Tetszett a cikk?

A múlt héten kútba esett az év egyik legnagyobb filmötlete, mert a producerek nem ajánlottak elég pénzt Frank Ahearn élettörténetéért. Ahearn a világ első számú magánnyomozója, aki bárkinek segít örökre eltűnni házastársa, hitelezői vagy éppen a maffia elől, de abban is profi, hogy megtaláljon valakit, bárhova bújt is az illető.

Hollywood nemcsak azért találta érdekesnek Ahearn történetét, mert ő a legjobb az eltüntetésben és a megtalálásban, hanem azért is, mert tisztességes, nincs benne kétes üzletekben és van egy ingyenes „védelmi” programja is, amellyel a rászorulóknak segít eltűnni.

Ahearn máig legíresebb esete Monica Lewinsky volt. Az Egyesül Államok akkori elnökének szeretője azután vált köddé, hogy megszellőztette Bill Clintonnal folytatott afférját. Ahearn semmi perc alatt megtalálta, ami talán annak köszönhető, hogy igazi veteránnak számít a szakmában, az elmúlt húsz évben 40 ezer embert kerített kézre, és jónéhány állandó megbízása van cégektől, magánnyomozóktól és magánemberektől is. A munka legtöbbször nem olyan ördöngős, hiszen sokaknak nincs pontos elképzelésük arról, hogyan is kell nyomtalanul eltűnni. Az alapmódszer az, hogy kitalál egy kerettörténetet az eltűnt személyről, a sztorit felhasználva pedig megszerzi az információkat. A Lewinsky-esetnél egy speciális csomagküldő szolgálat emberének adta ki magát, a Lewinsky nevet folyamatosan és szándékosan rosszul ejtve a telefonban. Emiatt nem gondoltak rosszra azok, akik részt vettek a bújtatásban, és Ahearn végül talált valakit, aki már nem tagadta le a lányt. „Amikor telefonálok, minden nemleges válasz előbb vagy utóbb igenné változik, ha elég meggyőző tudok lenni, csak meg kell találni a módszert. A telefonos emberek általában arra vannak felkészítve, hogy eladjanak valamit, és nem arra, hogy megvédjék az adatbázist, aminek alapján dolgoznak” -  mondta a The Times című angol napilapnak a módszereiről. 

A gazdasági válság ráadásul csak kedvez az üzletnek, mert a behajtócégek által keresett személyek száma és a velük kapcsolatos nyomozási munka mennyisége megnövekedett. Régen, ha valaki csődbe ment, a végrehajtó megjelent, és elvitte az adósságnak megfelelő értéket a lakásból. Ma már a vétkesek készülnek erre és mentik a vagyont. Emiatt a pénzüket hajszoló cégek, mielőtt foglalni indulnak, először kinyomoztatják, hogy az adós melyik lakásában vagy hol találhatóak a komoly értékek.

Ahearn weboldala népszerű, rengeteg látogatója van naponta. Az érdeklődők negyede nem keres valakit, inkább újrakezdené valahol máshol. Nemcsak új életet akarnak, de biztonságban akarják tudni a maradék vagyonukat is. Ahearn, mivel nyomozásait tranzakciók, számlák és egyéb pénzforgalmi adatok alapján intézi, ahogyan megtalál, úgy el is tud tüntetni valakit, vagy akár egy kisebb vagyont. Erre egy 80 oldalas tájékoztató füzetet is szerkesztett, amelyet 20 dollárért bárki le tud tölteni a weboldalról. Tapasztalatai szerint ügyfelei többnyire amerikai, angol, európai és orosz pénzügyi szakemberek.

Az egyik legkönnyebb útja az anonimitásnak, hogy külföldi cégbankszámlát nyitunk, olyan országban, ahol nem kell megnevezni sem az igazgatót, sem a cég más képviselőjét. Így a rendelkezésünkre áll a cég „fekete” hitelkártyája, amivel a személyes vásárlásainkat a cég nevében intézhetjük. Ez a lehetőség nemcsak a gazdagoknak áll a rendelkezésre, mert ma már 5000 dollárért bárki nyithat számlát az interneten.

„Ha el akarunk tűnni, az egyik módszer körülbelül 12 dollár költséggel jár havonta. Ennyiért bérelhetünk JFAX vagy eFAX lehetőséget, amiért bárhol helyi telefonszámot kapunk. Ha valaki azt a számot hívja, az üzenetet automatikusan továbbíttathatjuk egy email-címre. Ezt bármikor elolvashatjuk, de senki sem tudja, hol vagyunk. Használhatunk telefonkártyát, internetkávézókat, és fizessük a repülőjegyünket készpénzben. Ilyen egyszerű.”
 
Meglehet, a hamis igazolvány ennél egyszerűbbnek tűnik, de ilyesmivel Ahearn nem foglalkozik. Szerinte azok az esetek többségükben nemcsak illegálisak, de a lebukás is valószínűbb. Nem vállalja balesetek vagy gyilkosságok megrendezését sem, hogy a rokonok az életbiztosítási pénzhez hozzájussanak. Ez csalás lenne, amit pedig Ahearn nem szívlel. De ha ilyen egyenes, akkor honnan tudja, hogy azok, akiknek segít, nem sikkasztanak vagy vesznek részt pénzmosásban? „Ezt lehet tudni abból, amit az ügyfelek kérdeznek. Akik szakavatottan belekérdeznek abba, hogyan lehet bizonyos összegeket külföldre költöztetni, és van határozott elképzelésük, azok gyanúsak. A legtöbb átlagos embernek nincsen túl sok pénzügyi ismerete, és nem tudja azt sem, mennyi pénzre van szüksége, amíg nem dolgozik. Mert annak nincsen értelme, hogy Joe, a buszvezető Detroitból elköltözik és buszvezető lesz belőle San Franciscóban” -  magyarázta Ahearn. 

Egy-egy eltüntetési ügy lebonyolítása 30 ezer dollárba vagy még többe kerül, attól függően, hogy kellenek-e jogi vagy adószakértők. Ekkora összeget nem mindenki engedhet meg magának, főleg nem az áldozatok. A szexuális zaklatók vagy erőszakos férjük elől menekülő nőktől például Ahearn nem fogad el pénzt. „Nevezzük ezt Ahearn-féle tanúvédelmi programnak” - viccelődött.

Krisztina O'Brien

Magyar és svéd tudósok: a kutya orra érzékeli az infravörös sugárzást

Magyar és svéd tudósok: a kutya orra érzékeli az infravörös sugárzást

A vizsgáztató és a buszsofőr is a bíróság elé állhat a tótkomlósi tömegszerecsétlenség miatt

A vizsgáztató és a buszsofőr is a bíróság elé állhat a tótkomlósi tömegszerecsétlenség miatt

Egy terelőjelzés reménytelen élete egy percben – videó

Egy terelőjelzés reménytelen élete egy percben – videó