5 mámorító erdeigyümölcsös recept
Az erdei gyümölcsök a legintenzívebb, általában kissé fanyar ízű...
Az erdei gyümölcsök a legintenzívebb, általában kissé fanyar ízű bogyók, így a belőlük készült édességeket azok is szeretik, akik egyébként nem rajonganak túl tömény cukros desszertekért. A következő 5 finomságot a Goldenblog 2009 blogverseny Gasztro kategóriájának 5. helyezettje, Lilahangya állította össze nekünk.
1. Szedres túrómousse fehércsokis piskótával
A recept alapja a jól ismert lekváros piskótatekercs. A piskóta tésztája kapott egy kis fehér csokit extrában, aminek a kissé vaníliás íze jól harmonizál a szeder fanyarságával. Ha valakinek nincs kedve piskótát sütni, nyugodtan vegye meg a boltban kapható piskóta tekercset vagy tortalapot, úgy is isteni lesz a szedres túrókrémmel.
Hozzávalók
- A piskótához:
3 tojás
3 ek liszt
3 ek cukor
csipet só
késhegynyi sütőpor
1 kk fahéj
1 ek fehércsoki forgács
- A túrókrémhez
6 lap zselatin
500 g krémes túró
250 g joghurt
2 tk vaníliakivonat
1 lime leve
1 citrom reszelt héja
4 ek cukor
1 bögre szeder
Elkészítése:
- A piskóta
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a sóval kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a fahéjat, az átszitált lisztet, végül a fehércsoki forgácsot. Gyors mozdulatokkal belekeverem a hab harmadát, majd óvatosan beleforgatom a többit. Sütőpapírral kibélelek egy 25cm x 25 cm sütőtálat és ebbe öntöm a piskótamasszát. 175 C-on kb. 20 perc alatt megsütöm. Mikor megsült, sütőrácson hűtöm, végül kb. 4-5 centi széles csíkokra vágom.
- A túrókrém
Míg a piskóta sül, a zselatint kevés forró vízben feloldom. A túrókrémet összekeverem a joghurttal, belereszelem a citrom héját, cukorral édesítem (ha nem elég édes, ízlés szerint adjunk még hozzá cukrot), majd belekeverem a lime levét és a feloldott zselatint. A legvégén óvatosan belekeverek egy bögrényi friss szedret.
Egy kb. 30 cm x 10 cm-s szögletes kenyérformát vékonyan kikenek olajjal, majd kibélelem folpackkal. A túrókrémet és a piskóta darabokat felváltva rétegezve a formába töltöm , majd egy éjszakára a hűtőbe teszem.
2. Grapefruit puding szederrel
A grapfruit levéből készült puding eleve kicsit fanyar, a szederrel pedig kifejezetten savanykás édességet készíthetünk belőle a nyár utolsó meleg napjain. Akinek nem elég édes, tálalhatja vanília jégkrémmel, mentával.
Hozzávalók:
100 g porcukor
2 tojás szétválasztva
1 grapefruit héja reszelve
fél citrom héja reszelve
60 ml grapefruitlé (kb. fél grapefruit)
30 g liszt
180 ml tej
1 csipet só
pár szem szeder
margarin a kikenéshez
Elkészítése
A sütőt előmelegítem 180 C-ra. Pici szufléformákat, vagy hőálló bögréket kivajazok, majd egy magasabb falú tepsibe állítom őket. Én hat darabot kentem ki. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a sóval habbá verem. A sárgáját a cukorral simára keverem, belereszelem a grapefruit és a citrom héját. Hozzáadom a grapefruit levét, beleszitálom a lisztet, majd tejjel simára keverem. Végül beleforgatom a tojáshabot. A masszát szétosztom a tálkák között, csak kétharmadig töltögetem meg őket, végül mindegyikbe beleszórok pár szem szedret. Az előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Langyosan tálalom.
3. Csokis-málnás clafoutis
A clafoutis pite-szerű gyümölcsös sült tésztaféle. A következő receptben egy nagyon csokis - málnás cverziót ismerhetünk meg.
Hozzávalók:
400 g málna
1 ek cukor
3 tojás
60 g vaj
1/2 bögre barna cukor
1/3 bögre liszt
4 púpos tk holland kakaópor
1 bögre tej
1 nagy csipet só
10 dkg 70 %-os étcsoki
Elkészítése
Az összeállítás percek alatt megvan, ezért érdemes a sütő 200 fokra történő előmelegítésével kezdeni. Ezután kivajazok egy sütőtálat (20 cm x 25 cm kb.). A málna nálam mirelit málna volt, ezt a kivajazott tál aljába öntöttem, majd megszórtam egy kanálnyi cukorral. A tojásokat habverővel jó habosra kevertem a barna cukorral (a recept sötét nádcukrot ír, nekem csak sima nádcukrom volt itthon), hozzáadtam az olvasztott vajat. A lisztet elkevertem a csipetnyi sóval és a kakaóporral és ezt is hozzákevertem, végül a tejjel lazítottam. 200 C-on, alsó-felső fokozaton 35 percig sült. Míg sült az étcsokit kicsi kockákra vágtam, majd még azon forrón a clafouti tetejére szórtam. Elvileg hat adagnyi lesz belőle, de komoly függőséget okoz, szóval túl sok vendéget ne hívjunk rá :-)! Igazándiból nem túl édes, markánsan csokis süti, aminek igazán jót tesz a málna savanykássága.
4. Ribizlis fehércsoki fagylalt
A következő recepthez nem árt, ha van a háztartásban egy fagyigép. Anélkül is lehet fagylaltot készíteni, csak mire megfagy, addigra sűrűbb lesz az állaga az állandó kavargatás hiányában. A fehér csoki íze rendkívül jól harmonizál bármelyik erdei gyümölccsel, így ha nincs otthobn ribizli, nyugodtan használható hozzá málna, szeder vagy áfonya is.
Hozzávalók kb. 5 dl-hez:
250 ml tejszín
250 ml tej
2 tk keményítő
100 g fehércsoki
3 ek cukor
1 marék ribizli
Elkészítése:
A tejet és a tejszínt a cukorral forrásig melegítettem, majd beletördeltem a fehércsokit és teljes oldódásig kevergettem. A keményítőt pici meleg keverékben feloldottam, majd hozzákevertem. Jó hidegre hűtöttem, aztán irány a fagyigép.
5. Szederfagyi háromszor
A szederfagylalt valószínűleg sokaknak kedvence. A következő mini gyűjtemény három különböző verziót mutat meg: egy mascarpone alapú krémfagylaltot, egy joghurtosat és egy vizes alapú sorbetet. Így a tejérzékenyek is kaphatnak tippet egy igazi slágerdesszert elkészítéséhez.
Hozzávalók kb. 700-1000 ml fagyihoz:
- Mascarponés szeder krémfagyi
250 g mascarpone
500 g szeder
fél lime leve
1 lime héja
4-5 ek barnacukor
- Joghurtos szederfagyi
500 g szeder
500 g lecsöpögtetett natúr joghurt
1 tk vaníliakivonat
4-5 ek barnacukor
fél lime héja
- Szedersörbet
500 g szeder
5 ek barnacukor
1 lime leve és héja
Elkészítése:
Pürésítem a gyümölcsöt (akit zavarnak a magocskák paszírozza át egy szűrőn), majd ízesítem a zöldcitrommal és cukorral. No meg ahova kell beleturmixolom a mascarponét, illetve joghurtot. Én most mind a hármat fagyigépben fagyasztottam.
Ha tetszettek a receptek, olvassa el ezeket is:
Marcipán Semifreddo málnával