A legjobb receptek mogyoróból
A klasszikus "rágcsa" tehát nem csak önmagában csábító, lássuk, milyen érdekes receptekkel lehet kicsit megbolondítani...
A klasszikus "rágcsa" tehát nem csak önmagában csábító, lássuk, milyen érdekes receptekkel lehet kicsit megbolondítani étrendünket - persze csak mértékkel:
Mogyoróvaj avagy Peanut butter
Itthon annyira nem tartozik a mindennapi ételek közé, mint Amerikában, kisebb boltokban általában nem is kapható és a nagyobb áruházak is borsos árat kérnek érte. Önmagában is finom, de az igazán lekvárral verhetetlen. Bár macerás beszerezni, de otthon 10 perc alatt elkészíthető és az eredmény állaga, kinézete, íze ugyanolyan lesz - ha nem jobb -, mint a kész változaté, ráadásul ez a megoldás olcsóbb is.
Hozzávalók:
2 csésze pörkölt, sótlan földimogyoró
2 evőkanál földimogyoró olaj
só
Elkészítés:
A mogyorót egy evőkanál olajjal kezdjük el összedarálni turmixgépben, vagy a botmixerhez csatolható darálórészben. A daráló méretétől, és erejétől függően lehet, hogy két részletben tudjuk csak megoldani a mogyoróvaj készítést, ilyenkor értelemszerűen felezzük a hozzávalókat, és a végén vegyítsük össze a krémeket.
Folyamatosan turmixolva, adagonként adjuk hozzá a maradék olajat, amíg megfelelő állagot nem kapunk, ilyenkor a mogyoró reszelék már nem látható csak a fényes és sima krém. Ha folyékonyabb változatot szeretnénk, használjunk több olajat, ha sűrű masszára van szükségünk (például süteményekhez ragasztóanyagnak), kevesebb olaj is elegendő. Nem nagyon tudjuk elrontani ezt a receptet, ha véletlenül túl sok olajat adtunk hozzá, mogyoró hozzáadásával korrigálhatjuk, ha túl sűrű a massza mehet bele még olaj.
Sózni utólag érdemes, ennyi mogyoróhoz nagyjából 1-1,5 teáskanál só elegendő, de ízlés szerint akár el is hagyhatjuk, bár a só hozza ki igazán a mogyoró finom ízét. Miután sóztuk a mogyoróvajat érdemes még fél percig turmixolni, hogy jól elkeveredjen. Amennyiben a darabos mogyoróvajat kedveljük, utolsó lépésként keverjünk hozzá egy-két evőkanál mogyorót a masszához.
Mogyoróvajas cookie
David Lebovitz receptje. Nagyon finom, könnyű elkészíteni és végre nem a megszokott csokidarabos cookie. Elkészíthető a megszokott kis korong formában, amiket összeragaszthatunk a megmaradt mogyoróvajjal, de ha lyukat formázunk a cookie közepébe, később megtölthetjük csokival, mogyoróval, sós karamellszósszal, lekvárral vagy az igazi "peanut butter&jelly" hatás érdekében szőlőzselével. Szintén szóba jöhet egy pikáns sós karamellszósz is, amelynek receptjét ebben a cikkben találja, kattintson!
Hozzávalók: (Mérettől függően, 15-20 cookie)
115 g vaj (Szobahőmérsékletű vajjal a legkönnyebb dolgozni)
120 g barna cukor (Ettől lesz igazán szép színe és finomabb is lesz, de végső esetben helyettesíthető sima kristálycukorral)
100 g kristálycukor
1 tojás
egy fél rúdból kikaparta vanília vagy egy teáskanál vanília aroma
200 g mogyoróvaj
250g liszt
1 teáskanál sütőpor
csipet só
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajat, a barna cukrot, és a kristálycukrot keverjük simára, használhatunk gépet, de akár kézzel is összedolgozhatjuk a hozzávalókat. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd a mogyoróvajat.
Egy külön tálba keverjük el a lisztet, a sütőporral és a sóval majd adjuk adagonként a masszához a lisztes keveréket is. Keverjük addig, a hozzávalókat, amíg sima, egyenletes tésztát kapunk, lisztfoltok nélkül.
Adagoláshoz használjunk evőkanalat, vagy fagylaltgombóc adagolót. Kézzel formáljunk korongokat a tésztából és helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Amennyiben a töltött változatot készítjük, alakítsunk, ki az ujjunkkal kis mélyedést a sütiben. Sütés közben, mivel a tészta nőni fog, a lyuk is eltűnhet, de a sütőből kivéve a cookie még puha, így könnyedén kijavíthatjuk a hibát. Sütés közben a süti megrepedezik, de ettől csak rusztikusabb lesz a kinézete.
Amikor a cookie kihűlt, megtölthetjük a már említett finomságokkal.
Mogyorós Csirke
A recept eredetileg kesudiót ír, de földimogyoróval is kiválóan működik. Ha mégis kesudióval készítjük, azt első lépésként meg kell egy kicsit pirítani, hogy az ízek igazán előjöjjenek. Nagyon könnyű elkészíteni ezt a receptet, és a házilag készített kínaival mindig nagy sikert lehet aratni. Vigyázzunk a szójaszósszal, mert nagyon sós tud lenni, némely változata pedig nagyon sűrű és erős, ilyenkor használjunk egy kicsit kevesebbet, vagy hígítsuk egy kis vízzel, hiszen utólag még mindig javítható.
Hozzávalók:
25 dkg csirkemell, 4-5 cm hosszú, vékony csíkokra vágva
2 evőkanál olaj (ha van otthon földimogyoró olaj érdemes azt használni)
1 teáskanál friss reszelt gyömbér
10 dkg kígyóuborka, 4-5 cm hosszú vékony csíkokra vágva
5 dkg pörkölt, sótlan földimogyoró
A páchoz:
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál száraz fehérbor
Az ízesítéshez:
1 evőkanál étkezési keményítő
1 kávéskanál cukor
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál száraz fehérbor
1 teáskanál olaj (használjunk földimogyoró olajat vagy szezámolajat)
Elkészítés:
Készítsük el a páclevet az adott hozzávalókból és pácoljuk a csirkét minimum fél egy órán át.
Az olajon pirítsuk a csirkét addig, amíg teljesen ki nem fehéredik, illetve kissé lepirul, majd tegyük félre. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a hús már jó vágjunk félbe egy darabot ellenőrzésképp. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a hús sült, pirítsuk meg a lereszelt gyömbért, majd adjuk hozzá a felcsíkozott uborkát. Nem kell hosszú idő az uborkának épp, hogy csak átmelegítjük, 1-2 perc pirítás után már vissza is tehetjük a csirkét a serpenyőbe.
Keverjük el az ízesítő hozzávalóit egy tálkában, majd öntsük a húsra és forraljuk fel.
Sózásra nincs szükség, mert a szójaszósz önmagában is nagyon sós.
Tálaljuk rizzsel.