szerző:
hvg.hu

Július 23-án holtan találták Amy Winehouse-t észak-londoni otthonában. A tehetséges énekesnő halála nem volt váratlan, dalait önromboló élete inspirálta.

„Tíz év múlva nem ezt fogom csinálni, hanem a férjemről és hét gyerekünkről fogok gondoskodni” - mondta a július 23-án holtan talált Amy Winehouse még egy 2004-ben készült interjúban, mely nem sokkal l az első albuma megjelenése után készült. Húsz éves volt ekkor. A Frank című lemezen még tizenévesen kezdett el dolgozni, miután tizenhat évesen felfigyeltek a kivételes hangú és tehetségű britre. Akkori barátja, az énekes Tyla James küldte el kazettáját az A&R kiadónak, ahol épp jazzes hangzást kerestek, és "lepadlóztak" Winehouse hangjának hallatán. Később a Universal és Simon Fuller, a Pop Idol producere is kiszemelte magának, és bár sokáig titokban tartották, valóban Fuller keze is benne volt Winehouse elindításában a pályán. A jazz, R'n'B és soul műfajaiban otthonosan mozgó fiatal lány azonban nem hagyta, hogy Spice Girls-jellegű pop produktumot csináljanak belőle, nem volt hajlandó megfelelni a zeneipar elvárásainak. A hét évvel ezelőtti interjú írója ezért kétkedett abban, hogy Winehouse valós sikereket érhet-e el valaha, hiába volt istenadta tehetsége.

Nagyítás-fotógalériánk Amy karrierjéről. - Kattintson a képre!
©
Fehér nő fekete hanggal - mondták róla. Ehhez társult szókimondó, fanyar, könyörtelen stílusa és szerelmi életéről szóló, őszinte, explicit szövegei. Mégsem első albuma hozta meg az igazi sikert, hanem a második – és utolsó, mely 2006-ban Back to Black címmel jelent meg: 11 számban dolgozta fel Blake Fielder-Civillel való viharos kapcsolatát. Winehouse így nyilatkozott akkoriban a szakításról: "Még soha nem éreztem senki iránt úgy, mint iránta. Azt hittem, soha nem látom viszont. Meg akartam halni."

A több mint 10 millió példányban eladott lemez Rehab című számával és klipjével robbant be a köztudatba, a dal Nagy-Britanniában 57 hétig vezette a slágerlistát. Ettől kezdve Winehouse számos díjat söpört be, imázsához hozzátartozott törékeny alkata, hatalmas, feltornyozott frizurája, vastagon, tussal kihúzott fekete szeme. A Valerie-hez forgatott egyik videóban a díva alteregói adják elő a dalt.

Winehouse élete szerelmével: Blake Fielder-Civillel - további fotókért kattintson a képre!
©

2007-ben újra találkozott a Back to Black "múzsájával", Blake-Civillel, Miamiban kötött házasságuk után azonban egyre mélyebbre süllyedt az énekesnő, a heroin rabja lett és több fotó is tanúskodott önromboló magatartásáról. Botrányba fulladtak fellépései, összetűzésbe került a sajtóval, aminek kapóra jöttek kicsapongásai: lépten-nyomon követték Winehouse-t. Észak-londoni otthona környéke és kedvenc szórakozóhelyei - köztük a híressé vált Hawley Arms pub - a paparazzók legkedveltebb célpontjává vált, Winehouse pedig mindig ki is elégítette a pletykákra éhes szerkesztőségeket, melyek leginkább fogyatkozó súlyával, gyarapodó tetoválásaival, és a karján díszelgő vágásokkal foglalkoztak, melyek arra utaltak, hogy a labilis művész minden módon próbál kárt tenni magában.

