szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék.

A friss illatú rukkola a keresztesvirágúak családjába (Cruciferae) tartozik, rokonai a káposztafélék. Sötétzöld, karéjos leveleit elsősorban saláták, kásák kiegészítőjeként használjuk. A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos rukkola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem. Galenus, ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt", nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe. A Talmud hatásosnak találja szemfertőzések esetén. A rómaiak magjait olívaolajban áztatták, és vágykeltőként fogyasztották. A történetíró Plinius korbácsütések esetére javasolta; szerinte ugyanis a rukkola annyira megerősíti a testet, hogy az komoly fájdalmakat is képes lesz elviselni. A növény virágai éjszaka illatoznak, ezért a régi babona az álnokság jelképének tartotta. Legjelentősebb rukkolatermesztő országok: Franciaország, Egyiptom és Olaszország.

Remek kiegészítő és egészséges is
Flickr (Creative Commons) - schreiblockade

A rukkolának magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma. Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet. Az ókori időkben külsőleg és belsőleg egyaránt - szeplők ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag megszüntetésére - használták. Szoptatós anyáknak tejszaporító főzetet készítettek belőle, használták bélférgek és köhögés ellen teaként és szirupként. Utóbbihoz egyenlő mennyiségű rukkola virágot és levelet kell összetörni annyi mézzel, hogy krémes állagot kapjunk. A szirupból 1-1 evőkanállal vegyünk be, és még aznap fogyasszuk el a kész szipurot. Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit. Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást. A rukkolamagvak illóolajtartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.

A rukkola felhasználásáról, kiválasztásáról a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán olvashat, kattintson!

Uszoda helyett a laptop magánya: felnőni egy profi vízilabdás fiaként

Uszoda helyett a laptop magánya: felnőni egy profi vízilabdás fiaként

Megjött Kína válaszcsapása Donald Trump büntetővámjára

Megjött Kína válaszcsapása Donald Trump büntetővámjára

Egyszer csak megjelentek Habonyék, és kivásárolták egy családi cég alól a telket – most ez ér nekik elővásárlási jogot Rákosrendezőn

Egyszer csak megjelentek Habonyék, és kivásárolták egy családi cég alól a telket – most ez ér nekik elővásárlási jogot Rákosrendezőn

Megemelné a kormány a politikai meghurcoltaknak járó támogatás összegét

Megemelné a kormány a politikai meghurcoltaknak járó támogatás összegét