szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aki valamennyire érdeklődik a nagy világkonyha iránt, annak nem újdonság, hogy a The World’s 50 Best Restaurants – a...

Aki valamennyire érdeklődik a nagy világkonyha iránt, annak nem újdonság, hogy a The World’s 50 Best Restaurants – a világ legjobb 50 étterme – idei rangsorolásában az első három közül kettő spanyol, s még további három szerepel a legjobb ötvenben. Ha bővítjük a kört, és a 100-as toplistát is végigböngésszük, akkor ebben még három újabbat találunk, így összesen nyolc éttermet mondhatnak magukénak a spanyolok a világ 100 legjobbjából.

madrid.restaurantes.com

Az sem véletlen, hogy 2002 óta (azóta készítik el évente a listát – a szerk.) a spanyol-katalán sztárszakács, Ferran Adriá El Bulli nevű éttermét ötször minősítették a világ legjobbjának. Ezek után talán felesleges is fellapozni a sok tekintetben mértékadó Michelin-étteremkalauzt, hiszen abban több tucat három-, kettő- és egycsillagos vendéglátóhely található Hispániában. Díjazásban pedig elég a legutóbbi példát említeni, José Andrés spanyol mesterséfet és több washingtoni étterem tulajdonosát május 9-én a legtekintélyesebb szakmai kitüntetéssel, a James Beard-díjjal ismerték el az USA-ban.

Martín Berasategui, baszk szakács

Ezek az eredmények magukért beszélnek – igaz, főként magas szakmai minősítést jelentenek. A spanyol séfek tudományának, az andalúz, katalán, baszk, galíciai, valenciai, Kanári- és Baleár-szigeteki, s a többi helyi konyháknak más fokmérője is van, a gasztro- és enoturisztikai érdeklődés. A regisztrált számadatok szerint tavaly 6 millió gasztroturista érkezett Spanyolországba és 1,4 millió borturista. Ez így együtt nagyon szép szám. A hivatalos turisztikai stratégia, s erről szól minden megnyilatkozás ma, a gasztronómiára helyezi a fő hangsúlyt, ezt tekinti az egyik legfőbb vonzerőnek. 

Miért lett a turizmuson belül húzó ágazat a gasztronómia? A választ, akár a fazék mélyén a konyhában, és a spanyol séfek mesterségbeli tudásában is meglelhetjük. Közrejátszanak ebben a természetes ízek, a tiszta alapanyagok: az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger vizeinek gazdag asztali hozadéka, a belső területek legeltető állattenyésztése, a mediterrán térség gyümölcsbősége, a régi fűszerhagyományok. A mediterrán konyha vagy diéta, kedvező élettani-egészségügyi hatásai miatt nemrég a szellemi, kulturális világörökség része lett. A nemcsak vitaminbombát jelentő tradicionális ételek, s ezek elkészítésének eljárásai, fogyasztásuk iránt is nagy az érdeklődés. Ilyen a világhírű sonkák, a jamón serrano és ibérico tengeri levegőn való érlelése, mely bizonyítottan felülmúlja a füstölést.

Hagyományos és modern konyha

Van még néhány válasz arra, mitől lettek jobbak és miben különböznek a spanyol séfek a többiektől. Az egyik legfontosabb, hogy sikeresen ötvözték a hagyományos és modern konyhát. A külföldi kulináriát befogadók és hasznosítók maradtak, akárcsak elődeik, akik Latin-Amerikából nemcsak a gyarmatbirodalom aranyát vitték haza, hanem konyhai alapanyagait és ismereteit; míg az Ibériai-félsziget korábbi megszállóitól az arab-mór fűszerkülönlegességekkel, édességekkel gazdagodtak.

A siker kulcsa lehet a területi, gasztronómiai változatosság, az autonóm területek ételkülönlegességei, specialitásai, s nem utolsó sorban séfjeik szaktudása. A spanyolok szerint – s ez valójában is így van – a baszk szakácsok a legjobbak az országban, elég név szerint megemlíteni Juan Mari Arzakot, Martín Berasateguit és a náluk jóval fiatalabb Adoni Luis Adurizt, övé a világ harmadik legjobb étterme, a Mugaritz. Az utóbbi évtizedben mégis a katalán Ferran Adriá számított a világ első számú séfjének, figyelemfelkeltő újdonságaival, a molekuláris konyhával és a dekonstrukciós eljárással „forradalmasította” a gasztronómiát, nem véletlenül emlegetik a „konyha Salvador Dalijaként”. Persze a szintén katalán Joan Rocáról és fivéreiről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen ők jegyzik most a világ második legjobb éttermét, az El Celler de Can Rocát.

A magas szintű étel- és italkultúrához elengedhetetlen a jó marketing, s ennek is egy kis szelete, a spanyol konyha megismertetése a külföldiekkel. Ehhez pedig nem kell jobb „előretolt” reklám, mint a világszerte megnyílt spanyol éttermek vagy pedig a spanyol konyha legújabb exportjának, az autentikus tapas bárok külföldi megnyitásának „nemzeti gasztrostratégiája”. Mindez Spanyolországban és azon kívül sikeresen működik, s hozzájárul ahhoz, hogy a spanyol séfek menők lettek világszerte. 

Megműtötték a rákbetegséggel küzdő Polgár Zsuzsa sakknagymestert

Megműtötték a rákbetegséggel küzdő Polgár Zsuzsa sakknagymestert

Gyurcsány Ferenc egy lakókocsival járja körbe az országot

Gyurcsány Ferenc egy lakókocsival járja körbe az országot

A mianmari junta vezetője királynak nevezte Putyint, amiért hat elefántért hat vadászgépet adott cserébe

A mianmari junta vezetője királynak nevezte Putyint, amiért hat elefántért hat vadászgépet adott cserébe

Tüntetés lesz Pozsonyban, miután megkéseltek egy magyarul beszélő fiatalt

Tüntetés lesz Pozsonyban, miután megkéseltek egy magyarul beszélő fiatalt