szerző:
hvg.hu

Az összegzések idejét éljük így év végén, visszatekintünk az elmúlt 12 hónapra. Mely filmek voltak a legjobbak az idén a brit Guardian szerint?

Nem vénnek való vidék. Az első
Ahogy közeledik az év utolsó napja, mindenhol megjelennek a különböző összesítések, összegzések, visszatekintések. A brit Guardian című lap a filmkritikusok szazavatai alapján állította össze 2008 legjobb filmjeinek listáját, amelyet most olvasóinkkal is megosztunk. Minket meglepett ugyan, mennyire sötéten látják az elmúlt év filmtermését az angol szakértők, de ők tudják.

Például esélyesnek gondoltuk volna 2008 legnagyobb bevételét hozó filmjét, a Mamma mia! című musicalt, amely minden eddigi rekordot megdöntött a szigetországban. Természetesen limonádéról van szó, de Meryl Streep alakításáról mindenki csak dicshimnuszokat zengett és számos jelölést is begyűjtött a filmmel együtt.


Aztán ott volt még az idén a Dark Night, a Batman-sorozat legfrissebb része, amely szintén rekordokat döntött – és nem csak a pénztáraknál. Nem gyakran történik meg ugyanis, hogy egy egészen friss film több ezer szavazattal azonnal bekerüljön az imdb.com 100 legjobb filmje közé. De úgy látszik, ilyesmivel nem lehet meghatni a zord brit filmítészeket. A hazai termés sem kapott más elbánást, hiszen a jellegzetesen brit James Bond-sorozat új darabját még csak említésre sem méltatták. Igaz, e film nekünk sem tetszett, de azért voltak jó páran, akik mérföldkőnek tartották, és a Guardiannál is igazán jó értékelést kapott, csak éppen nem elég jót. Azért reméljük, mindenkinek sokkal kellemesebb éve volt annál, mint amit az alábbi lista tükröz.

Tizedik helyen, mondhatni meglepetésként a WALL-E című animációs alkotás végzett, amely nem csak a brit kritikusok tetszését nyerte meg, de Budapesten is remekül szerepelt. Máris két Golden Globe-jelöléssel büszkélkedhet a kis robot történetét létrehozó csapat.

Kilencedik lett a Hunger (Éhség) című politikai dráma, amelyet nem szabad összekeverni az azonos című kultikus horrorral, ahogyan a Steve McQueen névre hallgató rendező sem azonos a régen elhunyt színésszel természetesen. A szakértők szerint a Hunger rendkívül bátor darab; nálunk még nem mutatták be, és nincsenek is hírek a premierről.

Nyolcadikként futott be Julian Schnabeltől a Szkafander és pillangó, amely egy megbénult francia újságíró küzdelméről szól, számos jelölést és díjat begyűjtött már.


A hetedik a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című román film lett, amely a magyar kritikusok körében is komoly sikereket aratott, és a művészmozikban itthon is népszerű volt. Nem kifejezetten szórakoztató vagy vidám darab, ám cserébe elhozta a cannes-i filmfesztivál nagydíját.

A hatodik helyet a bérgyilkosokról szóló, fekete humorú Erőszakik szerezte meg, amelyben Colin Farrell végre megmutatta, hogy tud még játszani, nem csak csinos fiú. Mivel a történet karácsonykor játszódik, pusztán ennek alapján illene a pillanatnyi dátumhoz, de azért a családot ne erre a filmre vigyük el a két ünnep között.

Az ötödik helyen ismét egy animáció, de ezzel aztán véget is ér a hasonlóság a WALL-E-vel, hiszen a Libanoni keringő a rajzok ellenére erősen korhatáros film. A katonák háború utáni emlékeit feldolgozó történet a témához illően sötét képekkel operál és halálosan komoly.

A negyedik sem az a mókás film, már a címe is elárulja, hogy a Gomorra az élet csúnyábbik oldalát mutatja be. A film alapjául szolgáló Roberto Saviano-könyv nemrég jelent meg magyarul, a benne foglalt állítások miatt a szerzőre az olasz maffia vérdíjat tűzött ki, ezért bujkálni kényszerül.

A dobogó harmadik fokára a Vérző olaj került, amely két Oscar-díjat is a magáénak mondhat, az egyiket Daniel Day-Lewis kapta a legjobb színészi teljesítményért. Hogy, hogy nem, ez a film sem vígjáték vagy musical.


A második helyezett sem szokványos, ugyanis egy dokumentumfilmet ért ez a megtiszteltetés, amely a rendhagyó kötélmászó, Philippe Petit munkásságát mutatja be Man on Wire címmel.

Első pedig Nem vénnek való vidék a Coen testvérektől, amely szintén tarolt a tavalyi Oscar díjátadón, négy aranyszobrocskát is begyűjthettek az alkotók. Az időnként határozottan rémisztő krimi erejét a hatásos képek mellett a színészi alakítások adják, nem véletlen, hogy Javier Bardem szinte minden elismerést besöpört a pszichopata sorozatgyilkos megformálásáért. Ennyiből azok is rájöttek már, akik nem látták, hogy a lista első helyezettje sem a szívderítés műfajában remekel.

hvg.hu Tech

Tudomány 2008: az év legjobb pillanatai

Nem szippantott be minket a genfi fekete lyuk és elsirattunk egy Marsjárót, aminek mi adtunk lelket, utolsó pillanatig követve haláltusáját. Akinek ez nem elég: olcsón vizsgáltathatjuk már DNS-ünket vagy visszanöveszthetjük levágott ujjunkat, hamarosan agyat is növeszthethetünk magunknak lombikban. Áttekintésünk 2008 jelentősebb és érdekfeszítő tudományos mérföldköveiről.

MTI Kult

Történelmi eposz lett az idei legjobb kínai film

A kínai nyelvű filmek versengéséből egy XIX. századi háborús dráma, Peter Csen (Peter Chan) Tau ming csong (Tau ming chong - Hadurak) című eposza került ki győztesen, de a tajvani filmesek is ünnepeltek.

hvg.hu Shake

A Gresham a világ legjobb szállodái között

A Four Seasons Gresham Palace nevű szállodája idén bekerült a tekintélyes Forbes gazdasági magazin legjobb 400 szállodája közé. A patinás Condé Nast Traveller olvasói szavazatai alapján pedig Észak-Európában a legjobb hotel címét nyerte el. Tényleg olyan jó a pesti hotel?

MTI Kult

A Gomorra a legjobb idén

A Gomorra című olasz film, Matteo Garrone olasz rendező munkája tarolt az Európai Filmakadémia szombat esti díjkiosztóján a dán fővárosban: a Roberto Saviano azonos című könyvén alapuló, a nápolyi szervezett alvilágot bemutató alkotás nyerte el az idei év legjobb európai filmjének járó fődíjat, és négy további első díjat söpört be.

1300 embert kellett kimenteni a háborgó tengeren bajba jutott Viking hajóról

1300 embert kellett kimenteni a háborgó tengeren bajba jutott Viking hajóról

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Trump ügyvédje vizsgálatot követel, a hírszerzési bizottság elnöke a teljes jelentést látni akarja

Trump ügyvédje vizsgálatot követel, a hírszerzési bizottság elnöke a teljes jelentést látni akarja

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Partot ért Norvégiában a bajba került turistahajó

Tiszta ráfizetés Putyinnak az öt éve elfoglalt Krím, de semmiért sem adná vissza

Tiszta ráfizetés Putyinnak az öt éve elfoglalt Krím, de semmiért sem adná vissza

A kormány milliárdokat költ kertekre

A kormány milliárdokat költ kertekre