szerző:
Lukács Andrea

Negyven év után külön utakon folytatja Al Gore és felesége, Tipper. Bár a demokraták mintaházaspárja békében válik el, az amerikaiak mégis csalódottak az ökolovagnak kikiáltott Nobel-békedíjas exalelnök és évtizedeken át lojális felesége döntése miatt.

„Al és Tipper? Ó Istenem! Van még bármi a világon, ami örökké tart?” – sóhajtanak fel az amerikaiak, mióta napvilágra került a hír, hogy a Nobel-békedíjas Al Gore és felesége különválnak. Baráti társaságuk levelezéséből kiszivárgott információ szerint „közös egyetértésben, egymást támogatva hoztuk döntésünket, hosszas és jól átgondolt megfontolás után”, amit tegnap a demokrata államférfi szóvivője hivatalosan is megerősített.

Al és Tipper Gore házassága az amerikaiak szemében mesébe illő volt. Gimnazistaként egy iskolai bálon szerettek egymásba, a makulátlan kapcsolatot a harvardi egyetemi évek sem piszkolták be, ezt a színész Tommy Lee Jones is tanúsította, aki Gore szobatársa volt: „nem mert egy nő sem kikezdeni vele, annyira féltek Tippertől”.

Öt év járás után 1970-ben keltek egybe, Al Gore vietnami haditudósítói kiküldetése előtt egy évvel.

Gore Bill Clinton két cikluson át tartó elnöki mandátuma alatt alelnöki posztot töltött be. A People magazin Superman öltönyös megformálójához, Clark Kenthez és a szappanoperák sármos doktor úrjához hasonlította, egy szárnysegédje elárulta: „a nők döglenek utána, ő pedig észre sem veszi”.

Tipperrel négy gyermekük született. Az asszony férje politikai karrierje kezdetekor feladta fotós ambícióit, és életét a közügyeknek, valamint előbb szenátor, később alelnök férje támogatásának szentelte. Fellépett a fiatalok védelmében, és 1985-ben megalapította a Parents Music Resource Center bizottságot, melyben három „washingtoni feleséggel” együtt hadjáratot indított a zeneszámok szókimondó szövege és tartalma ellen. Hatásukra számos lemezre kikerült a híres, szülőket figyelmeztető címke, Prince, Madonna és Cindy Lauper szeméremsértő dalai pedig felkerültek a „piszkos 15” listára.

Tipper és Al maga is jó példával járt elöl. A Clinton-szexbotrányok alatt ők számítottak bezzegházaspárnak, és amíg az elnöknek Monica Lewinsky térdvédőjével kellett foglalkoznia, Al Gore a feleségéről áradozott: „teljes szívemből szeretem, mióta megláttam a szalagavató bálon”. Tipper máshogy nyilatkozott az első pillanatról, bátran bevallotta, hogy nagyon szexinek találta, és "állatias vonzerőt” érzett a férfi iránt.

Al Gore választási hadjáratában 2000-ben kulcsfontosságú szerepet kapott Tipper, aki nem csupán legfontosabb tanácsadója volt, de a Washington Post szerint a közszereplések során sikeresen lágyított a férje merev fellépésén. Ezt a szenvedélyes jelenet is bizonyítja, mely a kampány hajrájában elcsattant csókkal járta körbe a világot.

Clinton botrányait viszont nem tudta elfeledtetni a mintaházaspár, hiszen a demokrata jelölt alulmaradt George W. Bush-sal szemben. A vereség után Al Gore visszahúzódott, és sokak szerint depresszióval küzdött. Felesége azonban nem hagyta, hogy homokba dugja a fejét. A klímaváltozás elleni élharcosként tűnt újra fel, amiért 2007-ben megkapta a Nobel-békedíjat. Most az amerikai közvélemény a felbomló házasságát gyászolja.

hvg.hu Tech

Al Gore bevezetné a .eco webcímeket

A volt amerikai alelnök logikusnak tartja egy olyan legfelsőbb szintű domain (TLD) bevezetését, amely a zöld technológiákkal, illetve a környezet védelmével foglalkozó weboldalakat tömörítené.

MTI Világ

Indul Al Gore megakampánya a klímaváltozás ügyében

Al Gore volt amerikai alelnök hároméves, 300 millió dolláros kampányba kezd Amerikában a globális felmelegedés elleni harc jegyében. Az Egyesült Államok történetében ez lesz az egyik legnagyobb, legköltségesebb kampány, amelyet közügyben indítottak.

MTI Világ

Reklámcégekkel dolgozik Al Gore zöld megakampányában

A Föld felmelegedésének következményeire a nemzetközi politika figyelmét felhívó és azonnali cselekvést szorgalmazó Gore szervezete, a Klímavédelmi Szövetség hétfőn közölte: az autógyártók, az olajcégek és egyéb ellenzők részéről várható ellenállás dacára "3-5 évig tartó történelmi kampányt" kezd.

Kontúr

Al Gore: alelnökből környezetvédelmi hittérítő

Washingtonban és New Jerseyben személyesen köszöntötte az egybegyűlteket, a londoni közönséghez videón keresztül szólt, Tokióban pedig hologram képében jelent meg a szombati, maratoni hosszúságú Live Earth koncertsorozaton Al Gore volt amerikai alelnök. A nagy ovációval fogadott főszervező a környezetvédelmi üzenetekkel tűzdelt zenei műsort a helyszínen, a tévéképernyők előtt, illetve az interneten követő mintegy 2 milliárd ember figyelmét a globális felmelegedés veszélyére próbálta felhívni. A hat és fél éve még bukott amerikai politikus mostanra a környezetvédelem első számú nemzetközi apostolává vált, előadásai világszerte telt házat vonzanak.

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Sok bevándorló van állás nélkül Németországban

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró

Eljött a plakátháború újabb felvonása, Karácsony lehet a táblabíró

Száraz vércseppből mutatnák ki, doppingolt-e a sportoló

Száraz vércseppből mutatnák ki, doppingolt-e a sportoló

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Johnson három nap alatt nyomná át a parlamenten a Brexit-megállapodást

Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

Újraszámolták a szavazatokat, de V. Naszályi maradt az I. kerület polgármestere

Szélsőjobbosok rohamozták meg az Aurórát

Szélsőjobbosok rohamozták meg az Aurórát