szerző:
life-style.hu

A gyerekkel pihenni induló szülők nagyon jól tudják, hogy egy hosszabb utazás alatt igazi kihívás mindannyiuk örömének...

A gyerekkel pihenni induló szülők nagyon jól tudják, hogy egy hosszabb utazás alatt igazi kihívás mindannyiuk örömének és lelkesedésének megőrzése - főleg kiskorúakkal, akiknek lekötni figyelmét, garantálni nyugalmát a legnehezebb feladat. Ha még nem utaztunk messzire, akkor készüljünk fel arra, hogy gyermekünk esetleg nem bírja, ez pedig autóban vagy repülőn is nagy kihívás lehet, ezért fontos felkészülni a lehetőségekre.

Akármilyen útra indulunk, vonjuk be gyermekünket is a csomagolásba. Legyen egy kis hátizsák, vagy dobozka, amibe ő teszi be saját maga számára a fontosnak tűnő dolgait - persze repülőút előtt figyeljünk oda, hogy mi kerül ebbe, ne a reptéren kerüljünk kínos helyzetbe fegyvernek látszó tárgy miatt. Emellett csomagoljunk mi is körültekintően, igyekezzünk minden eshetőségre felkészülni.

©

Tippek az autóút előtt

 • Csomagolásnál ügyeljünk arra, hogy a legfontosabb játékok elérhető helyen legyenek. Akár vehetünk egy-két újdonságot is, azzal könnyebb lekötni a gyerek figyelmét.
 • Ne felejtsük otthon a gyerek alvótársát sem (kispárna, plüss állat, textilpelenka, cumi), ez életmentő lehet.
 • Gondoljunk a pihenés biztonságára is, jó ha nálunk van a gyerekorvos telefonszáma, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító, ajtótámasz (a szállodai szoba ajtajának megóvása érdekében), éjszakai fény.
 • Készüljünk az időjárás változásra is, ezért legyen nálunk napszemüveg, kalap, napellenző, napfényvédő, széldzseki, esernyő, takaró.
 • Utazás közben is kell játék, nagy hasznát vehetjük a hordozható (handheld) videojátékoknak, főleg, ha a hangját le lehet venni. A kisebbeknek egy képeskönyv lehet jó. Rengeteg fajta útijátékot kínálnak a játékboltok, minden korosztály számára, ezeknek is jó hasznát vehetjük.
 • Legyen nálunk ital (nem szénsavas vagy cukros - a legjobb a víz, vagy természetes gyümölcslé), gyümölcs, szendvics vagy rágcsálnivaló, minél kevesebb cukros édesség, mert semmi szükség az extra energiára útközben. Minél többet alszik a gyerek, annál jobb nekünk is.
 • Egy hosszabb külföldi út esetében érdemes este elindulni, a magyar utakon valamivel otthonosabban mozgunk még az éj sötétje alatt is, emellett van legalább néhány óránk, amíg a gyerekek alszanak - ez jól jöhet majd a későbbiek során.
 • A hosszabb út során fontos, hogy többször is álljunk meg. Legalább 3-4 óránként, lehetőleg olyan helyen, ahol lehet szaladgálni, esetleg egy kis játszótér is van, hogy lehessen mozogni.

  ©

Tippek repülés előtt

 • Ha szeretnénk magunkkal vinni a saját autóba való gyerekülést, egyeztessünk az adott légitársasággal utazás előtt, hogy biztos megfeleljünk a kritériumaiknak, mert különböző társaságoknál különböző szabályok vannak érvényben.
 • Az első repülős élmény előtt ültessük le otthon a kanapéra a gyereket, tegyünk egy párnát kettőnk közé, mint ahogy a repülőn a könyöklő helyezkedik el, hogy kipróbáljuk, hogyan fog történni az utazás.
 • Könnyen összecsukható, kisméretű babakocsit vigyünk, mert a hagyományos nagyméretű babakocsikat csak a csomagtérben van mód szállítani.
 • A játékokra és az alváshoz szükséges kiegészítőkre itt is nagy szükség van, ne felejtsük el a kézi poggyászba tenni ezeket.
 • Várakozás a felszállásra vagy a gép elhagyására néha unalmas lehet a gyermekek számára, ilyen esetekben egy csomag édesség vagy rágcsálnivaló jól bevált trükk szokott lenni figyelmük elterelésére (repülés előtt sok cukrot ne, nem kell a túlpörgős gyerek a fedélzetre).
 • Ugyan repülés közben már nincs rá lehetőség, kérésre azonban a légiutas-kísérők örömmel állnak rendelkezésre (például a British Airways fedélzetén), hogy leszállás után a gyerekek megtekinthessék a pilótafülkét. 
 • Ha olyan helyre utazunk, ahol nagy az időeltolódás, próbáljunk meg legalább két napot hagyni a gyerekek számára visszaérkezés után, hogy visszaszokjanak az otthoni időzónához, mielőtt újra óvodába vagy iskolába mennének.
Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot

Nem talál egy fájlt a windowsos gépén? Akkor próbálja ki ezt a programot

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

A férgeket vizsgálva jöttek rá a kutatók, mivel mérsékelhető a szívinfaktus által okozott károsodás

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Verseny nélkül tarolhatnak Mészáros Lőrinc cégei a paksi közbeszerzéseken

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában