szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jamie Oliver, a brit sztárszakács új valóságshowjához tanulási nehézségekkel küzdő fiatalokat keres.

A britek pucér szakácsa is diszlexiás. Ez a híres TED -díj átadásához kapcsolódó műsorából is kiderült februárban, amikor az amerikai közönségnek az egészséges étkezés fontosságáról tartott előadást, és kihirdette, hogy a legegészségtelenebb országban is felveszi a harcot az elhízás ellen. A 20 perces beszédének végén felolvasta üzenetét, és hozzátette, hogy azért lassú, mert diszlexiás.

Először Twitteren vallotta be képességzavarát még 2009 júliusában, amikor az egyik bejegyzése után kritizálták a helyesírási hibái miatt.

Jamie Oliver 16 évesen, rossz eredményekkel hagyta abba a hagyományos iskolát, és vendéglátóipari képzésben vett részt. 1999-ben fedezte fel a BBC, és indította a The Naked Chief (A pucér szakács) sorozatot, amiben egyszerű hozzávalókkal, gyorsan készített ételekkel kápráztatta el a brit közönséget. A szigetország kedvence lett, dinamizmusa pedig hamar túlnőtt a lábosok közötti rohangáláson. Először a hátrányos helyzetű fiatalok felkarolását tűzte kötényére a Fifteen étteremlánc megalapításával, ahova évente 15-en kerülhetnek be, hogy konyhai kiképzést kapjanak és kilábaljanak a zűrből. Aztán az egészségtelen iskolai koszt ellen vette fel a harcot, mellyel a brit kormányt is cselekvésre sarkallta a menzák állami támogatása ügyében. 2003-ban a királynő MBE címmel (A Brit Birodalom Érdemrendje) tüntette ki, két évvel később pedig kikiáltották „2005 leginspirálóbb politikai személyiségének”. Az utóbbi években a vidéki, organikus gazdálkodást népszerűsítette, és folyamatosan kampányol a gyorséttermek és készételek ellen.Kezdeményezéseiben nagy hangsúlyt kap az őstermelők, a konyhák összefogása, a gyerekek egészséges és egyszerű étkeztetése.

A fiatal szakács évről évre új műsorral rukkol elő, hogy ügyeit közönsége elé tárja, most pedig számos, főzéshez kötődő elkötelezettsége mellett a diszlexiásokkal is elkezd foglalkozni. Az MTI jelentése szerint, egy felhívásban London környékéről keres tanulásban elmaradt 16-19 éves fiatalokat, leányanyákat és bárkit, aki hátrányos helyzetét olvasási nehézségének köszönheti.

MTI Plázs

Jamie Oliver diétára fog egy egész várost

Diétára fogja az egyik "lekövérebb" amerikai várost Jamie Oliver brit mesterszakács. A helybeli rossz táplálkozási szokások megváltoztatásáról hatórás tévésorozat készül az ABC amerikai tévécsatorna közreműködésével

hvg.hu Shake

Működik Jamie Oliver csirkegyilkolós kampánya

Oliver legújabb kampányában a tömegtermeléssel készülő élelmiszerek ellen vette fel a harcot, igen látványos módszerekkel. A sztárszakács 4 millió néző szeme láttára végezte ki a broilercsirkét.

Tóth Sándor Gasztro

Jamie Oliver főz a G20-nak

Az angol miniszterelnök felkérésére Jamie Oliver gondoskodik a szigetország fővárosába érkező állam- és kormányfők díszvacsorájáról.

Vidnyánszky Attila búcsúzik Törőcsik Maritól: Elképedve figyeltük azt az erőt, amit a szerepén keresztül mutatott

Vidnyánszky Attila búcsúzik Törőcsik Maritól: Elképedve figyeltük azt az erőt, amit a szerepén keresztül mutatott

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Ügyes trükkel kerülné ki a Facebook az Apple tiltását

Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály

Kereken 500 lóerős az új Brabus Mercedes S-osztály