szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Az erdei gyümölcsök a legintenzívebb, általában kissé fanyar ízű...

Az erdei gyümölcsök a legintenzívebb, általában kissé fanyar ízű bogyók, így a belőlük készült édességeket azok is szeretik, akik egyébként nem rajonganak túl tömény cukros desszertekért. A következő 5 finomságot a Goldenblog 2009 blogverseny Gasztro kategóriájának 5. helyezettje, Lilahangya állította össze nekünk.

1. Szedres túrómousse fehércsokis piskótával

A recept alapja a jól ismert lekváros piskótatekercs. A piskóta tésztája kapott egy kis fehér csokit extrában, aminek a kissé vaníliás íze jól harmonizál a szeder fanyarságával. Ha valakinek nincs kedve piskótát sütni, nyugodtan vegye meg a boltban kapható piskóta tekercset vagy tortalapot, úgy is isteni lesz a szedres túrókrémmel.

Lilahangya



Hozzávalók

- A piskótához: 
    3 tojás
    3 ek liszt
    3 ek cukor
    csipet só
    késhegynyi sütőpor
    1 kk fahéj
    1 ek fehércsoki forgács

- A túrókrémhez
    6 lap zselatin
    500 g krémes túró
    250 g joghurt
    2 tk vaníliakivonat
    1 lime leve
    1 citrom reszelt héja
    4 ek cukor
    1 bögre szeder

Elkészítése:

- A piskóta
A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a sóval kemény habbá verem. A sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a fahéjat, az átszitált lisztet, végül a fehércsoki forgácsot. Gyors mozdulatokkal belekeverem a hab harmadát, majd óvatosan beleforgatom a többit. Sütőpapírral kibélelek egy 25cm x 25 cm sütőtálat és ebbe öntöm a piskótamasszát. 175 C-on kb. 20 perc alatt megsütöm. Mikor megsült, sütőrácson hűtöm, végül kb. 4-5 centi széles csíkokra vágom.

- A túrókrém
Míg a piskóta sül, a zselatint kevés forró vízben feloldom. A túrókrémet összekeverem a joghurttal, belereszelem a citrom héját, cukorral édesítem (ha nem elég édes, ízlés szerint adjunk még hozzá cukrot), majd belekeverem a lime levét és a feloldott zselatint. A legvégén óvatosan belekeverek egy bögrényi friss szedret.
Egy kb. 30 cm x 10 cm-s szögletes kenyérformát vékonyan kikenek olajjal, majd kibélelem folpackkal. A túrókrémet és a piskóta darabokat felváltva rétegezve a formába töltöm , majd egy éjszakára a hűtőbe teszem.


2. Grapefruit puding szederrel

A grapfruit levéből készült puding eleve kicsit fanyar, a szederrel pedig kifejezetten savanykás édességet készíthetünk belőle a nyár utolsó meleg napjain. Akinek nem elég édes, tálalhatja vanília jégkrémmel, mentával.

Lilahangya


Hozzávalók:

100 g porcukor
2 tojás szétválasztva
1 grapefruit héja reszelve
fél citrom héja reszelve
60 ml grapefruitlé (kb. fél grapefruit)
30 g liszt
180 ml tej
1 csipet só
pár szem szeder
margarin a kikenéshez

Elkészítése

A sütőt előmelegítem 180 C-ra. Pici szufléformákat, vagy hőálló bögréket kivajazok, majd egy magasabb falú tepsibe állítom őket. Én hat darabot kentem ki. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a sóval habbá verem. A sárgáját a cukorral simára keverem, belereszelem a grapefruit és a citrom héját. Hozzáadom a grapefruit levét, beleszitálom a lisztet, majd tejjel simára keverem. Végül beleforgatom a tojáshabot. A masszát szétosztom a tálkák között, csak kétharmadig töltögetem meg őket, végül mindegyikbe beleszórok pár szem szedret. Az előmelegített sütőben 30 percig sütöm. Langyosan tálalom.

3. Csokis-málnás clafoutis

A clafoutis pite-szerű gyümölcsös sült tésztaféle. A következő receptben egy nagyon csokis - málnás cverziót ismerhetünk meg. 

Lilahangya

Hozzávalók:

400 g málna
1 ek cukor
3 tojás
60 g vaj
1/2 bögre barna cukor
1/3 bögre liszt
4 púpos tk holland kakaópor
1 bögre tej
1 nagy csipet só
10 dkg 70 %-os étcsoki 

Elkészítése

Az összeállítás percek alatt megvan, ezért érdemes a sütő 200 fokra történő előmelegítésével kezdeni. Ezután kivajazok egy sütőtálat (20 cm x 25 cm kb.). A málna nálam mirelit málna volt, ezt a kivajazott tál aljába öntöttem, majd megszórtam egy kanálnyi cukorral. A tojásokat habverővel jó habosra kevertem a barna cukorral (a recept sötét nádcukrot ír, nekem csak sima nádcukrom volt itthon), hozzáadtam az olvasztott vajat. A lisztet elkevertem a csipetnyi sóval és a kakaóporral és ezt is hozzákevertem, végül a tejjel lazítottam. 200 C-on, alsó-felső fokozaton 35 percig sült. Míg sült az étcsokit kicsi kockákra vágtam, majd még azon forrón a clafouti tetejére szórtam. Elvileg hat adagnyi lesz belőle, de komoly függőséget okoz, szóval túl sok vendéget ne hívjunk rá :-)! Igazándiból nem túl édes, markánsan csokis süti, aminek igazán jót tesz a málna savanykássága.

4. Ribizlis fehércsoki fagylalt

A következő recepthez nem árt, ha van a háztartásban egy fagyigép. Anélkül is lehet fagylaltot készíteni, csak mire megfagy, addigra sűrűbb lesz az állaga az állandó kavargatás hiányában. A fehér csoki íze rendkívül jól harmonizál bármelyik erdei gyümölccsel, így ha nincs otthobn ribizli, nyugodtan használható hozzá málna, szeder vagy áfonya is.

Lilahangya


Hozzávalók kb. 5 dl-hez:

250 ml tejszín
250 ml tej
2 tk keményítő
100 g fehércsoki
3 ek cukor
1 marék ribizli

Elkészítése:

A tejet és a tejszínt a cukorral forrásig melegítettem, majd beletördeltem a fehércsokit és teljes oldódásig kevergettem. A keményítőt pici meleg keverékben feloldottam, majd hozzákevertem. Jó hidegre hűtöttem, aztán irány a fagyigép. 

5. Szederfagyi háromszor

A szederfagylalt valószínűleg sokaknak kedvence. A következő mini gyűjtemény három különböző verziót mutat meg: egy mascarpone alapú krémfagylaltot, egy joghurtosat és egy vizes alapú sorbetet. Így a tejérzékenyek is kaphatnak tippet egy igazi slágerdesszert elkészítéséhez.

Lilahangya



Hozzávalók kb. 700-1000 ml fagyihoz:

- Mascarponés szeder krémfagyi
    250 g mascarpone
    500 g szeder
    fél lime leve
    1 lime héja
    4-5 ek barnacukor

- Joghurtos szederfagyi
    500 g szeder
    500 g lecsöpögtetett natúr joghurt
    1 tk vaníliakivonat
    4-5 ek barnacukor
    fél lime héja

- Szedersörbet
    500 g szeder
    5 ek barnacukor
    1 lime leve és héja 

Elkészítése:

Pürésítem a gyümölcsöt (akit zavarnak a magocskák paszírozza át egy szűrőn), majd ízesítem a zöldcitrommal és cukorral. No meg ahova kell beleturmixolom a mascarponét, illetve joghurtot. Én most mind a hármat fagyigépben fagyasztottam.

Ha tetszettek a receptek, olvassa el ezeket is:

Marcipán Semifreddo málnával

Lilahangya


Flan nyári gyümölcsökkel

Lilahangya


Rózsasorbet

Lilahangya


Frankfurter Allgemeine-vélemény: Németország most igazán fontos, amikor Trump és Musk a nyugati demokráciák aláaknázására készül

Frankfurter Allgemeine-vélemény: Németország most igazán fontos, amikor Trump és Musk a nyugati demokráciák aláaknázására készül

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Autós üldözés volt hajnalban Budapesten, hét ember került kórházba

Autós üldözés volt hajnalban Budapesten, hét ember került kórházba

És akkor dunai kilátás ezerötér' érdekel, Bástya?

És akkor dunai kilátás ezerötér' érdekel, Bástya?