szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

David Lebovitz süteményes könyvei és blogja kötelező olvasmány a sütés szerelmeseinek.

David Lebovitz süteményes könyvei és blogja kötelező olvasmány a sütés szerelmeseinek. A Párizsban élő elismert amerikai cukrász stílusa egyedi, írásai kedves humorral vannak megspékelve, receptjei részletesek és könnyen követhetőek. Nemrég jelent meg legújabb könyve Ready for Dessert címmel, amibe összegyűjtötte az évek során itt-ott már közzétett receptjei közül a számára legkedvesebbeket. Sajnos magyarul egyelőre nem kapható, de érdemes külföldről megrendelni, illetve rengeteg receptet megtalálhatunk az interneten is. Kipróbáltunk  új könyvéből három isteni tortát és nem csalódtunk!


Kókusztorta

Nagyon könnyed, nagyon puha sütemény jó sok krémmel megtöltve. Látványnak sem utolsó! A piskóta receptjét nyugodtan felhasználhatjuk más sütemények elkészítéséhez is.

Hozzávalók a piskótához:
-       195 g finomliszt
-       0,5 teáskanál sütőpor
-       csipet só
-       5 tojás
-       60 ml hideg víz
-       200 g cukor
-       1 teáskanál vanília kivonat vagy egy fél vanília rúd magja

Hozzávalók a töltelékhez:
-       310 ml+ 60ml tej
-       100 g cukor
-       egy fél vanília rúd magja
-       2 evőkanál keményítő
-       5 tojássárgája
-       100 g szárított kókuszreszelék

Hozzávalók a rum sziruphoz:
-       160 ml víz
-       100 g cukor
-       45 ml rum

Hozzávalók a bevonathoz:
-       310 ml habtejszín
-       1,5 evőkanál porcukor
-       egy fél vanília rúd magja
-       100 g szárított kókuszreszelék

A piskóta elkészítése:
- Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
- A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval.
- A tojásokat válasszuk szét és a sárgájákat habverővel keverjük habosra a vízzel. Ezzel megakadályozzuk, hogy a piskóta száraz legyen. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliát, majd folytassuk a keverést nagyjából 5 percig.
- 5 perc keverés után a lisztes keveréket forgassuk a sárgájához.
- A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, majd az egy harmadát keverjük a lisztes sárgájás masszához, hogy fellazítsuk. Ezután egy lapos fakanalat használva óvatosan forgassuk a maradék fehérjehabot a masszához.
- Öntsük a tésztát kivajazott, kilisztezett 23 cm-es kerek tortaformába és süssük készre kb. 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy átsült-e. Hagyjuk a tortát a formában kihűlni.

A töltelék elkészítése:
- A tojássárgájákat habverővel keverjük habosra.
- 310 ml tejet forraljunk fel egy lábosban a cukorral, majd adjuk hozzá a vanília kikapart magját.
- A keményítőt keverjük el 60 ml tejjel, majd adjuk a felmelegített tejes cukros keverékhez, főzzük folyamatosan kevergetve addig, amíg el nem kezd besűrűsödni.
- A tej kb. harmadát keverjük el a tojássárgájával, majd öntsük vissza az egészet a maradék tejhez. Forraljuk fel a keveréket, hogy sűrű krémet kapjunk. Keverjük a krémet a kókuszreszelékhez, majd hűtsük ki.

A szirup elkészítése:
- A vizet forraljuk fel és adjuk hozzá a cukrot, addig kevergetve, amíg teljesen el nem olvad.
- A tűzről levéve adjuk hozzá a rumot, majd hűtsük szobahőmérsékletűre.

A torta összeállítása:
- Ha a torta kihűlt vágjuk három egyenlő kerek lapra. Fontos, hogy a sütemény  kihűljön, így kevésbé morzsolódik és könnyebb a vágás.
- Locsoljuk meg minden lap tetejét a rumos sziruppal.
- Az alsó réteget kenjük meg a kókuszos krém felével, majd helyezzük rá a középső lapot. Következhet az újabb adag krém, majd arra az utolsó tortalap.
- A tejszínből, a porcukorból és a vaníliából verjünk kemény habot majd alaposan kenjük be vele a tortát. Szórjuk meg kókuszreszelékkel a mázat a torta oldalához is simítva egy réteget, hogy az egész süteményt egyenletesen befedje.

