A legjobb gyümölcsös édességek – recept

Áfonyás palacsintaAz Amerikában oly népszerű palacsinta, amit leginkább reggelire fogyasztanak, jóval vastagabb...

  • life-style.hu life-style.hu
A legjobb gyümölcsös édességek – recept

Áfonyás palacsinta

Az Amerikában oly népszerű palacsinta, amit leginkább reggelire fogyasztanak, jóval vastagabb, levegősebb az itthoni változatnál. Cukor nem kerül a tésztába, így sósan és édesen egyaránt fogyasztható. Jamie Oliver pufi palacsinta receptje 2 perc alatt összedobható és kedvünk szerint bármit beledobálhatunk az alaptésztába, így ez valóban egy sokoldalú recept. Mi az áfonyás palacsintát ajánljuk, nagy adag mézzel leöntve.

Hozzávalók:
- 3 tojás
- 120 g finomliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1,5 dl tej
- csipet só
- egy nagy marék áfonya

Elkészítés:
- A tojásokat válasszuk szét. A lisztet keverjük el a sütőporral és a sóval. A sárgájához adjuk hozzá a tejet, majd apránként, folyamatosan kevergetve öntsük a liszthez, így a tészta nem lesz csomós.
- A fehérjéből verjünk kemény habot. Akkor jó, ha a tálat fejjel lefelé fordítva a hab a helyén marad.
- A fehérje kb. harmadát, habverővel keverjük a lisztes masszához. Ezzel fellazítjuk és lapos fakanálra váltva, a maradék habot már könnyen bele tudjuk forgatni a tésztába.
- Forró teflon palacsintasütőt nagyon kevés olajjal vagy vajjal kenjünk át és egy kisebb merőkanálnyi adagot öntsünk bele. Szórjuk meg a palacsintát pár szem megmosott, megszárított áfonyával és hagyjuk világos barnára pirulni. Fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is. Amennyiben nagyobb serpenyőt használunk, illetve kisebb korongokat sütünk, egyszerre 3 adagot is készíthetünk Tálaljuk mézzel vagy lekvárral.

Rapp Eszter

Bogyós muffin

Nagyon gyümölcsös, nagyon csokis. Bögrés süteményről lévén szó pillanatok alatt készen van, hiszen méregetni sem kell a hozzávalókat. Amennyiben nagyobb tepsiben, egészben sütjük ki a tésztát, érdemes a tepsi alját megszórni barnacukorral és a gyümölcsöket erre dobálni. Így amikor a kész süteményt kifordítjuk a formából a tetején egyenletes karamellizálódott gyümölcsréteg lesz.

Hozzávalók:
- 2 bögre gyümölcs (áfonya, szeder, ribizli, de szezonnak megfelelően bármilyen gyümölcsből elkészíthető)
- ½ bögre vaj
- ½ bögre cukor
- 2 evőkanál méz
- 2 tojás
- 3/4 bögre natúr joghurt
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ½  bögre liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 tábla étcsoki

Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A vajat keverjük krémesre a cukorral, adjuk hozzá a mézet, a tojást, a joghurtot, a vaníliát és a citromhéjat.
- Keverjük el a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a durván feldarabolt étcsokival, majd az egészet adjuk a vajas masszához.
- A száraktól megtisztított, megmosott, megszárított gyümölcsöt óvatosan forgassuk a tésztához.
- Kivajazott tepsibe, vagy papírkosárkákkal kirakott muffin sütőformába oszlassuk el a masszát és süssük a muffinokat 15-20, a nagyobb tepsit 30-40 perc alatt készre.

Rapp Eszter

Gyümölcsös pohárkrém

Tökéletes nyári desszert, édes habos, savanykás gyümölcsös. A különböző rétegek szépen mutatnak és az eltérő textúrák élvezetesebbé teszik a fogyasztást is.

Hozzávalók:
- 45 g vaj
- 125 g keksz
- 2 teáskanál fahéj
- 300 g gyümölcs (áfonya, szeder, ribizli, de szezonnak megfelelően bármilyen gyümölcsből elkészíthető)
- 2 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 200 g mascarpone
- 2 dl habtejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 rúd vanília kikapart magja

Elkészítés:
- A vajat olvasszuk meg .A kekszet daráljuk le és keverjük el alaposan az olvasztott vajjal és a fahéjjal. A legegyszerűbb, ha ehhez a feladathoz turmixgépet vagy darálógépet használunk, de ha nincs más kéznél, csomagoljuk a kekszet konyharuhába és csapkodjuk addig, amíg finom morzsásra nem törik.
- A cukrot serpenyőben olvasszuk fel és karamellizáljuk kissé. Dobjuk rá a száraktól megtisztított, megmosott gyümölcsöket és a reszelt citromhéjat, valamint öntsük rá a citrom kifacsart levét. A cukor a hidegebb gyümölcstől hirtelen összeugrik, de némi kevergetés után újra felolvad. Pár perc alatt a gyümölcs levet ereszt, megrottyan, ekkor le is vehetjük a tűzről.
- Készítsünk ki a tálaláshoz szükséges poharakat. Aljukra szórjunk nagyjából egy púpozott evőkanál kekszdarát, nyomogassuk le, majd öntsünk rá egy evőkanálnyi gyümölcsszószt is. Amíg a habot elkészítjük, tegyük a poharakat a hűtőbe. A rétegek vastagságát és sorrendjét kedvünk szerint variálhatjuk.
- A mascarponét keverjük krémesre a vaníliarúd kikapart belsejét, hogy könnyebb legyen elkeverni a tejszínhabbal. A habtejszínből és a porcukorból habverővel verjünk kemény habot, majd az egyharmadát keverjük a mascarponéhoz. Ettől fellazul a sajtkrém és a maradék tejszínhabot könnyedén bele tudjuk forgatni lapos fakanállal.
- A hűtőből kivett poharakba halmozzunk egy-két evőkanálnyi krémet szórjuk meg még egy réteg keksszel, amire jöhet egy újabb adag gyümölcs. Ezen a ponton érdemes kis időre újra hűtőbe tenni a poharakat, hogy a gyümölcs megdermedjen és az utolsó adag krém egyenletesen terüljön el rajta.

Rapp Eszter