A legjobb karácsonyi sütemények (recept)
Mindegy, hogy angyal, a Jézuska vagy télapó hozza az ajándékokat, éjszaka, vagy reggel, kis, vagy nagy családi körben...
Mindegy, hogy angyal, a Jézuska vagy télapó hozza az ajándékokat, éjszaka, vagy reggel, kis, vagy nagy családi körben, egy dolog azonos, a karácsonyi édesség túladagolásra minden nemzet talált megoldást.
A franciák csak úgy franciásan egy könnyed állagú, ám nagyon dekoratív süteménnyel fejezik be az ünnepi menüsort. A Bûche de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs egy tűzre dobható fatönköt ábrázol. Egyszerű világos piskótatekercsről van szó, kívül és belül csokoládés vajkrémmel megtöltve. Díszítését a franciák már-már tökélyre fejlesztették. Felszeletelve a csavart piskóta megfelel az évgyűrűknek, a külső krémet villával kéregszerűvé faragják, néhol a porcukor a havat jelképezi. Elkészítése nem bonyolult és kedvünk szerint ízesíthetjük naranccsal, fahéjjal vagy akár kávéval is.
Már megszokhattuk, hogy az olaszoknál minden régióban külön megfelelője létezik egy ételnek. Így van ez az ünnepi desszertjükkel is. A formában és ízesítésben is eltérő karácsonyi sütemény közül talán a Milánó környékéről származó Panettone a legismertebb. A legenda szerint Toni, a pékmester, karácsony idején kenyértésztát dagasztott, amihez vajat, mazsolát és mézet adott, így született ez a szokatlanul magas sütemény. A kupola alakon kívül jellemzője a laza tészta, amit ma már kandírozott citrom és narancshéjjal vagy csoki darabokkal ízesítenek. A hagyományos Panettone sütése otthon némi gyakorlatot igényel, hiszen eredetileg kovásszal készítik, amit helyettesíthetünk élesztővel, de a kelesztés, a több részletben való sütés és a köztes pihentetések nem könnyítik meg a dolgunkat.
Nagy-Britannia: Karácsonyi puding
Szegény britek nem a konyhájukról híresek, pedig igenis vannak finom ételeik és ünnepelni is nagyon tudnak. Ünnepi desszertjük a karácsonyi puding (Christmas pudding). melyet csonthéjasokból, szárított gyümölcsökből, fűszerekből, gyümölcsléből vagy alkoholból és faggyúból készítenek gőzöléssel. Az imént felsorolt hozzávalókat az angolok egyszerűen csak "mincemeat"-nek azaz darált húsnak nevezik, aminek oka, hogy régen az ősszel levágott állatok húsát szárított gyümölcsökkel együtt tartósították, és ezt a keveréket használták sütésre tél idején. Szerencsére a hús időközben kikopott a desszert hozzávalói közül.
A németek karácsonyi kalácsa a tömör Stollen, melynek alapja élesztős tészta, amelyet csonthéjasokkal és szárított gyümölcsökkel, túróval, marcipánnal ízesítenek. Cipó formája és a porcukor bevonat az újszülött Kisjézust jelképezi. A történet szerint eredetileg olajjal készült, hiszen az adventi böjt idején vajtilalom volt érvényben, de a fejedelmek kérésére maga a pápa engedélyezte nekik a vaj használatát, ami sokat javított a sütemény ízén. A Stollent jó előre megsütik és alaposan becsomagolva elrakják, hogy tökéletesen összeérjenek az ízek, és a kalács megpuhuljon az ünnepre. Igen praktikus sütemény, hiszen még a nagy ünnepi rohanás előtt megsüthetjük, így az édességgel már nem kell bajlódnunk.
USA: Pite
Amerikában a hálaadás és a karácsonyi időszak szinte összefolyik, ez idő alatt szívesen sütnek pitét ünnepi fogásként. A hagyományos amerikai pite kerek formában készül, alapja omlóstészta, amit vastagon megraknak töltelékkel, esetenként kerülhet rá még egy réteg tészta befejezésként. Karácsony idején a nálunk ismert almatölteléket érdekesebb, magyar ízlés számára meglepő töltelékek váltják fel, mint a pekándió, az édesburgonya vagy a sütőtök.
Elsőre furcsának tűnhet a sütőtököt édességként elképzelni, de érdemes kipróbálni, hiszen remekül illik az olyan karácsonyi fűszerekhez, mint a gyömbér, a fahéj vagy a szegfűszeg, mégis egy ilyen süteménnyel érdekes színt vihetünk a karácsonyi menübe. Mi is egy piterecepttel szeretnénk hozzájárulni az ünnepi készülődéshez. Ez a sütemény ellenállhatatlan illatával garantáltan karácsonyi hangulatot varázsol.
Karácsonyi sütőtök pite
Hozzávalók a tésztához:
100 g vaj
75 g cukor
1 tojássárgája
170 g liszt
egy nagy csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
300 g sütőtökpüré (A feldarabolt sütőtököt 200 fokos sütőben süssük puhára nagyjából 35-40 perc alatt, majd turmixoljuk le a belsejét.)
1,5 dl tejszín
80 g cukor
2 tojás
1 narancs lereszelt héja
½ rúd vanília kikapart belseje
½ teáskanál fahéj
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál őrölt gyömbér
egy csipet só
Elkészítés:
A tésztához a vajat keverjük krémesre a cukorral és a tojássárgájával. Adjuk hozzá a lisztet és a sót és dolgozzuk az egészet jól össze. (Ha tehetjük, minden hozzávalót sorban dobáljunk a gépbe, hogy az elvégezze a piszkos munkát.)
Az összeállt tésztát nyomkodjuk kivajazott, kilisztezett formába és tegyük 15-20 percre a mélyhűtőbe. Ez idő alatt összeállíthatjuk a tölteléket.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A töltelékhez az összes hozzávalót keverjük el. Ízlés szerint fűszerezzük a krémet. Egyszerű megoldásként használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is.
A tésztát vegyük elő a mélyhűtőből és 15 perc alatt (illetve amíg a széle kicsit meg nem pirul) süssük elő üresen. Érdemes az elősütési idő felére, a tésztára egy sütőpapírt borítani és nehezékként szárazbabot vagy lencsét szórni bele, így biztos nem deformálódik.
Töltsük meg a keverékkel a tésztát, majd tegyük az egészet vissza a sütőbe kb. 1 órára.
Akkor van kész a sütemény, ha a töltelék láthatóan összeáll, de a közepe még kicsit rezeg.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük pár órára a hűtőbe.