szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?

Svédországban, főleg délen igen komoly almaültetvények vannak, rengetegféle almafajtával és persze az almás piték is...

Svédországban, főleg délen igen komoly almaültetvények vannak, rengetegféle almafajtával és persze az almás piték is komoly kultusznak örvendenek. Az All om Mat szeptemberi számában is középpontban áll az alma. Innét választottam a hétvégén egy fantasztikus receptet, egy mandulás-kardamomos almás pite lett belőle, igazán jó választás volt, főleg, hogy sikerült végre megcsinálnom az tökéletes vaníliaszószt hozzá.

lucillasut.blogspot.com

Alapanyagok:
A tésztához
3 dl liszt
100 g vaj
1 ek liszt

Almás töltelékhez
5 piros, savanykás alma
2 ek vaj
2 ek barnacukor
1 tk kardamom

A mandulakrémhez
150 g mandula
150 g vaj
150 g cukor
3 ek liszt
1,5 ek tejszín

A vaníliakrémhez
2 dl tej
2 dl tejszín
2 ek krumpliliszt (keményítő)
2 ek cukor
2 tojássárgája
vaníliaőrlemény

Elkészítés:
A pitetésztához 3 deci lisztet 100 gramm vajjal összedolgoztam, majd hozzáadtam 2 evőkanál hideg vizet és rugalmas tésztává gyúrtam mindezeket, majd fél órára hűtőbe raktam.

Közben elkészítettem az almás tölteléket. Ehhez 5 piros, savanykás almát meghámoztam és felkockáztam. (A recept amorosát írt, de az még nem érik, így discovery lett végül.) 2 evőkanál vajon megpároltam az almát, majd amikor félig megpuhult, hozzákevertem 2 evőkanál barna cukrot, egy teáskanál őrölt kardamomot és egy evőkanálnyi citrom levét, majd kihűtöttem.

És elkészítettem a mandulás krémet is. Felolvasztottam 150 gramm vajat, belekevertem 150 gramm cukrot, 3 evőkanál lisztet, majd 150 gramm pucolt, őrölt mandulát és másfél evőkanál tejszínt.

A tésztát egy 26 cm kerek tortaformába nyújtottam, ráhalmoztam az almás tölteléket, majd befedtem a mandulás tölteléket. A pitét 200 fokon sütöttem, nagyjából 20 percig.

A vaníliaszószhoz felforraltam 2 deci tejet egy jó csipet vaníliaőrleménnyel, majd hagytam 20 percig pihenni. Közben kikevertem 2 tojássárgáját 2 evőkanál krumpliliszttel (keményítővel) és 2 evőkanál cukorral, majd hozzáöntöttem a tejet és lassú tűzön besűrítettem. Kihűtöttem, közben sűrűn megkevertem. Amikor szobahőmérsékletű lett, beleforgattam két deci felvert tejszínt, majd jól behűtöttem.

Lucilla további receptjeit a ide kattintva érheti el, nézzen körül, érdemes!

Lázárék albérletként akarják felújíttatni a nagy pályaudvarokat

Lázárék albérletként akarják felújíttatni a nagy pályaudvarokat

Májkrémeket vizsgált a Nébih, 650 ezer forintnyi bírságot szabtak ki

Májkrémeket vizsgált a Nébih, 650 ezer forintnyi bírságot szabtak ki

Sokáig mérgezőnek hitték, most óriási küzdelmet vívnak az izlandiak, hogy megmentsék a pusztulástól a Kék Lagúnát

Sokáig mérgezőnek hitték, most óriási küzdelmet vívnak az izlandiak, hogy megmentsék a pusztulástól a Kék Lagúnát

A kormány felmenti magát a távlati tervezés alól

A kormány felmenti magát a távlati tervezés alól