HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Az idén 10 éves HVG Extra Pszichológia magazin születésnapi pályázatot hirdetett „Lelki fejlődésem az elmúlt 10 év alatt” címmel. Mária írását közöljük.

Amikor visszagondolok erre a napra, még mindig az orromban érzem a fertőtlenítő szagát, bőrömön a sötétzöld lepedő száraz, tiszta melegét. Mozdulatlanul vártam, hogy betoljanak a műtőbe, és eltávolítsák a méhnyakamról a rákos szövetet. Soha nem voltam még annyira egyedül, mint azon a morajló kórházi folyosón.

Rendelje meg online!

Ebben a belső csendben láttam először magamat úgy, ahogy voltam. Mély megértéssel és szeretettel tekintettem végig az életemen, és végre megértettem azt az erős, bölcs némaságot, amivel a testem mindvégig szolgált engem. Ott és akkor megfogadtam, hogy soha többé nem beszélek negatívan a külsőmről.

Banálisan hangzik, de a következő hónapok nagyon tanulságosak voltak: korábban lépten-nyomon mentegetőztem a súlyom miatt, minden szelet sütemény után elnézést kértem a körülöttem állóktól, hogy „ilyen dagadt létemre” ezt megeszem.

Ezek a kommentek viccesek voltak, a belső monológ annál kegyetlenebb. És bővebb. Kiterjedt a munkámra, a kapcsolataimra, a szabadidőmre. Mindent „kövéren” csináltam, és úgy éltem, ahogy „egy lusta, gyenge akaratú ember megérdemli”.

De a műtét óta nem szóltam semmit. A tükörből továbbra is az a nő nézett vissza rám, akit minden hibája ellenére szerettem. Nem tudtam többet megalázni.

Viszont egyre dühösebb lettem. Nem értettem, hogy beszélhet így velem a férjem. Elegem lett a túlórákból, a feszült hangulatú családi összejövetelekből, az erőszakos marketingből, a rosszindulatú barátnőkből. Felálltam, az asztalra csaptam, eljöttem, ahonnan és amikor kellett.

A méreg helyére lassan öröm került. A csendben, amit magam körül teremtettem, meghallottam azoknak a hangját, akik szerettek. Megtaláltak a kedves idegenek, a finom ízek, a szép élmények. Nem kellett többet várnom a hétvégékre vagy a nyaralásra, vagy akár a vacsorára, hisz minden hétköznap tartogatott számomra valami kedveset. Megrendültem, amikor rájöttem, milyen újszerű volt számomra – a boldogság.

Sokéves önismereti munka előzte meg ezt a sorsfordító élményt, de visszatekintve látom, hogy minden egyéni- és csoportos foglalkozás, családfelállítás, elvonulós hétvége és elmélyítő olvasmány egy-egy szilárd kővé vált abban az alapban, amire a mostani tökéletlenül teljes, pont elég boldog életemet építettem.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, melynek témája az anyánkhoz való viszonyunk és az anyaság.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

(Nyitóképünk illusztráció) 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két év alatt készült el az egyedi Ferrari Omologata

Két év alatt készült el az egyedi Ferrari Omologata

Már most elhalasztották a riói karnevált

Már most elhalasztották a riói karnevált

És akkor már Matolcsy György sem látja fényesen a jövőt

És akkor már Matolcsy György sem látja fényesen a jövőt