képesek ellenállni a dohányzásnak és alkoholfogyasztásnak. Feltehetőleg azért, mert ügyesebben olvasnak mások érzéseiben, képesek ellenállni a kortársnyomásnak, és hatékonyabban tudják szabályozni az érzelmeiket, mint alacsonyabb érzelmi intelligenciájú társaik.

Megküzdési stratégiák

A fejlett érzelmi intelligencia nem egyenlő azzal, hogy kizárólag pozitív érzelmeket élünk át, a negatív érzelmekre nyitottság, azok tudatos átélése és hatékony kontrollálása éppúgy idetartozik.

A magas érzelmi kvócienssel (EQ) jellemezhető személy a nehézségekben inkább kihívást keres, és nem fenyegetésként értelmezi azokat, valamint ezekben a helyzetekben hatékony megküzdési stratégiákhoz folyamodik (például segítséget kér, vagy beszél az érzéseiről). Ezek helyett nem a magányt, a visszahúzódást és a problémákon való folyamatos rágódást választja.

Beszélni az érzésekről
©


Az érzelmi intelligenciához tartozó képességek a célok hatékony kitűzését és megvalósítását is befolyásolhatják. Ha tisztában vagyunk céljaink érzelmi fontosságával, akkor könnyebben döntünk egymással versengő céljaink között.

Stresszes nővérek

A magasabb EQ egészségre gyakorolt pozitív hatása sokszor a nehézségekkel találkozás kapcsán mutatkozik meg. Az érzelmileg magasabb intelligenciájú személyek a nehezített körülmények között is képesek megőrizni testi-lelki egészségi állapotukat, és kisebb valószínűséggel mutatják a mentális betegségek tüneteit (például depressziót, reménytelenségérzést vagy öngyilkossági gondolatokat).

Jó példa erre az a kórházi nővérek körében végzett kutatás, amelyet Augusto Landa spanyol pszichológus és munkatársai 2008-ban végeztek. Az ápolási munka közismerten nagyfokú stresszel jár, ami főleg a túlterheltségből, valamint az éjszakai és nappali műszakok váltakozásából származik. A kutatás eredményei szerint a magasabb érzelemszabályozási képességű  nővérek jobb egészségi állapotról számoltak be, magasabb vitalitásszintet mértek náluk, ezen kívül boldogabbaknak és kiegyensúlyozottabbaknak vallották magukat, és aktívabb társasági életet éltek, mint kevésbé intelligens kollégáik. Az érzelmi intelligencia tehát „védőfaktorként” képes működni a stresszel szemben.

Nagy Henriett pszichológus, egyetemi adjunktus cikke a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban jelent meg, mely érzelmeinkkel, az érzelmi intelligenciával foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk a Pszichológia Plusz párkapcsolati különszámmal. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

Ilyen a jóárasított hatkerekű monstrum Mercedes

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

A pécsi múzeum "letétbe" adott festményeket a fideszes képviselő irodájába

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Már négy halálos áldozata van az M3-ason történt balesetnek

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta