Sok olyan ismerősöm van (zömében férfiak és gyerekek), akik rá sem bírnak nézni az olyan ételekre, amiben brokkoli, tök vagy répa található. A krémleveseket viszont ők is szeretik, pláne ha nem tudják, miből készült.
Krémlevest főzni nem nagy tudomány. Mindegyiknek ugyanaz az alapja: a zöldséget fűszerekkel, sóval vízben megfőzzük, majd botmixerrel vagy turmix gépben pépesítjük. A még krémesebb hatás érdekében a mixeléskor tejszínt is tehetünk hozzá, de ez nem kötelező elem. A következő 3 példán keresztül azt is bemutatjuk, mivel lehet még kiadósabbá, tartalmasabbá tenni őket.
Kukoricakrémleves chilivel, tortilla chipsszel és reszelt sajttal
A kukoricakrémleves elkészítése annyival nehezebb, mint mondjuk egy hagyma-, fokhagyma- vagy zöldborsókrémlevesé, hogy a kukorica szemek külső burka nem puhul át annyira főzés közben, hogy a turmixolás után egyenletes, homogén állaga legyen. Ezért a blendelés után egy tésztaszűrőn át kell paszírozni. Így sokkal finomabb, emészthetőbb lesz a leves.
A mexikói kukoricás ételek fűszerezését alapul véve érdemes a són (vagy ételízesítőn), borson kívül chili paprikával (aki szereti az erőset, ebbe bőven tehet) megbolondítani.
Tálalásnál reszelt sajtot és tortilla chipset adjunk a leveshez. A tortilla chips nem burgonyából, hanem kukoricalistből készül, és a pirítóshoz hasonlóan elázik, megpuhul a forró levesben. nagyon ízletes lesz tőle.

Sütőtökkrémleves gyömbérrel, dióval és pirítóssal
Itt a Halloween, aminek szokásait Magyarországon is egyre többen követik. A tökmécses ilyenkor sok háztartásban tűnik fel. A tök belsejéből isteni krémleves készíthető. A tököt kockára kell vágni, hagymával, fűszerekkel megfőzni, majd tejszínnel összemixelni. Extra fűszerként szárított gyömbért is adhatunk hozzá, ez jól harmonizál a tök édeskés ízével.
Tálaláskor dióbél darabkákat és pirítóst tegyünk a levesbe, ettől még izgalmasabb étel lesz belőle.

Brokkolikrémleves szerecsendióval és füstölt sonkával
A brokkoli az egyik legértékesebb zöldség, tele van antioxidánsokkal, viszont zöld színe miatt sokan viszolyognak tőle. Ezért hogy nekik is vonzó legyen, célszerű valami olyan levesbetétet alkalmazni, amit a zöldségekért kevésbé rajongók is szeretnek: húst.
A levest a szokásos módon készítjük, extra fűszerként szerecsendiót adhatunk hozzá. Tálaláskor prított csirkemell darabkákat vagy füstölt sonka szeletkéket adunk hozzá. Természetesen a húst bármikor lehet parmezánnal vagy valamilyen füstölt sajttal is helyettesíteni.
Ha Önnek is van valami jó receptje, amit megosztana másokkal, kérjük, küldje el nekünk az info@life-style.hu email címre!
