HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

A vallási meggyőződés vagy a társadalmi előítéletek mellett az identitásküzdelem is nehezíti a melegek önelfogadását – derül ki egy homoszexuális fiatalember terápiáját végigkísérő új könyvből. A szerző érzékenyen és összetetten mutatja be ezt a bonyolult élethelyzetet, miközben beszél betegségszemléletről, bűntudatról, átnevelésről és genetikai meghatározottságról.

Ma már a legtöbb gyógyító azt vallja, hogy a melegség nem betegség, hanem teljesen normális állapot, ám ahogyan erről gondolkodik, az sokszor mégis a betegségszemléleten alapul. Magyarán számos szakember, jóllehet semmiféle negatív előítélete nincs, mégis betegségként kezeli a homoszexualitást, és valamiféle „kigyógyítási” szándékkal közeledik a klienséhez – hangsúlyozza Ritter Andrea klinikai szakpszichológus. A szakember éppen ezért „igazi szemléletváltozást” sürget, aminek megvalósulását segítheti új kötete, az El(ő)bújás is.

Ebben – A terapeuta esetei sorozat immár tizenegyedik darabjában – egy 30 éves, vallásos fiatalember, Tamás útkeresését követi végig, aki az ő segítségével jut el oda, hogy felszabadultan élje meg homoszexualitását. A terápia folyamatába, egyszersmind a témával kapcsolatos szakmai gondolkodásmódba bevezető kis kötet igyekszik megmutatni a követendő utat e kényes terepen.

Ennek lényege, hogy a szakember – „átnevelés” helyett – a hozzá forduló klienssel közösen értse meg saját élettörténetének bonyolult rendszerét, és támogassa őt az önismeretben, végső soron az önelfogadásban.

Hosszú az út

A több élettörténetet és tipikus helyzeteket egybegyúró történet egyik fő üzenete, hogy a coming out, bár az egyik legfontosabb történés a homoszexuális emberek életében, korántsem az érintettek egyetlen gondja a másságukkal kapcsolatban: csupán egy pillanat az éveken át tartó identitásküzdelemben.

Egyrészt azért, mert a melegség felfedését „élete során újra és újra át kell élnie, azzal a szorongással, hogy sosem tudhatja biztosan, a másik mit szól majd hozzá. A különböző helyzetekben történő előbújás így egész életén át kíséri.” Másrészt általában hosszú az út az eltérő vágyak első tudatosulásától a tagadáson, a lassú elfogadáson, majd a külvilág számára is nyilvánvaló felvállaláson át a végül – jó esetben – kialakuló teljes melegidentitásig.

Ritter Andrea hangsúlyozza, hogy ez a küzdelem is évtizedekig tarthat, akár újra kezdődhet, és korántsem vehető biztosra az élet minden színterén megvalósuló teljes nyitottság.

Nők és férfiak közötti különbség

Ezen a rögös úton különösen sokat nehezíthet a vallásos meggyőződés. Bár Tamás esete ebből a szempontból inkább kivételnek számít (sőt, a történet végére katolikus partnerre is talál), tény, hogy a vallási dogmák máig bűnnek tartják a homoszexualitás megélését, ami sokaknak okoz napi szintű lelkiismereti konfliktust.

Rendelje meg online!
A vallás ugyanis többnyire „nem oldozza fel, hanem inkább hangsúlyozza a bűnösséget, ami tovább mélyíti a bűntudatot, és végül megbetegíti az embert”. Szerencsére a hivatalos álláspontban és az egyéni megközelítésekben is egyre többször érezhető a pozitív irányba való elmozdulás – hangsúlyozza a szerző.

Az önelfogadásban, no meg a terápiás célok kitűzésében sem elhanyagolható, hogyan vélekedik szakember és kliens az eltérő szexuális orientáció eredetéről. Márpedig a szakmában – afféle salamoni hozzáállással – úgy vélik jelenleg, hogy a melegidentitást 50-50 százalékban határozza meg a veleszületett hajlam (magyarán: a genetika), illetve a személy életében átélt élmények (vagyis a környezeti hatások).

Érdekes – hívja fel a figyelmet Ritter Andrea –, hogy a nők, mivel őket kevésbé éri hátrányos megkülönböztetés, szívesebben tulajdonítják egy értékes, saját fejlődésükből következő, önként vállalt szexuális vonzalomnak. Ráadásul a nőknek ugyanúgy lehet családjuk, jobban belesimulhatnak a hetero világba. Ezzel ellentétben a férfiak inkább a genetikai verziót vallják, méghozzá a szakember szerint azért, mert ha „meleg, és azt maga választotta, akkor mintha többé nem tekintenék férfinak, és a heteroszexuális többség számára erősebb gúny és kirekesztés tárgya lenne”.

A földgolyó melyik része

Az El(ő)bújás története pozitív véget ér: Tamás eljut az identitásépítés egyik fontos állomásáig, amikor már szabadon tud a világ előtt is felvállalt, stabil párkapcsolatban elköteleződni. Ráadásul jó úton halad, hogy megszabaduljon a másságát kísérő kényszeres tünetektől is. Ez azonban korántsem adatik meg mindenkinek – emlékeztet a szerző. Az egyéni útkeresés nehézségein túl számos külső körülmény is bonyolíthatja ezt a folyamatot.

Hiszen „napjainkban sem mindegy, hogy a földgolyó melyik részén él a homoszexuális ember. A társadalmi megítélés és a jogi szabályozás spektruma a halálbüntetéstől egészen magának a diszkriminációnak a büntetéséig terjed.” És bár Magyarországon a világon az elsők között vették ki 1963-ban a homoszexualitást a büntetőjogi kategóriák közül, máig nem könnyű megélni a másságot errefelé – hol a társadalom, hol a konzervatív politikai erők előítélete miatt.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!