szerző:
hvg.hu

A 83. Oscar-díj gálája magyar idő szerint február 28-án hajnali fél háromkor kezdődik. Kedvcsinálóként megkerestük az elmúlt évek és évtizedek könnyfakasztó és meghökkentő Oscar-pillanatait.

Az Oscar-díj átadója nem csupán azért érdekes, hogy megtudjuk, kik az év legjobbjai Hollywoodban. A közönség tűkön ülve várja, hogy a világsztárok valami emlékezetes pillanattal tüntessék ki az estét. A nyertesek könnyekben törnek ki, megríkatják és megnevettetik a közönséget, és a beszédük közben újra tanúbizonyságot tesznek arról, hogy ők a legjobbak. Összegyűjtöttük a legemlékezetesebb pillanatokat.

A szipogók

Halle Berry volt az első afroamerikai nő, aki főszerepért Oscar-díjat kapott 2002-ben a Szörnyek keringője című filmben nyújtott alakításáért. Az aranyszobrocskát zokogva vette át, a beszédében pedig mindenkiről megemlékezett, még Spike Lee-ről is, aki 1991-ben az első komolyabb filmszerepet adta az ex-szépségkirálynőnek a Jungle Fever című, drogosokról szóló moziban, Oprah Winfrey-nek pedig azt köszönte meg, hogy példát mutat a feketebőrű nőknek.

Adrien Brody a 2002-es A zongorista című Roman Polanski film főszerepéért kapta meg az Akadémia elismerését egy évvel később, 29 évesen. Ezzel ő a legfiatalabb, aki főszerepért Oscar-díjat kapott. Örömében hosszú, szenvedélyes csókkal illette Halle Berry-t, ami azért volt különleges, mert a színésznő nem a partnere, csupán ő adta át neki a díjat. Brody is könnyekkel küszködve mondta el beszédét, melyet humorral és politikai üzenetekkel is fűszerezett. Az iraki háború embertelenségére hívta fel a figyelmet, mire a közönség állva tapsolta meg a színészt.

Sally Fieldet manapság főleg sorozatokban látjuk, a nyolcvanas években azonban igazi hollywoodi csillag volt. 1979-ben kapta az első Oscar-díját a Norma Rae-ért, 1984-ben pedig a Hely a szívemben című film főszerepéért tüntették ki. A beszédét azóta is citálják: „Az első alkalommal nem éreztem, de most érzem, és kétségtelen, tényleg szerettek engem, ebben a pillanatban szerettek engem!”

A hahotázók

Roberto Begnini Sophia Loren nyomdokaiba lépett, amikor 1998-ban átvette az Oscar-díjat Az élet szép című holokausztfilmben nyújtott alakításáért. 1962-ben Loren volt az első, aki nem angol nyelvű moziért kapott elismerést, Begnini majdnem négy évtizeddel később újrázott az olaszoknak. Kitörő lelkesedéssel fogadta az arany szobrot, bocsánatot kért gyér angol tudásáért, majd a testében uralkodó tumultusról beszélt, és arról, hogy örömében leszívesebben mindenkivel egyszerre szeretkezne.

Julia Roberts élete első Oscar-díját 2000-ben vette át az Erin Brokovich című, igaz történetet feldolgozó film főszerepéért. Roberts zihálva vette át a szobrot, majd élvezettel ünnepeltette magát a színpadon, és a beszéde elején felszólította a karmestert, hogy nehogy félbe merje szakítani a mondókáját. Így több percen keresztül hálálkodhatott a színésznő.

A mutatványosok

Cuba Gooding Jr.-nak 1996-ban nem volt ilyen szerencséje. A Jerry Maguire-ben megformált másodligás focista szerepéért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart vehette át. A gálán azonban azidőtájt szigorú időkeretekhez kötötték a díjazottak beszédét. Gooding mégsem zavartatta magát, és túlkiabálta a felcsendülő zenét, melynek az volt a funkciója, hogy elhallgattassa a hálálkodó nyerteseket. Goodingnak végül egy szaltóra is futotta a színpadon.

Jack Palance 1992-ben szolgált egy kis magánszámmal, amikor 72 évesen átvette első Oscar-díját az Irány Colorado! című film mellékszerepéért. Palance a beszédét félbeszakítva négykézláb ereszkedett, majd lenyomott néhány fekvőtámaszt, méghozzá egy kézzel. Billy Cristal, a show konferansziéja a gála további részében egy poént sem hagyott ki az idős színész akciójától inspirálva. „Jack Palance épp most bungee jumping-ol a Hollywood feliratról.”

Voltak azonban meghökkentő pillanatok is az Oscar-gála történetében. 1974-ben például egy meztelen férfi futott át a színpadon, amivel David Niven brit színész mondókáját zavarta meg a békejelet felmutató aktivista. Nivennek a szeme sem rebben: „Nem elképesztő, hogy egy férfi talán az egyetlen vidám pillanatot életében azzal tudja kiérdemelni, hogy levetkőzik és megmutatja hiányosságait?”

A lázadók

1973-ban Marlon Brando a Keresztapáért járó díj átvételét megtagadta, és Sacheen Littlefeathert küldte az Akadémia gálájára. A lány azt mondta, hogy apacs indián, de ő is elutasította az arany szobrot. Arra hivatkozott, hogy a filmipar kihasználja és rossz színben tünteti fel az indiánokat. Később kiderült, hogy a nő B-kategóriás mexikói színésznő, igazi neve Maria Cruz. A karrierjének jót tett a fellépés, pár hónappal később már a Playboyban pózolhatott meztelenül.

Akadt más díjazott is, aki viccet csinált az Oscar-díjból. Jack Nicholson például a Száll a kakukk fészkére című film főszerepéért kapta meg a díjat 1975-ben. Beszédében egyenesen idiótának titulálta az Akadémia zsűrijét.

hvg.hu Shake

Bandzsa Heidi elárulta, ki nyeri az Oscart

Paul a polip után most Heidit az oposszumot faggatták. Az ABC csütörtöki talkshow-jában az Oscar jelöltek közül kellett választania a népszerű állatkának. És, hogy kik a favoritjai a szemtengely-ferdüléstől bebandzsult jószágnak?

I. N. Gasztro

Mit igyunk az Oscar-díjhoz?

A hétvégén adják át a világ legismertebb filmes díjait, az Oscar-szobrocskákat. Amennyiben mozis elfogultságaink fényében szeretnénk stílusosan élvezni a díjátadó gálát, legalábbis a képernyő előtt, kortyolhatnánk a filmekhez illő borokat.

hvg.hu Kult

Titkok az Oscarról: vannak-e biztos befutók és ki izzadhat?

Hétfő hajnalban kiderül, kik vihetik haza a filmszakma egyik legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat. Valóban bejön a papírforma és a Golden Globe-nyertesek, többek között Natalie Portman, Colin Firth, A Király beszéde és A közösségi háló aratja majd le a babérokat? Megnéztük az elmúlt évek statisztikáját, hogy kiderüljön, a siker záloga valóban az Arany Glóbusz-e.

Lukács Andrea Kult

Itthon egy év börtön, külföldön Oscar-díj járhat érte

A street-art külföldön mára a kultúra részévé vált, itthon azért még messze van ettől. Január óta pedig egy évre is bezárhatják azt, aki külterületre alkot engedély nélkül. Az utcaművészet egy hazai szakértőjét, Petykát és egy ex-graffiti művészt, Rupertet kérdeztük.