szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem mutathatja be ruhakollekcióját a New York-i divathéten Iszlam Karimov üzbég elnök lánya, a döntés hátterében vélhetően a volt szovjet tagköztársaságban uralkodó emberi jogi helyzet áll.

Jogvédő csoportok nyomást gyakoroltak a szervezőkre, valamint bejelentették, tiltakozást szerveznek az Üzbegisztánban alkalmazott gyermekmunka ellen. "A felmerült aggodalmak miatt töröltük a szeptember 15-re kitűzött bemutatót" - közölték a divathét szervezői, de nem részletezték a döntés okait.

A Human Rights Watch (HRW) emberjogi csoport - amely szerint az emberi jogokat gyakorta figyelmen kívül hagyják Üzbegisztánban - üdvözölte a lépést, amely hangsúlyozza a Karimov-rendszer felé, hogy világszerte figyelnek az emberi jogok Üzbegisztánban tapasztalható sanyarú helyzetére.

A washingtoni székhelyű Labor Rights Forum kétórás tiltakozó akciót szervezett az elnök lányának tervezett divatbemutatójával párhuzamosan. "Mondják meg Gulnara Karimovának, hogy a gyerekrabszolgák már kimentek a divatból" - üzent korábban a csoport. Gulnara az elnök legidősebb lánya, aki politikai tisztségeket is vállalt. Vezette hazája diplomáciai képviseletét Spanyolországban és az ENSZ genfi székhelyén. Karimova Svájcban él fiával és lányával.

Iszlam Karimov 1989 óta irányítja vaskézzel Üzbegisztánt, amely hatalomra jutása idején még a Szovjetunió része volt. 

Koronavírus: a szenteltvíztől is óvakodni kell

Koronavírus: a szenteltvíztől is óvakodni kell

Először nem Steven Spielberg rendezi az Indiana Jones-filmet

Először nem Steven Spielberg rendezi az Indiana Jones-filmet

Úgy tűnik, Budapestre látogat Ferenc pápa

Úgy tűnik, Budapestre látogat Ferenc pápa