Svédországban, főleg délen igen komoly almaültetvények vannak, rengetegféle almafajtával és persze az almás piték is komoly kultusznak örvendenek. Az All om Mat szeptemberi számában is középpontban áll az alma. Innét választottam a hétvégén egy fantasztikus receptet, egy mandulás-kardamomos almás pite lett belőle, igazán jó választás volt, főleg, hogy sikerült végre megcsinálnom az tökéletes vaníliaszószt hozzá.

Alapanyagok:
A tésztához
3 dl liszt
100 g vaj
1 ek liszt
Almás töltelékhez
5 piros, savanykás alma
2 ek vaj
2 ek barnacukor
1 tk kardamom
A mandulakrémhez
150 g mandula
150 g vaj
150 g cukor
3 ek liszt
1,5 ek tejszín
A vaníliakrémhez
2 dl tej
2 dl tejszín
2 ek krumpliliszt (keményítő)
2 ek cukor
2 tojássárgája
vaníliaőrlemény
Elkészítés:
A pitetésztához 3 deci lisztet 100 gramm vajjal összedolgoztam, majd hozzáadtam 2 evőkanál hideg vizet és rugalmas tésztává gyúrtam mindezeket, majd fél órára hűtőbe raktam.
Közben elkészítettem az almás tölteléket. Ehhez 5 piros, savanykás almát meghámoztam és felkockáztam. (A recept amorosát írt, de az még nem érik, így discovery lett végül.) 2 evőkanál vajon megpároltam az almát, majd amikor félig megpuhult, hozzákevertem 2 evőkanál barna cukrot, egy teáskanál őrölt kardamomot és egy evőkanálnyi citrom levét, majd kihűtöttem.
És elkészítettem a mandulás krémet is. Felolvasztottam 150 gramm vajat, belekevertem 150 gramm cukrot, 3 evőkanál lisztet, majd 150 gramm pucolt, őrölt mandulát és másfél evőkanál tejszínt.
A tésztát egy 26 cm kerek tortaformába nyújtottam, ráhalmoztam az almás tölteléket, majd befedtem a mandulás tölteléket. A pitét 200 fokon sütöttem, nagyjából 20 percig.
A vaníliaszószhoz felforraltam 2 deci tejet egy jó csipet vaníliaőrleménnyel, majd hagytam 20 percig pihenni. Közben kikevertem 2 tojássárgáját 2 evőkanál krumpliliszttel (keményítővel) és 2 evőkanál cukorral, majd hozzáöntöttem a tejet és lassú tűzön besűrítettem. Kihűtöttem, közben sűrűn megkevertem. Amikor szobahőmérsékletű lett, beleforgattam két deci felvert tejszínt, majd jól behűtöttem.
Lucilla további receptjeit a ide kattintva érheti el, nézzen körül, érdemes!