Rapp Eszter

Végtelenül egyszerű csokitorta

Ezt a receptet David Lebovitz szerint lehetetlen elrontani és ebben igazat kell adnunk neki. A sűrű, intenzív ízű torta mindössze négy hozzávalóból készül és lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Mivel a receptben a csokoládé játszik főszerepet, érdemes jó minőségű 70 százalékos kakaótartalmú csokit használni.

Hozzávalók:
-       225 g vaj
-       340 g étcsokoládé
-       6 tojás
-       200 g cukor

Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
- Kenjünk ki vajjal egy kb. 23 cm átmérőjű tortaformát, majd kívülről alaposan csomagoljuk be alufóliával. Erre azért van szükség, mert vízfürdőben gőzöljük a süteményt és így megakadályozhatjuk, hogy a víz beszivárogjon a formába.
- A csokit törjük darabokra és a vajjal együtt olvasszuk meg gőz felett. .(Egy lábosba tegyünk vizet, majd arra helyezzünk egy tálat úgy, hogy annak az alja ne érjen bele a vízbe.)
- A cukrot keverjük habosra a tojásokkal, majd adjuk hozzá az olvasztott csokoládét is.
- A keveréket öntsük a becsomagolt tortaformába, majd a formát helyezzük egy magasabb peremű tepsibe. Öntsünk a tepsibe annyi forró vizet, hogy a tortaforma feléig érjen, majd tegyük az egészet a sütőbe.
- Süssük készre a tortát nagyjából 60-70 perc alatt. Akkor jó, ha a közepét megérintve a tészta még kissé lágy.
- Hűtés után a torta könnyen szeletelhető.

Rapp Eszter

Rozmaringos, olíva olajos sütemény

Első hallásra furcsának tűnhet a rozmaring és az olíva olaj egy süteményben, de érdemes kipróbálni, mert egy isteni édességről van szó. Puha piskóta, ropogós kukoricadara darabokkal érdekes, de vitathatatlanul finom ízekkel!

Hozzávalók:
-       115 g vaj
-       2+4 teáskanál apróra vágott friss rozmaring
-       20 g+130 g kukoricadara
-       140 g liszt
-       2 teáskanál sütőpor
-       1 teáskanál só
-       125 ml olíva olaj
-       5 tojás
-       2 tojássárgája
-       1 teáskanál mandulaaroma
-       265 g cukor

Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
- Egy tortaformát kenjünk ki vajjal, az alját szórjuk meg 2 teáskanál apróra vágott friss rozmaringgal, majd szórjuk meg 20 g kukoricadarával. A formát forgassuk meg és kissé ütögessük le, hogy egyenletesen eloszlassuk a darát.
- A lisztet, 130 g kukoricadarát, a sütőport, a maradék rozmaringot és a sót keverjük el egy tálban.
- Egy másik tálban keverjük el az olíva olajat, a tojásokat, a két tojássárgáját és a mandula aromát.
- Elektromos habverővel kb. 3-5 perc alatt keverjük a vajat krémesre a cukorral, majd öntsük hozzá a tojásokat és a lisztes keveréket is.
- A tésztát oszlassuk el az előkészített tortaformába, majd 40 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e. Szúrjunk pálcikát vagy hústűt a torta közepébe és, ha kihúzva a tűt annak tiszta a felülete, a sütemény átsült.

Rapp Eszter
A forint erősödéssel üdvözölte Varga Mihályt

A forint erősödéssel üdvözölte Varga Mihályt

A román alkotmánybíróság elhalasztotta az elnökválasztás eredményének érvényesítését

A román alkotmánybíróság elhalasztotta az elnökválasztás eredményének érvényesítését

Csád felmondta a katonai együttműködését Franciaországgal

Csád felmondta a katonai együttműködését Franciaországgal

A kormánynak kiemelkedő szerepe van abban, hogy az egekbe szöktek a lakásárak – Simor András volt MNB-elnök írása

A kormánynak kiemelkedő szerepe van abban, hogy az egekbe szöktek a lakásárak – Simor András volt MNB-elnök írása