Mascarponés eper torta
szint: haladóA mascarpone sajtot krémessége miatt javasoljuk a recepthez, de természetesen...
szint: haladó
A mascarpone sajtot krémessége miatt javasoljuk a recepthez, de természetesen ízlés szerint helyettesíthető túróval vagy ricottával is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 4 dl tejföl
- 1/2 cs sütőpor
A feltéthez:
- 1 kg eper megmosva, félbe vagy negyedekre vágva
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín felhabosítva
- 10 dkg kristálycukor
- 1 citrom leve
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2-3 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A tojást a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a sütőporral összekeverjük, majd a lisztet folyamatosan hozzáadagoljuk, és az egészet gépben masszává gyúrjuk. A tészta állaga keményebb, nyújtható kell, hogy legyen. 30 percre érdemes a hűtőszekrénybe rakni pihentetni. Amikor elkszült, gyúródeszkán ki kell nyújtani, és kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába kell helyezni úgy, hogy a tortaforma oldalát is fedje be a tészta. tegyük be a sütőbe kb. 25 percre, amíg készre nem sül. Amikor megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit kihűlni és szedjük ki a tortaformából.
A mascarponét a kristálycukorral, a citromlével és a citromhéjjal összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabot is, amitől még lazább lesz. A krémet ráadagoljuk a tésztára. A megmosott, felvágott epret szétterítjük a krém tetején kb. 2 szem eper kivételével.
A maradék két szem epret nyomkodjuk szét egy villával és a 2-3 evőkanál cukorral. Adjunk hozzá még pár csepp citromlevet és forrósítsuk fel az egészet. Szörp állagú sűrű lé keletkezik így, amit a végén az eper réteg tetejére felkenünk egy ecsettel. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
Ha Önnek is van olyan receptje, amit szívesen megosztana másokkal, kérjük, küldje el nekünk!
A mascarpone sajtot krémessége miatt javasoljuk a recepthez, de természetesen ízlés szerint helyettesíthető túróval vagy ricottával is.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 4 dl tejföl
- 1/2 cs sütőpor
A feltéthez:
- 1 kg eper megmosva, félbe vagy negyedekre vágva
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín felhabosítva
- 10 dkg kristálycukor
- 1 citrom leve
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2-3 evőkanál porcukor
Elkészítése:
A tojást a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral, a kristálycukorral és a sütőporral összekeverjük, majd a lisztet folyamatosan hozzáadagoljuk, és az egészet gépben masszává gyúrjuk. A tészta állaga keményebb, nyújtható kell, hogy legyen. 30 percre érdemes a hűtőszekrénybe rakni pihentetni. Amikor elkszült, gyúródeszkán ki kell nyújtani, és kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába kell helyezni úgy, hogy a tortaforma oldalát is fedje be a tészta. tegyük be a sütőbe kb. 25 percre, amíg készre nem sül. Amikor megsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kicsit kihűlni és szedjük ki a tortaformából.
A mascarponét a kristálycukorral, a citromlével és a citromhéjjal összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínhabot is, amitől még lazább lesz. A krémet ráadagoljuk a tésztára. A megmosott, felvágott epret szétterítjük a krém tetején kb. 2 szem eper kivételével.
A maradék két szem epret nyomkodjuk szét egy villával és a 2-3 evőkanál cukorral. Adjunk hozzá még pár csepp citromlevet és forrósítsuk fel az egészet. Szörp állagú sűrű lé keletkezik így, amit a végén az eper réteg tetejére felkenünk egy ecsettel. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
Ha Önnek is van olyan receptje, amit szívesen megosztana másokkal, kérjük, küldje el nekünk!