Rekord áron keltek el Viktória királynő alsóneműi

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A viktoriánus kor rajongóit úgy tűnik, nem nagyon érinti a gazdasági recesszió: Anglia egyik legnépszerűbb királynőjének,Viktóriának gigantikus bugyogója rekord összegért kelt el a Hanson aukciós házban, és most előkerültek őfelsége harisnyái is.

A múlt hónapban az egész Egyesült Királyság betekintést nyerhetett Viktória királynő intim ruhatárába, amikor azokat egy magánszemély árverésre bocsátotta. Arcpirulás nem volt, legfeljebb csak az aukciós házak vezetői körében, mivel az árverésen a királynő több mint 100 cm-es derékbőségű bugyogója és több alsóneműje rekord összegért kelt el. Egyetlen fehérneműt sem kóstáltak 500 fontnál (170 ezer forint) többre eredetileg, de az aukción égtek a telefonvonalak, óriási volt a nemzetközi érdeklődés. Brazil, kanadai, orosz, amerikai és thai licitálók próbálkoztak a ruhaneműk megszerzésével.

Viktória királynő gigantikus bugyija végül is egy Barbara Rusch nevű gyűjtőhöz került. A kanadai hölgy 30 éve gyűjtögetett kollekciójának ez a darab lett a koronája, amiért 4500 fontot (körülbelül 1,5 millió forint) fizetett. A 120 cm-es mellbőségre készített ing egy londoni gyűjtőhöz került 3800 fontért, őfelsége hálóingét pedig egy amerikai vette meg 5200 fontért. Mr. Hanson, a Derby megyei Hanson’s Auctioneers nevű aukciós ház műértője bevallotta, hogy ezek a magas összegek egy kicsit megijesztették azzal kapcsolatban, hogy vajon a ruhadarabok ténylegesen mennyit érhetnek.

„Egy hónappal ezelőtt talán 200 fontra becsültem volna a ruhákat, de úgy tűnik, a piac teljesen megőrült” - mondta a műértő a Daily Mail angol napilapnak.

Az egyébként kínosan erkölcsös királynő intim darabjaira már régóta fájt a gyűjtők foga, mert a bennfentes körökben az számít egy-egy kollekció koronájának, ha az öltözet minden darabja - a bugyit is beleértve - megvan. Ugyanakkor királyi ruházat nem sűrűn fordul elő árverésen, hiszen egy főméltóság halálakor az ingóságai a családra maradnak, ezért igen kevés darab forog magánkézen.

Viktória fehérneműi egyébként arról árulkodnak, hogy a királynő meglehetősen terebélyesre hízott idősebb korára, és mivel a kor szerint bokáig érő bugyik egy mai hölgynek csak térdig érnek, valószínű, hogy a királynő tetemes termete ellenére is igen alacsony volt.

Az árverési összegek persze mindenkit felvillanyoztak. A 80 éven felüliek rögtön felkapaszkodtak a padlásra, hogy a régi ruhás szekrényes és faládák tartalmát átnézzék. Elő is került egy kézi varrású „harisnya”, amelynek a mintája nagy divat volt az 1870-es években, és a minta valamikor Viktória királynő kedvence volt.

A harisnyát Mary Youings a padlásán találta, és azzal ugyan tisztában volt, hogy valami különlegeset takargatott ezidáig, de azt álmában sem gondolta, hogy ez a darab Viktória királynőé lehetett. Youings asszony, aki 82 éves és egy Ripley nevű kisvároskában él Derbyshire megyében, szerencsére nem kapott a szívéhez a lehetséges összeg láttán, de arra nem emlékszik, hogyan került a családhoz a nemes darab. Elmélete szerint az anyukája kaphatta 1910 környékén egy jómódú Yorkshire megyei családtól. „Sajnos ennél többet nem tudunk a harisnyáról, de mindeddig biztonságosan elcsomagolva tartogattam a különleges darabot. Amikor aztán a tévében hallottam a hírt, hogy Viktória királynő bugyijait árverésre bocsátották, eszembe jutott, hogy nekem is van valami korabeli, amely talán érhet valamennyit” - meséli Youings néni a Daily Mailnek. És valóban így van, hiszen aYouings néni tulajdonában lévő harisnya ugyanazt a jó minőségű hímzést viseli, mint az első aukció darabjai, de ebbe a harisnyába a VR „Victoria Regina” királyi jelzést is belehímezték.

Meglehet, Viktória nem lenne elragadtatva a gondolattól, hogy intim ruhadarabjait, amelyet még a korabeli udvar lakói sem láthattak, most az egész világ figyeli, de a gyűjtőknek ez elképesztően izgalmas dolog és rendkívüli esemény. A harisnyákat szeptember 3-án bocsátják árverésre a Derby megyei Mackworthben, a Hanson aukciósház pedig ismét nemzetközi figyelmet vár.

Krisztina O'Brien