2008-ban a zenei pályája csúcsára ért, ekkor hat Grammy-díj jelöléséből ötöt ítéltek neki, ám személyesen nem vehette át az elismeréseket, mert nem kapta meg a vízumot az Egyesült Államokba drogproblémái miatt. Leginkább magánéleti gondjai, alkoholba fojtott bánata inspirálta zenéjét, ám ezek is vezettek – ahogy apja, Mitch Winehouse fogalmazott lányának halála napján – „lassú és fájdalmas halálához”.

2008-tól folyamatosan elvonókúrákra járt. Ebben az évben derült ki, hogy tüdőproblémái vannak, az orvosok figyelmeztették, hogyha nem hagy fel a drogokkal, meg is halhat. Férjét bebörtönözték, miután megtámadott egy bártulajdonost, majd 200 ezer fontot kínált neki a hallgatásért. 2009-ben Winehouse elvált, de életét nem tudta egyenesbe hozni.

Bár elkezdődtek harmadik lemezének felvételei, nem tudta kordában tartani magát koncertjein sem, szinte már a produkció részeként könyvelték el, hogy Winehouse részegen, drogok hatása alatt lép színpadra, elfelejti a szöveget és nem tud magáról. Júniusban beszámoltunk kudarcba fulladt belgrádi fellépéséről, mely után kérdésessé vált koncertturnéja, és annak részeként budapesti fellépése is. A Sziget Fesztivál szervezői június végén jelentették be, hogy mégsem érkezik a Sziget Fesztiválra, a menedzsmentje ugyanis a szerbiai malőr után minden fellépését lemondta.

Utoljára július 20-án lépett színpadra a Camden's Roundhouse-ben, akkor keresztlányát, a 13 éves Dionne Bromfieldet népszerűsítette, akinek dalait a Winehouse általa alapított Lioness lemezcég tervezi kiadni.

A világhírnév előtt álló Amy Winehouse húszévesen azt nyilatkozta: "Minden a zenéről szól. Ez az egyetlen dolog az életemben, ami érdekel. Az egyetlen terület az életemben, melyben érinthetetlen vagyok, ezt emelt fővel kijelenthetem... Mert senki nem érinthet meg."
hvg.hu Shake

Videó: Amy Winehouse-t kifütyülték Szerbiában

Kifütyülték európai koncertkörútjának első helyszínén Belgrádban Amy Winehouse énekesnőt, aki a kudarcba fulladt fellépés után lemondta turnéjának isztambuli és athéni állomását. Ki tudja, a Szigetre összeszedi-e magát, a szervezők mégsem aggódnak.

MTI / hvg.hu Kult

Amy Winehouse budapesti fellépése is ugrott

Botrányba fulladt belgrádi koncertjét követően Amy Winehouse törölte teljes európai koncertkörútját, köztük a Sziget Fesztiválra tervezett fellépését is.

hvg.hu Kult

Meghalt Amy Winehouse

Londoni otthonában holtan találtak Amy Winehouse brit énekesnőre. A 2000-es évek egyik legsikeresebb, többszörös Grammy-díjas könnyűzenei előadója mindössze 27 éves volt.

Nem szól bele a MOB, kivel megy Hosszú Katinka az olimpiára

Nem szól bele a MOB, kivel megy Hosszú Katinka az olimpiára

Füstgránáttal akart szelfizni, súlyosan megsérült két nagymágocsi lány

Füstgránáttal akart szelfizni, súlyosan megsérült két nagymágocsi lány

Egyszerűbben, boldogabban, könnyebben: önkéntes egyszerűség a hétköznapokban

Egyszerűbben, boldogabban, könnyebben: önkéntes egyszerűség a hétköznapokban

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Megszólalt a szakma a Színművészetit ért támadások miatt

Megpróbálták feltörni a Fidesz honlapját, sikertelenül

Megpróbálták feltörni a Fidesz honlapját, sikertelenül

Hat brit milliárdosnak annyi pénze van, mint egy egész ország lakosságának együttvéve

Hat brit milliárdosnak annyi pénze van, mint egy egész ország lakosságának együttvéve