szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Sokféle krémlikőr van, és ezekből még többféle édesség és koktél készíthető.

Sokféle krémlikőr van, és ezekből még többféle édesség és koktél készíthető. A következő receptek közös alkotóeleme a Baileys, az ír whiskey alapú krémlikőr.

Baileys forró csoki

A 4cl Baileys-t bögrébe töltjük majd ráöntjük a már előre elkészített forró csokit (forró tej és csokipor vagy csokiszósz keveréke). A tetejére tejszínhabot rakunk.
ízlés szerint meglocsolhatjuk csoki szósszal vagy megszórhatjuk csoki reszelékkel. Fehér csokoládéból is lehet Baileys-es forró csokit készíteni. Ehhez tejjel vagy tejszínnel kell felolvasztani a fehér csokoládét, majd a tűzről levéve hozzáadni a Baileyst.

Baileys mokka (ír kávé)

A bögre aljára csokiszószt rakunk, erre ráöntjük a 4cl Baileys, egy bárkanál segítségével beleöntjük a forró tejet és végül óvatosan belerakjuk a presszó kávét.
A tetejére tejhabot rakunk, ízlés szerint megszórhatjuk kakaóporral vagy csoki reszelékkel.

Baileys jeges kávé

A bögrébe beleöntjük a 4cl Baileys-t majd ráöntjük a hideg kávét és a hideg tejet, ízlés szerint tejhabot vagy tejszínhabot tehetünk a tetejére.

 

Orgazmus koktél

Az egyik legkedveltebb krémes koktélnak több verziója is létezik. Nem kell hozzá feltétlenül koktél séker, az alapanyagokat elég simán a pohárban összekeverni. Az egyik verzió szerint 3 cl Baileys, 3 cl kókuszlikőr, 3 cl mandulalikőr és kb. 5 cl tejszín kell hozzá. Az alapanyagokat egy pohárban jégkockákra töltjük, majd kanállal vagy szívószállal összekeverjük és kész is. Szervírozni koktélcseresznyével érdemes. Egy másik verzió szerint 3 cl Baileys, 3 cl Tia Maria és 3 cl mandulalikőr kell hozzá a atejszínen kívül. Elkészítése ugyanúgy történik. Ha séker is van otthon, akkor kevés tört jéggel érdemes összerázni az anyagokat, majd bármilyen koktélpohárba önteni.

 

B52 koktél

Wikimedia CC
A B52 az amerikai vadászbombázóról kapta a nevét. Valóban, ez egy ütős koktél, ráadásul meggyújtva szokták kínálni, így tényleg tüzes ital. Úgynevezett shooter pohárban készítik, ez egy vastag faló, kisebb méretű pohár. Kicsivel nagyobb, mint egy feles, pálinkás pohár, de a formája hasonló. Ennek is többféle verziója létezik. Rétegelve kell a háromféle összetevőt a pohárba önteni. A rétegelésben segít, ha a második és harmadik italt egy kávéskanál (vagy bárkanál) domború felére csorgatva "terítjük" rá az alsó rétegre.

Az alap mindig ugyanaz: Kahlua (mexikói kávélikőr) vagy az itthon gyakoribb Tia Maria kerül az aljára. A második réteg a Baileys, a legfelső pedig mindig valami kevésébé sűrű, magas alkoholtartalmú ital. Van, aki triple sec-et, van, aki rumot használ. Ha ügyesen adagoljuk az italokat, nem keverednek össze és a koktél szép csíkos lesz. Nem kötelező mutatvány, de a klasszikus szervírozás szerint meg szokták gyújtani a legfelső réteget, majd gyorsan, egy rövid szívószallal kell fehörpinteni a pohárból, mielőtt a műanyag elolvadna.

 

„Óriási segítség volt, hogy A brutalistát Budapesten forgattuk” – interjú az Oscarra jelölt Felicity Jonesszal és Guy Pearce-szel

„Óriási segítség volt, hogy A brutalistát Budapesten forgattuk” – interjú az Oscarra jelölt Felicity Jonesszal és Guy Pearce-szel

Ma 75 éves Vámos Miklós

Ma 75 éves Vámos Miklós

Egy orosz drón elpusztította az elmenekült oroszbarát Janukovics volt ukrán elnök veteránautóit

Egy orosz drón elpusztította az elmenekült oroszbarát Janukovics volt ukrán elnök veteránautóit

„A zene összeköt” – elkerüli az ilyen közhelyeket ez a vígjáték, amely egy halálos betegséggel küzdő karmesterről szól

„A zene összeköt” – elkerüli az ilyen közhelyeket ez a vígjáték, amely egy halálos betegséggel küzdő karmesterről szól