szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A spanyolországi fesztivál szombaton kezdődött, a szűk utcás bikafutamok egy hétig tartanak. A legsúlyosabb bika az idén 5 kiló híján hét mázsás, a legsoványkább pedig 650 kilót nyom.

Travelline.hu
Kalandos úticélokat a hvg.hu utazási portálján, a travelline.hu-n is találhat! Kattintson!
A Fiesta de San Fermín hivatalosan a bőrkulacsok védőszentjének életéről és munkásságáról emlékezik meg – valójában az Encierro de los Toros-ról, avagy a bikák futtatásáról híresült el. Az utóbbi szertartást az egyhetes ünnep minden hajnalán megrendezik, alkalmat adva az adrenalin szerelmeseinek, hogy több 600 kilós, ölésre idomított bikával kergettessék végig magukat a város utcáin.

A gyengébb idegzetűek számára, akik inkább nézni szeretik a veszélyt, minden este bikaviadalokat rendeznek. El Litri, az 1950-es évekbeli sztármatador egyszerűen és emlékezetesen fogalmazta meg a szakmájához szükséges sztoicizmust: „amikor belém hatol a szarv, kikapcsolok, mintha leoltották volna a villanyt”. Éjszakánként a bátrak és félénkek egyaránt élvezhetik a tűzijátékot, a féktelen ivást, az éneklést és a táncot a bájos, öreg városka utcáin.

A pamplonai fesztiválok kezdete a XVI. század végére nyúlik vissza. Az emberi veszteségekről 1924 óta készülnek feljegyzések. Ezek eddigi összesített áldozati mérlege: 13 halott. Legutóbb, 1995-ben történt halálos baleset, egy 22 éves amerikai férfit öklelt halálra bika. Részletesebben a futamról itt olvashatnak, a képre kattintva pedig elérhetik idei galériánkat!

© AP


hvg.hu Világ

Adrenalinfokozó mészárlás pucér ellentüntetőkkel - galéria

Az ember a történelem során számtalan módszert tökéletesített a veszélyérzet kiváltására. A hét végétől Pamplónában bikákkal turbózzák magukat a kalandra vágyók, miközben pucér ellentüntetők próbálják szavukat hallatni az állatok védelmében. Cikkünk a Bolygóbuli című HVG-könyv egy fejezete alapján készült.

Nem elég hatásos az a fertőtlenítő, amelyből bölcsődékbe, óvodákba és orvosokhoz is került

Nem elég hatásos az a fertőtlenítő, amelyből bölcsődékbe, óvodákba és orvosokhoz is került

Trump nem érte el fő célját Indiában

Trump nem érte el fő célját Indiában

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól