szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Moszkva maga mögé utasította New York-ot is a városban élő dollármilliárdosok számát tekintve. Egy orosz parlamenti képviselő javaslata szerint ha a milliárdosok mintegy 600 milliárd rubelnyi jövedelemadót fizetnének, az több lenne, mint amennyit az ország jelenleg az oktatásra költ.

Az orosz fővárosban 78, New York-ban 58 gazdag él, s a moszkvai milliárdosok összes vagyona együttesen 375 milliárd dollár, ami az összes orosz milliárdos vagyonának 87, és az európai gazdagokénak 29 százalékát teszi ki a Forbes Magazin csütörtökön közzétett idei listája szerint, amelynek orosz vonatkozásait pénteken ismertették az orosz lapok.

A világon összesen 1209 ember rendelkezik egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal, közülük 101 orosz útlevéllel rendelkezik, s a Forbes friss listáján a tavalyihoz képest 39 orosz milliárdossal több szerepel.

Az Interfax hírügynökség a Forbes megállapításait idézve azt írta, ez első sorban a nyersanyagárak emelkedésének köszönhető. Ugyancsak a Forbes szerint a BRIC-államok - Brazília, Oroszország, India és Kína - adták a világnak a 214 új idei milliárdos felét, s ez Brazíliában a nemzeti valuta megerősödésével, Indiában és Kínában a gazdaság általános növekedésével magyarázható.

Oroszországban második éve Vlagyimir Liszin, a Novolipecki Fémipari Kombinát 54 éves tulajdonosa vezeti  a listát, akinek vagyonát a Forbes 24 milliárd dollárra becsülte a tavalyi 15,8 milliárd után, s ezzel a világ gazdagjainak Forbes-listáján a 14. helyen áll. A második Alekszej Mordasov, a Severstal 45 éves főrészvényese, akinek vagyona a Forbes becslése szerint a tavalyi 9,9 milliárdról közel megduplázódott 18,5 milliárdra: a listán a 29. helyen áll. 

A harmadik helyen Mihail Prohorov, az Onexim csoport 45 éves főrészvényese áll: neki tavaly 13,4 milliárdja volt, idén 18 milliárdra becsülik a vagyonát, a Forbes gazdagjai között a 32. A negyedik helyet Vlagyimir Potanyin, az Interros konszern 50 éves tuladjonosa foglalja el: tavaly 10,3 milliárd dollárral rendelkezett, idén már 17,8 milliárdja van, s a Forbes-listán a 34. helyen áll.

Az ötödik Aliser Uszmanov, a Metalloinvest 57 éves tulajdonosa, aki tavaly óta 7,2 milliárdról 17,7 milliárdra növelte vagyonát, s a magazon listáján a 35. helyre került. A hatodik helyre csúszott le Oroszország sokáig leggazdagabb embere, Oleg Gyeripaszka, a Basic Element holding főrészvényese, aki 43 éves korára a tavalyi 10,7 milliárd után idén 16,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, s a Forbes listáján a 36. helyen áll.

Utánuk sorrendben következik Mihail Fridman (Alfa Group, a Forbes-listán a 43., Vagit Alekperov (Lukoil, 50.), Roman Abramovics, a londoni Chelsea labdarúgó klub jachtok iránti szenvedélyéről is híres, Londonban élő tulajdonosa (Millhouse, 53.), s a tízedik Viktor Vekszelberg, aki a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség épületének eladásában szerepelt (Renova, 57.).

A Komszomolszkaja Pravda számos ismert és kevésbé neves embert megkérdezett, büszkék-e gazdag honfitársaikra, de a legtöbben azt válaszolták, hogy nem büszkék. Sőt: sajnálatos, hogy ennyire igazságtalan a jövedelmek megoszlása Oroszországban, amint az is, hogy a leggazdagabbak vagyona, akárcsak az orosz gazdaság egésze a nyersanyag-kitermelésből táplálkozik, egy sincs köztük, aki valamely szellemi termékkel gazdagodott volna meg, mint Bill Gates, a Microsoft vezére, aki idén a világ második leggazdagabb embere.

Olga Dmirtijeva parlamenti képviselő a progresszív adózás bevezetését javasolta azzal, hogy csak a milliárdosok mintegy 600 milliárd rubelnyi jövedelemadót fizetnének, ami több, mint amennyit az ország jelenleg az oktatásra költ.

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

Az Exxon is leépít a BP és a Shell után, 14 ezer embert küldenek el

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket