szerző:
hvg.hu

Fogyatékossága miatt alkalmatlannak talált a vásárlókkal való érintkezésre egy brit lányt az egyik nagy ruhaforgalmazó cég. Akinek hiányzik az egyik karja, az nyilvánvalóan elriasztja a vevőket, legfeljebb a raktárban pakolgathat, ahol senki nem látja.

Riam Dean még csak pár napja dolgozott az Abercrombie & Fitch londoni áruházában, amikor megkérték, hogy az eladótér helyett ezentúl inkább maradjon a raktárban, ahol nincs annyira szem előtt. A 22 éves lánnyal az volt a vállalat problémája, hogy egyik karja könyöktől lefelé hiányzik, ezért úgy érezték, nem képviseli megfelelően a cég “arculatát”. Deannek azt mondták, hogy megszegte a cég “külsőre vonatkozó szabályzatát”, amely meghatározza a dolgozóknak, hogyan kell kinézniük.

“Soha nem kérdezték, van-e valamilyen fogyatékosságom, és, őszintén szólva, nem gondoltam, hogy meg kellene említenem. Nem akadályozott a munkámban és természetesen nem kértem vagy vártam semmilyen különleges elbánást. Úgy tűnt, semmi más nem izgatja őket, csak hogy lefényképezzenek, vajon rendelkezem-e a megfelelő külsővel” - számolt be alkalmazása körülményeiről a lány a Daily Mailnek.

Amikor megkapta az állást, átadtak neki egy 45 oldalas kézikönyvet is, amely az utolsó részletig szabályozza az alkalmazottak megjelenését. Az öltözködési stílus mellett a hajviseletre is kiterjednek az előírások, ahogy a körmök hossza sem mindegy. Amikor kiderült, hogy a lánynak hiányzik a karja, a cég megvásároltatott vele egy fehér kardigánt, hogy azt viselje munka közben, és ne látszódjon annyira a művégtag.

Pár nappal később azonban látogatók érkeztek az üzletbe. “A 'vizuális csapathoz' tartozó egyik dolgozó, akinek az a feladata, hogy körüljárja a boltokat, és biztosítsa, hogy a dolgozók megfelelően néznek ki, azt akarta, hogy vegyem le a kardigánom. Mondtam neki, hogy külön engedélyt kaptam a viselésére. Pár perccel később odajött a főnököm és azt mondta: 'Nem tarthatlak tovább az eladótérben, mivel megszeged a külsőre vonatkozó szabályzatot. Menj azonnal a raktárba, találok valakit a helyedre.' Elég öntudatos lánynak tartom magam, de még soha nem tapasztaltam ilyen típusú előítéletet korábban, és teljesen értéktelennek éreztem magam tőle. Később felhívtam a vállalat központját, ahol egy alkalmazott megkérdezte, hogy hajlandó vagyok-e a raktárban dolgozni, amíg a téli egyenruha meg nem érkezik. Ez volt az utolsó csepp. Egyszerűen nem bírtam visszamenni” - mesélte a lány.

Dean, aki nemrég rakta le utolsó vizsgáit jogból, perre viszi az esetet és 25 ezer fontot kér kárpótlásul. Négy évvel ezelőtt az Abercrombie 25 millió fontot fizetett ki egy per során, amelyben kilenc korábbi alkalmazott vádolta meg a céget diszkriminációval.

A cég ragaszkodik eddigi álláspontjához. “Az A&F-nek erős diszkrimináció- és zaklatásellenes szabályzata van, és elkötelezte magát, hogy támogató és tiszteletteljes környezetet biztosítson minden alkalmazottjának” - áll közleményükben.

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Megerősítették a német határok ellenőrzését

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Palkovics kész magasabb bérleti díjat is fizetni a budavári önkormányzati lakásért

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Egy 3300 éve meghalt katona személyes tárgyait fedezték fel Németországban

Délután szavaz a brit parlament a Brexit-megállapodásról. Vagy mégsem?

Délután szavaz a brit parlament a Brexit-megállapodásról. Vagy mégsem?

Marabu FékNyúz: Őrségben

Marabu FékNyúz: Őrségben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben

A győri rendőrök biztosan nem nyomoznak a Borkai-ügyben